Julia Klöckner, de Duitse landbouwminister, maakt bezwaar tegen de vrijstelling voor het gebruik van neonicotinoïden en extra hectaresteun voor de bietenteelt in sommige Europese landen. Volgens de minister ontstaat hierdoor oneerlijke concurrentie.
Klöckner roept de Europese Commissie (EC) op het gelijke speelveld in de Europese Unie (EU) te controleren. Ze vreest dat de 'noodgoedkeuringen', waardoor diverse landen wel neonicotinoïden mogen gebruiken, voor oneerlijke concurrentie zorgt.
Commissie moet dit aanpakken
"Dat telers in 11 Europese landen een hectaresteun krijgen van maximaal €500 per hectare is oneerlijk", stelt de landbouwminister. Het gaat om zogenaamde 'noodvergunningen', waardoor de boeren in 13 lidstaten wel neonicotinoïden mogen gebruiken. Zo mogen België, Polen, Denemarken en Hongarije dit jaar nog wel gebruik maken van zaad dat gecoat is met neonicotinoïden. Echter, diverse andere landen (zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland) mogen dat niet.
"Duitsland heeft zich gehouden aan het Europese verbod en ik vind dat andere landen dat ook moeten doen", meldt Klöckner. "Dit moet door de EC worden aangepakt", zo zegt ze tegen de vertegenwoordigers van de suikerindustrie. Diverse Duitse telers zijn al in protest gegaan tegen deze oneerlijke situatie.
Sluiten van fabrieken
Daarbij protesteerden de Duitse boeren tegen de sluiting van meerdere fabrieken van Südzucker. Dit was vergeefs, want het bedrijf heeft besloten 5 fabrieken te sluiten. De eerste 2 (Warburg en Brottewitz) sluiten al na de campagne van 2019. Daarnaast betreft het 2 fabrieken van de Franse dochteronderneming Saint Louis Sucre en 1 fabriek van de Poolse dochteronderneming Südzucker Polska.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881488/oneerlijke-concurrentie-door-neonicotino-den]'Oneerlijke concurrentie door neonicotinoïden'[/url]