De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen staat voor volgend jaar toe dat suikerbietenzaad wordt gebruikt dat behandeld is met neonicotinoïde thiamethoxam, onderdeel van het middel Cruiser. Daar gelden wel restricties voor. Eerder zei landbouwminister Julia Klöckner dat deelstaten zelf moeten beslissen of ze een ontheffing verlenen.
Met de ontheffing is Duitsland het volgende grote Europese land dat neonicotinoïden opnieuw toestaat, nadat onder andere Frankrijk dit al eerder deed. De Nederlandse landbouwminister Carola Schouten liet zich in deze discussie eerder leiden door haar Duitse collega. Toen zij in 2018 overstag ging met een verbod, ging ook Nederland mee. Het is sterk de vraag of ook Nederland een ontheffing krijgt. Eerdere verzoeken daarvoor liepen steeds op niets uit.
Ontheffing voor 1 jaar
Voorlopig heeft alleen Noordrijn-Westfalen een noodvergunning voor neonics afgekondigd. Dat meldde het Federaal Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid (BVL) op maandag 14 december. Deze vergunning geldt tot 30 april 2021 en alleen voor de werkzame stof thiamethoxam. Dit wordt gebruikt in de Cruiser 600 FS zaadcoating.
Er zijn wel beperkingen gesteld. Zo mag met Cruiser gecoat zaaizaad maximaal 40.000 hectare worden ingezaaid in het westen van Noordrijn-Westfalen. Dit is een 'bieten-hotspot' langs de Nederlandse grens rond de steden Euskirchen, Jülich en Appeldorn. In deze plaatsen heeft de Duitse bietenverwerker Pfeifer & Langen ook fabrieken staan. Schade door het bietenvergelingsvirus is er door de intensieve teelt zeer groot, waardoor deze regio voor een ontheffing in aanmerking komt.
Geen landelijke ontheffing
Het BVL verwacht dat andere deelstaten snel volgen nu de eerste ontheffing is verleend. Vorige week nog zei landbouwminister Julia Klöckner dat deelstaten zelf een tijdelijke ontheffing moeten aanvragen wanneer ze dit nodig achten. Zij ziet niets in een landelijke noodtoelating.
Er gelden wel een aantal aanvullende eisen voor het gebruik van gecoat zaaizaad. Zo is de dosis werkzame stof verlaagd van 78 naar 49,5 gram per hectare, percelen moeten nauwgezet gecontroleerd worden, imkers worden geïnformeerd over het gebruik en er mag als volggewas geen bloeiend soort worden geteeld die aantrekkelijk zijn voor bijen. Een voorbeeld daarvan zijn aardappelen.
Onderzoek door EFSA
Ondertussen onderzoekt EFSA nog steeds of het verlenen van ontheffingen wel is toegestaan. Er zijn inmiddels 12 Europese lidstaten die een gedeeltelijke of volledige ontheffing voor neonicotinoïden in suikerbieten hebben afgekondigd. De middelen zijn al 3 jaar verboden in de EU. Vooral dit groeiseizoen ontstond grote schade in onder andere Frankrijk en Duitsland aan bietengewassen door het vergelingsvirus. Ook in Nederland is schade door onder andere bladluizen en andere insecten goed merkbaar, wat voor een opbrengstverlaging zorgt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.