Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Wanneer vervangt groen de chemie?

23 Januari 2019 - Niels van der Boom - 8 reacties

Naarmate het chemische gewasbeschermingsmiddelenpakket afneemt, stijgt het aantal toegelaten 'groene' middelen en biociden. Toch blijft het juist beoordelen en erkennen van een dergelijke stof lastig. Beoordelaar Ctgb legt uit wat erbij komt kijken.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) liet in 2018 120 nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe op de Nederlandse markt. In bijna 30 gevallen ging het om zogenaamde 'groene middelen'. Dat lijkt wellicht niet veel, maar in 10 jaar tijd nam het aandeel substantieel toe.

Die 120 toelatingen is misschien zo gek nog niet. Maar, Ctgb nuanceert dit door te melden dat het om meerdere toepassingen per middel gaat. De toegelaten stoffen zijn zowel nieuwe middelen als herregistraties. Naast 120 gewasbeschermingsmiddelen, werden 150 biociden toegelaten. Van het totale aantal aanvragen werd 12% afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager. Het totale aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in Nederland bedroeg vorig jaar 1.000 middelen.

Nieuwe stoffen
Wie echter naar de nieuw ontwikkelde werkzame stoffen kijkt, ziet een ander beeld. Branchevereniging Nefyto presenteerde op hun jaarcongres duidelijke cijfers. In 2017, waarover de meest recente data beschikbaar is, werden 0 nieuwe werkzame stoffen geregistreerd. In 2016 was dat 1 stof. Wereldwijd werden er 4 nieuwe stoffen geregistreerd. De ontwikkelkosten zijn torenhoog, er zijn nog maar weinig partijen over die zelf nieuwe stoffen ontwikkelen en daarbij komt dat de Europese Unie (EU) steeds vaker wordt overgeslagen. De toelatingsprocedure is streng en vanuit de politiek wordt een ontmoedigingsbeleid gevoerd.

Het belang van 'groene middelen' is daarmee groeiende. Hier vindt veel ontwikkeling in plaats, vooral door een groot aantal spelers. Binnen de EU geldt voor groene middelen dezelfde toelatingsprocedure als voor de chemische middelen. Anne Steenbergh is wetenschappelijk beoordelaar bij het Ctgb. Zij legt uit hoe een groen middel wordt beoordeeld.

Geen aparte status
"Het lastige is dat de EU geen aparte status kent voor deze middelen, waar dat in andere delen wel het geval is. De beoordelingscriteria passen daarom niet altijd even goed. Zo komen gebruikte stoffen soms al vrij voor in de natuur. Daar moet je rekening mee houden. Een chemisch middel bestaat uit 1 stof, terwijl groene middelen vaak meerdere stoffen combineren."

Het Ctgb splitst de zogenaamde 'biopesticiden' op in 3 categorieën: de plantenextracten (botanicals), de signaalstoffen (feromonen) en micro-organismen. Deze zijn anders dan de zogenaamde 'laagrisicostoffen'. "Een laagrisicostof hoeft niet biologisch te zijn en andersom", verklaart Nicole van Straten. Zij is manager wetenschappelijke beoordeling en advies bij het Ctgb.

Van de 29 groene middelen die in 2018 werden toegelaten, gaat het in 8 gevallen om laagrisicostoffen. Daarnaast zijn 13 stoffen potentieel een laagrisicostof. Nog eens 8 middelen voldoen niet volledig aan de laagrisicocriteria, maar hebben wel een geringe impact op mens, dier en milieu. Een voorbeeld is azijnzuur, wat zodoende toch is toegelaten.

Beoordelingsprocedure
Echter, het wordt nog ingewikkelder voor de 75 wetenschappers die het Ctgb in dienst heeft. "Micro-organismen kunnen stofjes afscheiden die weer gevaarlijk zijn", legt Steenbergh uit. "Europese lidstaten hanteren soms verschillende benaderingen. De beoordelingsprocedure moet daarom geüpdatet worden."

Binnen het Ctgb bestaat een Green Team, die betrokken is bij het ontwikkelen van de richtlijnen (guidances) die de EU hanteert. Aangezien duidelijkheid mist, schuwen fabrikanten de EU. In 2016/2017 werden in de EU zo’n 400 stoffen goedgekeurd, waarvan bijna 25% van biologische oorsprong.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Nuchtere boer 23 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881134/wanneer-vervangt-groen-de-chemie]Wanneer vervangt groen de chemie?[/url]
Tijd dat we als agrariërs weer in actie komen. Het is toch van de zotte wat we langzamerhand over ons heen krijgen, qua regelgeving en middelen die verboden worden op basis van emotie... En we laten alles maar over heen komen. LTO hoef je ook niks van te verwachten die lult de politiek alleen maar na. Zie drukregistratie..

Het is langzamerhand in meerdere teelten zorgwekkend hoe we de gewassen gezond kunnen houden. Natuurlijk kunnen groene middelen een deel opvangen van de chemische middelen. Maar groene middelen zijn nog meer afhankelijk van het al extreme weer.

Eu raakt zijn landbouwpositie zo mooi kwijt, rest van de wereld lacht zich kapot...
Concludeur 23 Januari 2019
Ben het met u eens, nederlandse akkerbouw is over 10 jaar de gekke henkie van de wereld. Oplossing, allemaal aan de bio.
Pootgoedteler Zuidwest 24 Januari 2019
Ik ben van mening dat de stem van handelshuizen zoals de HZPC en Agrico veel duidelijker gehoord moet worden om te voorkomen dat we onze Nederlandse exportpositie als pootgoedtelers verliezen na het verdwijnen van cruciale bestrijdingsmiddelen.
Probeer maar eens op biologische wijze pootgoed te produceren met dezelfde kwaliteiten als nu, en probeer die eens buiten Europa te exporteren. Dat accepteren ze nooit.
Ik verwacht dat de export van pootaardappelen over 10 jaar buiten de EU haast onmogelijk is omdat we niet meer aan de landeneisen kunnen voldoen.
???!!! 24 Januari 2019
dat komt goed: met de opkomst van aardappelzaad is het niet meer nodig te exporteren.

de afwaardering van de gronden is het minste probleem: één grootbank minder: so what?!
Jpk 24 Januari 2019
De overheid en acm zijn de hoofdschuldige aan maken van megabedrijven.de opvolgers kunnen het bedrijf niet overnemen.50jaar hypotheeklasten op je bedrijf en inkomen onder het minimumloon
Westbrabander 24 Januari 2019
Klein probleempje is nog de torenhoge prijs en de geringere werking van de 'groene' middelen, als we dat niet in onze productprijzen terug krijgen dan houd het op.
Het zou overigens de eerste keer zijn dat we meerkosten of grotere risico's kunnen doorberekenen.
bas 25 Januari 2019
Heeft er wel eens iemand op de wereldkaart gekeken waar Nederland precies ligt.,Nou precies jah.En dat wil de wereld verbeteren?Als iets ook maar een cent te duur is halen we het toch gewoon uit Rusland Chili of Argentinie,niks geen milieu of biologisch als het maar goedkoop is.
Jpk8 25 Januari 2019
Als je contact opzoekt met ah jumbo lidl en aldi voldoen deze inkopen aan mrl van eu28 persoonlijk geloof ik niet .onder druk van geen product wordt alles vloeibaar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden