Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland snijdt nu al in exportquota tarwe

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de tarwemarkt was wat bedrukt, ondanks nieuws dat Rusland de exportquota aanscherpt nog voor ze goed en wel van kracht zijn. Duitse boeren hebben ondertussen fors meer wintertarwe gezaaid vergeleken met een jaar eerder. Spelers in soja zijn vooral bezig met wat er in China gebeurt. Staatsinkoper Sinograin laat een voorkeur zien voor soja uit de VS.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif deed afgelopen vrijdag een stapje terug, met €2 naar €227 per ton. Op de CBoT bleef tarwe ongewijzigd, op $5.53 per bushel. Maïs pluste 1,3% en sloot daarmee op $4.46¼ per bushel. Soja bleef net iets achter op maïs en sloot 1,2% hoger op $9.76½ per bushel.

De stemming wil er niet inkomen op de tarwemarkt, terwijl daar toch wel reden voor is. Rusland maakte bekend het exportquotum voor de periode februari tot en met juni te verlagen, van 11 naar 10,6 miljoen ton. Door minder export van tarwe toe te staan hoopt het Kremlin de prijzen op de binnenlandse markt in de hand te houden.

Rusland worstelt met een torenhoge inflatie. Het officiële inflatiecijfer over november bedroeg 8,9%. In oktober verhoogde de Russische Centrale bank de rente met 200 basispunten, naar 21%. In de vergadering afgelopen vrijdag werd besloten om de rente niet verder te verhogen.

Meer areaal in Duitsland
Door relatief gunstig weer, afgelopen herfst, hebben Duitse boeren meer wintergraan kunnen zaaien. Volgens de voorlopige cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek, is het areaal wintergraan met 5,6% gegroeid - ten opzichte van vorige seizoen - naar 4,8 miljoen hectare. De grootste toename zit hem vooral bij wintertarwe. Met 2,8 miljoen hectare staat er 12% meer wintertarwe vergeleken met vorig jaar.

Die toename komt overigens niet onverwacht. Vorige herfst was het extreem nat en kregen boeren de kans niet om tarwe te zaaien. Het areaal koolzaad is volgens de voorlopige cijfers van Destatis 2,3% groter en komt uit op 1,1 miljoen hectare. De groei in het tarweareaal in Duitsland is iets groter dan in Frankrijk. Franse boeren zaaiden volgens het Franse ministerie van landbouw 9% meer tarwe vergeleken met een jaar eerder.

Vraag naar Amerikaanse soja
China geeft wat bijzondere signalen af voor de sojamarkt. In november heeft China 25% minder soja uit Brazilië geïmporteerd vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers van de Chinese douane. Er is wel meer soja uit de VS geïmporteerd namelijk; 2,79 miljoen ton. Vorig jaar was dat 2,29 miljoen ton. Mogelijk dat importeurs vooruitlopen op eventuele handelsbelemmeringen wanneer Trump in het Witte Huis trekt. In totaal heeft China in kalenderjaar 2024 97,1 miljoen ton soja geïmporteerd. Daarmee ligt het land op koers voor een recordimport.

Een ander opvallend nieuwtje is dat de Chinese staatsinkoper Sinograin 500.000 ton soja in de VS heeft gekocht voor levering maart en april. Sinograin prefereert (volgens ingewijden) soja uit de VS boven soja uit Brazilië. Dit vanwege de kwaliteit. Sinograin vervult een beetje de rol van voorraadbeheerder in China. Bewaarbaarheid is voor het staatsbedrijf dan ook een belangrijke factor. Dat verklaart volgens bronnen waarom Sinograin ongeveer $1 per bushel meer betaalt voor soja uit de VS, vergeleken met soja uit Brazilië.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden