Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Woede om strengere regels voor gewasbescherming

26 Maart 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

De aangepaste toelating van 18 gewasbeschermingsmiddelen in Duitsland kan op weinig sympathie uit de sector rekenen. De beoordelaar Umweltbundesamt (UBA) stelt namelijk dat bij het gebruik van deze middelen 10% van het perceel voor de biodiversiteit moet worden ingezet.

In een persbericht spreekt het Deutschen Bauernverbandes (DBV) zich uit tegen deze aangescherpte eis. Het UBA heeft de eis voor 18 verschillende stoffen aangescherpt. Het gaat onder meer om een insecticide, fungicide en een herbicide met glyfosaat als werkzame stof.

Eisen voor biodiversiteit
De middelen zijn in februari 2018 opnieuw toegelaten op de Duitse markt. Echter, het UBA oordeelt dat vanaf 1 januari 2020 een extra eis geldt: de toepassers zijn verplicht om minimaal 10% van hun bedrijfsoppervlakte uit productie te nemen en te gebruiken voor biodiversiteit. Een voorbeeld daarvan kan het aanleggen van bloemenranden zijn.

DBV noemt de eis onwettig en tegen de wetgeving van de Europese Unie (EU) in. "De vergroeningsmaatregelen worden via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) georganiseerd en niet via een middeltoelating", zo zegt Joachim Rukwied, de voorzitter van DBV. "De rechtelijke basis voor de regel ontbreekt, zowel in Duitsland als de EU. De maatregelen voor de biodiversiteit horen niet thuis in de beoordeling voor gewasbeschermingsmiddelen."

Volgens DBV werd in 2016 op 4,4 miljoen hectare landbouwgrond aan de biodiversiteit gewerkt. Dit komt neer op iedere vierde hectare in het land. Van alle bedrijven doet 40% vrijwillig mee aan dergelijke programma’s. Het gaat om 110.000 bedrijven.

Landbouwminister neemt afstand
Ook het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL), onderdeel van het Duitse landbouwministerie, heeft zich negatief uitgesproken over de gang van zaken bij UBA. Het zegt dat de dienst geen recht heeft om deze maatregelen op te leggen. Landbouwminister Julia Klöckner heeft afstand genomen van de maatregelen en bevestigt dat het niet mogelijk is om op een dergelijke manier landgebruik af te dwingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Jpk 27 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881812/woede-om-strengere-regels-voor-gewasbescherming]Woede om strengere regels voor gewasbescherming[/url]
0% residu is het beleid van ned en de eu .einde aan het maken van chemische gewasbeschermiddelen .zie uitspraak over roundup in de usa
Joost 28 Maart 2019
Ik vind ,jouw bij ,drage interessan .t maar nog .wel een beetje .chaotishc.
Kun ji . Jhet ook beter .onderbauwen
Me .tna .medeuitspraa .kover de usa
Jpk 10 April 2019
Gmo is al 30 jaar inde usa eris geen schade opgetreden .door paard en wagen landbouw van schouten gaan zaadvererdelaars vertrekken naar landen waar de regelgeving zich houdt aan weteschappelijke feiten .eu 27 is emotie politiek opgezet door bartstaes van groen en krijgt zijn salaris van greenpeace maar onze opbrengsten per ha gaandalen ook kun je geenoosteuropese werknememers meer vinden om te schoffelen
Je bedrijf wordt vanzelf biologisch en treedt de markt werking op
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden