Nieuws Sojateelt

Veel vraag naar Nederlandse sojaboon

9 Mei 2019 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

De sojabonenteelt in Flevoland wordt in de komende periode opgeschaald. Met de start van FlevoVerseSoja werd het eerste zaad voor de teelt van 40 tot 50 hectare sojabonen uitgereikt. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan een groeiende vraag vanuit de markt. Wat belooft dit voor de uitbreiding van de teelt in Nederland?

Het initiatief moet boeren te stimuleren om soja te telen; het gaat hierbij om verse soja en niet om droge soja. Verse sojabonen worden verbouwd voor humane consumptie. Het voordeel hiervan is dat de verse soja al in augustus geoogst kan worden, terwijl droge soja pas in oktober geoogst wordt. Dat biedt weer diverse teeltkundige voordelen. Aan het initiatief doen 10 Flevolandse boeren mee, waarbij 75% van het areaal biologisch wordt geteeld.

Waardevolle toevoeging
De vraag is of de sojabonenteelt voor de akkerbouwers een waardevolle toevoeging aan het bouwplan is. Jan Nico Appelman, gedeputeerde bij de provincie Flevoland, vindt dat het antwoord daarop 'ja' is. "De landbouw wordt door de mogelijkheid om dit product te telen, wendbaarder en er worden nieuwe markten aangeboord. Het is een kans voor de verbreding van het bouwplan." De provincie betaalt telers overigens geen subsidies, wat betekent dat zij de financiële opbrengst zelf uit de markt moeten halen.

Geert Peek, accountmanager bij Green Organics, laat weten dat dit goed mogelijk is. Het bedrijf doet de afzet van deze geteelde sojabonen in de Flevopolder. Daarbij neemt het bedrijf de sojabonen af en neemt het ook de verwerking (samen met een verwerker in het zuiden van het land) voor zijn rekening. Daarbij gaat een deel van het product de versmarkt in, een ander deel is voor de diepvriesmarkt.

Veel vraag naar sojabonen
Het bedrijf ziet een kans voor de verkoop van het product, omdat er veel vraag is. "We hebben verschillende klanten die serieus interesse hebben voor dit product", zo vertelt Peek. Op de vraag hoeveel de akkerbouwers beuren voor het product, stelt Peek dat het concurrerend is met andere gewassen. "Je moet denken aan saldo’s als die voor conservengewassen. Deze teelt is echter meer voor de diversiteit in het bouwplan, dan voor het saldo."

Jeroen Willemsen, naar eigen zeggen de eiwitcommissaris van Nederland en eigenaar van Food For Impact, stelt dat de vraag naar verse soja in de afgelopen 3 jaar vervijfvoudigd is. "Inmiddels wordt er in de Nederlandse supermarkten zo’n 300 ton sojabonen per jaar verkocht. Dat komt echter vooral uit Aziatische landen. Voor de supermarkten is soja uit Nederland heel interessant, onder meer omdat het goed in het streven naar meer lokale producten past. Het is overigens nog maar de vraag welke super de primeur krijgt om het product als eerste in de schappen te hebben."

Elders in Nederland ook mogelijkheden
"De provincie Flevoland laat met dit project zien dat het verbouwen, en afzetten van sojabonen in Nederland, goed mogelijk is. Hier is de grond prijzig. Kortom: als het hier lukt, dan kan het elders in Nederland ook. Dit project is een vertaalslag naar meer schaalgrootte van de kleinschalige initiatieven die eerder ontplooid werden", aldus Willemsen.

Donderdag 9 mei werd de pilot gestart op het landbouwbedrijf van de Aeres Hogeschool in Dronten.

Ton Kempenaar, de directeur van het landbouwbedrijf van Aeres Hogeschool in Dronten, stelt dat deze sojabonen goed te telen zijn. Voor hem is het gewas interessant omdat de afzet samen met afnemers wordt geregeld. "Je hebt met de teelt van verse sojabonen meer grip op de afzet dan wanneer je droge sojabonen voor veevoer verbouwt. We gaan samen met de afnemers aan de slag met de verdere ontwikkeling van deze markt. Daarbij werkt een afnemer als GreenOrganics niet alleen maar mee om zelf zo goedkoop mogelijk in te kopen."

Teelt is gunstig voor bodem
Daarnaast is het een voordeel dat voor deze teelt geen stikstofbemesting nodig is. Sojabonen zijn namelijk vlinderbloemig. "Wel moeten bacteriën toegevoegd worden om het proces van de stikstofproductie via de plant goed te laten werken." Volgens een deelnemende akkerbouwer kan de beschikbaarheid van dorsers wel een knelpunt worden. Er zijn namelijk slechts 2 in Nederland die deze teelt goed kunnen oogsten, terwijl het moment van oogsten voor verse sojabonen precies is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Nils 9 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882407/veel-vraag-naar-nederlandse-sojabonen]Veel vraag naar Nederlandse sojabonen[/url]
wil t ook wel proberen
schoenmakers1 9 Mei 2019
eerst maar eens dezelfde mogelijkheden als in het buitenland krijgen om de teelt te laten slagen, het zal wel weer een eendagsvlieg zijn die de deelnemende boeren alleen maar geld kosten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Rusland snijdt nu al in exportquota tarwe

Nieuws Granen

Recordoogst soja en maïs verwacht in VS

Nieuws Granen & Grondstof

Ook granenmarkt krijg tik van mondiale beursval

Analyse Granen & grondstof

Oude oogst zit Amerikaanse markt flink in de weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden