Agrifoto

Nieuws Aardappel

'Lagere contractprijs voor aardappelen absurd'

7 Januari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De lagere contractprijs voor aardappelen die een Belgische verwerker voor oogst 2020 aanbiedt, noemt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de Producenten Organisatie Aardappelen (POC) 'licht absurd en door telers niet serieus te nemen'. De organisaties wijzen erop dat de kostprijs van de aardappelteelt stijgt. 'En de contractprijzen moeten mee.'

Eind vorige week werd duidelijk dat een grote Belgische verwerker lagere contractprijzen aanbiedt voor oogst 2020 dan vorig jaar. Zeker wat betreft de vroeglevering voor oktober. De NAV en de POC delen het standpunt dat hiermee geen rekening wordt gehouden met de hogere teeltkosten voor oogst 2020. De NAV verwacht dat de kostprijs voor teelt 2020 met zo'n 15% stijgt ten opzichte van vorig jaar.

Fors hogere contractprijs
De POC vindt daardoor dat de contractprijzen ook "fors omhoog moeten". "De contractprijzen voor 2019 waren al niet op kostprijsniveau en moeten dus een flinke stap maken om voor akkerbouwers een rendabele teelt mogelijk te maken", zo meldt de organisatie in een verklaring. Volgens NAV en POC komt de stijging van de kostprijs door hogere CAO-lonen die in veel kostenposten doorwerkt en het duurder worden van loofdoding en met name kiemremming. 

In de berekeningen is de NAV uitgegaan van kiemremming met CIPC in 2019 en in 2020 met een veldbespuiting met MH en daarna vanaf half december een keer of 5 met de nieuwe kiemremmingsmiddelen in de bewaring. Keimpe van der Heide, tijdelijk voorzitter van de POC, laat in de verklaring weten zo'n grote kostprijsstijging niet te hebben verwacht. "Wij doen de berekeningen al een jaar of tien op dezelfde manier. We nemen alle kosten mee en aan het eind een marge van 15% boven op de kale kostprijs voor het risico dat de boer neemt. En dat lijkt ons realistisch gezien de onzekerheden die er nog zitten in de nieuwe wegen die we moeten inslaan bij de loofdoding en kiemremming."

Duurzame teelt
NAV en POC benadrukken dat de verwerkers het maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen op de telers moeten afwentelen. "Als we praten over een duurzame en toekomstbestendige teelt moet de teler in het teelttechnische vlak stappen blijven zetten. Er is nu een sterke verandering gekomen in het voor de teler beschikbare middelenpakket die enorme gevolgen heeft voor de kostprijs van de teelt. En als we ook praten over maatschappelijk verantwoord ondernemen dan zullen de afnemers de contractprijzen fors moeten verhogen om het de telers mogelijk te maken om aan de eisen van de maatschappij te voldoen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
belge 7 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885220/lagere-contractprijs-voor-aardappelen-absurd]'Lagere contractprijs voor aardappelen absurd'[/url]
dom boeren die tekenen zulke contracten
Muur bloempje 7 Januari 2020
en wie mag die grote verwerker dan wel zijn?
of is diegene die waarvan zijn dochter vorig huwde en waarvan zijn vrouw de kerk en zaal versiering weigerde te betalen wegens " niet mooi genoeg" ? Weliswaar privé zaken maar daar kunnen de slaafjes van leren...
West vlaming 7 Januari 2020
Meneer clarebout gaat over lijken keiharde ondernemer
Maar de rest weet ook hoe de tarra te bepalen
Ze staan te lachen in je gezicht
juf netjes 7 Januari 2020
dom en arrogant om zulke proefballonetjes op te laten
Abonnee
juun 7 Januari 2020
prima bericht zouden meer fabrieken moeten doen
Abonnee
lezer 7 Januari 2020
Je merkt dat in de akkerbouwsector meer dan elders de saamhorigheid verder te zoeken is dan waar dan ook. Ik bedoel de vrije telers wensen contracttelers het liefst de hel, en dat is niet juist. Ieder moet doen wat voor hem/haar het beste lijkt.
Vooral de vrije jongens onder de aardappeltelers willen hun WIL opleggen en heersen, maar zo werkt dat niet.
vanaf hier niet verder 7 Januari 2020
als er massaal niet getekend wordt, wordt het vanzelf aangepast, maar ze zijn slim, als je nu tekenend, en het wordt aangepast, passen het voor jou ook aan, WE MOETEN SAMEN STERK ZIJN
droeftoeter 8 Januari 2020
dat wordt dus enkel nog een afland contract
Abonnee
cm 8 Januari 2020
Onzin zeg dat vrije telers de contracttelers hun wil willen opleggen. Beiden hebben mekaar nodig . Contracttelers zijn gebaat met vrij om hun prijs voor meelever aardappelen hoog te houden en zonder vrij gaat die contractprijs ver onderuit. Vrij is gebaat met lagere contracthoeveelheden om een prijs te maken. Bij hogere contractprijzen ligt er een bodem in de markt die voor iedereen gunstig is. Win win.
Erik 8 Januari 2020
1 oplossing massaal geen zaken meer doen met dit bedrijf. Is in mijn ogen de enigste manier om duidelijk te maken dat we deze afzetterij beu zijn. Als we dit met zijn allen 2 maanden volhouden is probleem opgelost.
gwoon 8 Januari 2020
@ cm..helemaal mee eens..verhaal van NAV en POC klopt ook als een bus..in het kader van maatschappelijk duurzaam ondernemen wat de consument graag wil zien dan moet het verhaal in de totale keten ook kloppen, maar niet op de manier zoals VaVi in een ander artikel van BB te lezen valt dat alles op het bordje van de telers komt.
jammer dat dit soort artikels alleen op agrarische forums valt te lezen ..daar heeft de gewone consument geen weet van ..landelijke dagbladen en andere media - sociaal media..zou een goede instrument kunnen zijn hoe VaVi en industrieën met aardappelteelt omgaan...als je de bedrijfssite leest staat het vol met duurzaam e.d. en andere populistische teksten dat retail en aanverwante afnemers graag lezen behalve dat aardappeltelers worden behandelt net als koffieboeren..uitgeknepen!
peter34 9 Januari 2020
"NAV en POC benadrukken dat de verwerkers het maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen op de telers moeten afwentelen. "

Precies, en MVO koop je niet af met een aflaat in kind of met milieumaatregelen die toch al wettelijk voorgeschreven zijn.
Het gaat een paar spitjes dieper, met name in de hoofden van afstandelijke CEO's en hun lakeien.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Farm Frites houdt contractprijzen stabiel

Opinie Niels van der Boom

Met aardappelen geld verdienen vergt keuzes

Nieuws Aardappelen

Contract Clarebout moedigt Innovator extra aan

Nieuws Aardappelen

Contract Agristo zet in op groei en vertrouwen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden