Shutterstock

Nieuws Granen

Recordoogst soja en maïs verwacht in VS

13 Augustus 2024 - Niels van der Boom

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA gaat uit van een recordoogst sojabonen in de Verenigde Staten dit najaar. Ook de maïsopbrengst tikt een record aan. Dat blijkt uit de augustuseditie van het Wasde-rapport. Voor tarwe ligt het verhaal iets anders. Vooral de sojaprijs kreeg een flinke tik. Maïs hield juist stand.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om 18:00 uur Nederlandse tijd heeft het USDA gisteren (12 augustus) zijn maandelijkse rapportage voor onder andere granen en oliezaden gepubliceerd. Voorafgaand aan het rapport werd, zoals gebruikelijk, flink gespeculeerd door analisten en beurshandelaren. Dat de areaalcijfers een correctie kregen werd wel verwacht. De recordopbrengsten voor soja en maïs komen als een verrassing voor menigeen.

Hogere voorraad soja
Wat vooral opvalt is de verwachte sojabonenoogst in de VS. Die wordt gezet op 4,589 miljard bushel en dat ligt nog boven waar de handel vooraf vanuit ging. Het areaal is met 1 miljoen acre naar boven bijgesteld (405.000 hectare) en ook de opbrengst per acre werd positief gecorrigeerd. Dit resulteert erin dat de eindvoorraden stijgen naar het hoogste niveau in zes jaar tijd. De sojamarkt heeft het toch al moeilijk nu China minder product afneemt. Ook een sterke dollarkoers speelt de export parten.

De eigen verwerking laat het USDA ongemoeid. Het exportvolume wordt wel iets hoger ingeschat. Wereldwijd rekenen de Amerikanen eveneens met een grotere voorraad sojabonen, van 134,3 miljoen ton. Dat is 3,8 miljoen ton meer dan eerder gedacht. De sojaoogst in Brazilië blijft ongewijzigd en die van Argentinië wordt met 500.000 ton naar beneden gecorrigeerd.

De termijnmarkt voor sojabonen reageerde heftig op het nieuws. Het novembercontract (nieuwe oogst) sloot op $9,86 per bushel en bevindt zich daarmee onder de psychologische grens van $10. Het contract daalde $1,6½ Voor het septembercontract was een soortgelijke daling zichtbaar. Dat is best bijzonder. De markt voor ruwe olie steeg juist gisteren. Dat biedt normaal steun aan sojabonen.

Minder maïs gezaaid
Voor korrelmaïs is het verhaal niet heel veel anders. Hier stelt het USDA het ingezaaide areaal wel naar beneden bij, met 323.755 hectare (800.000 acre). Ook het te oogsten areaal wordt naar beneden bijgesteld tot 82,7 miljoen acre. Tegelijkertijd is de opbrengst per acre naar boven bijgesteld tot 183,1 bushel per acre. Dat is een record. De totale maïsproductie bereikt nog geen recordwaarde, maar komt wel zeer groot uit, op 15,147 miljard bushel. Een stijging van 47 miljoen bushel vergeleken met de juliprognose.

De eindvoorraad maïs daalt wel in de verwachtingen. Dat is vooral te danken aan meer export, terwijl het gebruik voor bijvoorbeeld ethanol en de voedselproductie daalt. Wereldwijd laat USDA de maïsproductie dalen met bijna 5 miljoen ton, tot 1,219 miljard ton. De eindvoorraad neemt licht af. Net als bij de soja blijven de Braziliaanse oogstcijfers ongemoeid en ging die voor Argentinië licht omlaag.

Maïsprijs stabiel
Beurshandelaren hadden ongeveer op deze cijfers voor maïs gerekend. De recordopbrengst kwam onverwacht, maar een kleiner te oogsten areaal compenseert dit deels. Hierdoor daalde maïs uiteindelijk tot $3,83¼ per bushel voor het septembercontract. Een daling van 15 cent. Het decembercontract steeg licht tot net boven de $4 per bushel.

De tarweproductie stelt het USDA naar beneden bij tot 1,98 miljard bushel. Dat is een daling van 26 miljoen ten opzichte van de prognose van juli. Het te oogsten areaal werd licht gecorrigeerd tot 37,9 miljoen acre. Dat is een afname van bijna 365.000 hectare vergeleken met het vorige rapport. Door een lagere tarweproductie daalt ook de eindvoorraad met 28 miljoen bushel tot 828 miljoen bushel.

Wereldwijd laat het USDA de tarweproductie met 2,09 miljoen ton toenemen tot 798,28 miljoen ton. Voor Rusland gaan de Amerikanen uit van 83 miljoen ton tarwe en voor de EU van 128 miljoen ton. Dat is behoorlijk conservatief, aangezien in Europa zelfs inmiddels al over 116,5 miljoen ton wordt gesproken.

Tarweprijs daalt
In Chicago sloot tarwe eveneens met rode cijfers. Het septembercontract kwam op $5,36¾ uit. De beurs in Parijs was al gesloten toen het rapport uitkwam. Toch eindigde ook tarwe op de Matif lager, op €214,50 per ton. Een daling van €2,50 vergeleken met het slot van vrijdag. Maïs kwam op €202,75 en dat is een daling van €1 ten opzichte van vrijdag.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden