Het Verenigd Koninkrijk kondigt vrijdag 8 januari aan om het gebruik van neonicotinoïden gecoat suikerbietenzaad toe te laten in het komend teeltjaar. Daarmee komen Nederland en het neonics-beleid op een Europees eiland te staan. Bijna alle landen hebben inmiddels een ontheffing.
Toen in Frankrijk de boel begon te schuiven ging het hard in Europa. Deze 'groene voortrekker' in het Europarlement zag afgelopen oogstjaar veel bietenpercelen verwoest worden door de gevolgen van insectenschade. Het andere grote Europese bietenland; Duitsland, volgde in het najaar. Landbouwminister Julia Klöckner laat het besluit over aan de individuele deelstaten of ze een ontheffing willen verlenen. Waar de bietenteelt zwaar te lijden heeft is al een neonics-ontheffing aangekondigd.
Nul gehoor in Nederland
De Nederlandse landbouwminister Carola Schouten leunt doorgaans sterk op het beleid van haar Duitse buurvrouw, maar niet deze keer. Bietencoöperatie Royal Cosun probeerde het opnieuw maar kreeg in december nul op het rekest te horen, om Cruiser SB tijdelijk in de bietenteelt toe te staan.
Een ander Europees land dat nog geen ontheffing kreeg was het Verenigd Koninkrijk, tot vrijdag 8 januari. Landbouwministerie Defra maakt bekend voor 1 jaar het gebruik van de neonicotinoïden-zaadcoating Cruiser SB toe te staan. In een statement laat het weten dat hiervoor wordt gekozen omdat het vergelingsvirus voor veel schade heeft gezorgd aan de Britse bietengewassen. Het ministerie gaat ervan uit dat ook de komende 2 jaar een tijdelijke toelating is vereist. Daar is al op geanticipeerd. Per jaar wordt een noodtoelating van 120 dagen afgegeven.
Geen bloeiende gewassen
Defra ziet weinig risico voor de tijdelijke toelating van het middel omdat suikerbieten niet bloeien en dus ook geen bijen aantrekken. De risico's worden als beheersbaar geclassificeerd. In de 2 teeltseizoenen na de bietenteelt mogen Britse boeren geen bloeiende gewassen verbouwen. Voor het gewas koolzaad geldt een aanvullende uitzondering van 32 maanden. Ook België kent zulke eisen. Hoe landen omgaan met de ontheffing, en welke aanvullende eisen worden gesteld, varieert.
Ook bietenverwerker British Sugar probeert telers te helpen. Gedurende 3 jaar worden telers gecompenseerd voor een lagere opbrengst. Daarvoor heeft het bedrijf €13,3 miljoen vrijgemaakt. Percelen met een maximale opbrengstderving van 35% komen in aanmerking. British Sugar vergoed dan 45% van de geleden schade. In de praktijk leveren sommige percelen slechts een halve opbrengst.
Bruikbaar of niet
Nederland blijft met dit besluit het enige overgebleven bastion in Europa dat geen neonics-ontheffing heeft. Dat geeft bietentelers en de suikersector in ons land een ongunstige concurrentiepositie, terwijl ook hier veel schade is. Niet alleen omdat de opbrengsten lager liggen, maar ook omdat meer alternatieve gewasbeschermingsmiddelen zijn gespoten. Het blijft de vraag hoe bruikbaar de Britse ontheffing is. Het traditionele bouwplan van granen, koolzaad en veldbonen is lastig met de eisen te combineren. Daarom ook dat in België relatief weinig van de ontheffing gebruik wordt gemaakt. Nederlandse telers komen met zo'n oplossing in de knel omdat aardappelen 2 jaar niet mogen worden verbouwd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10890599/nederland-laatste-neonics-vrij-bastion]Nederland laatste neonics-vrij bastion[/url]
Binnen west europa is geen verbetering. Ik zou kiezen voor Canada, dit ook wbt de toekomst van je kinderen. Alles is daar gewoon goed geregeld, en eigendom wordt gerespecteerd.
We kunnen nu wel allemaal gaan kniezen dat wij geen neonics hebben. Maar laat cosun van de nood een deugd maken. Wij als Nederlandse suikerproducenten kunnen nu als enige land in de EU "neonics vrije suiker" aanbieden laat dit aub breed bij Cola, pepsi, mars, nestle en de gehele algemene media bekend worden! Dit is een u.s.p. van jewelste! Gelet op de ophef die de maatschappij maakt over de neonics is dit het uitgelezen jaar om onze Nederlandse suiker in de etalage te zetten. Als de maatschappij haar verantwoordelijkheid neemt willen zij met voorrang onze Nederlandse suiker hebben voor natuurlijk een dubbele prijs. Dit is het uitgelezen jaar voor de europese maatschappij om het woord bij de daad te voegen! Niet het hoofd laten hangen en zitten kniezen. Het hooft omhoog en de markt op met die NEONICS VRIJE SUIKER. Cosun aan het werk!