Suikerbietentelers in België mogen in 2019 gecoat bietenzaad met Cruiser of Poncho Beta gebruiken. De middelen bevatten de neonicotinoïden: thiamethoxam, beta-cyfluthrin en clothianidin. Ook zaaizaad voor wortelen en sla krijgt voor 1 seizoen een ontheffing.
De Europese wetgeving maakt het, ondanks een geheel verbod op neonicotinoïden, mogelijk om uitzonderingen op de regel toe te voegen. Dit kan alleen wanneer bijzondere omstandigheden gelden en enkel bij beperkt en gecontroleerd gebruik. Aangezien suikerbieten geen bloeiend gewas zijn, wordt het gebruik veilig voor insecten geacht.
7 lidstaten
De Belgische FOD Volksgezondheid kwam maandag 3 december met het nieuws naar buiten. Daarmee sluit het zich aan bij een lijst van Europese lidstaten die een ontheffing hebben toegekend. Het gaat onder meer om Polen, Denemarken, Tsjechië en Hongarije. België onthield zich eerder al van stemming op het Europese verbod, omdat het een uitzondering voor suikerbieten wilde.
In Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijft het gebruik van neonicotinoïden verboden. Dat is ook in Nederland het geval. Suiker Unie diende eveneens een verzoek voor ontheffing in, waarover nu beslist wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Eerder was minister Carola Schouten duidelijk over het handhaven van een verbod. Een ontheffing zit er volgens haar niet in. In België mogen boeren gecoat zaaizaad tussen 15 februari en 14 juni 2019 toepassen.
Aanvullende eisen
Aan de ontheffing zijn wel een aantal eisen verbonden. Zo mogen alleen telers die aan geïntegreerde gewasbescherming doen, gecoat zaaizaad gebruiken. Daarnaast mag 2 jaar na het zaaien van behandeld zaad geen bloeiende gewassen op het perceel worden geteeld. Dit geldt ook voor groenbemesters. Tarwe en granen mogen gezaaid worden en aardappelen (niet als vervolgteelt) in de 2 jaar erna. Bloeiende groenbemesters mogen wel worden gezaaid, maar voor bloei moeten deze worden afgemaaid.
Vanaf jaar 3 tot en met jaar 5 gelden eveneens beperkingen voor de vervolgteelt. Aardappelen, pootaardappelen, maïs en vlas zijn dan wel toegestaan, maar koolzaad bijvoorbeeld niet.
Toekenning te laat?
De vraag is nu in hoeverre een tijdelijke ontheffing hulp kan bieden. Er is niet voldoende capaciteit aanwezig bij de zaaizaadleveranciers om al het benodigde bietenzaad te coaten met neonicotinoïden, waardoor niet het gehele bietenareaal hiermee kan worden ingezaaid.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10880694/belgi-verleent-neonics-ontheffing-voor-bietenteelt]België verleent neonics-ontheffing voor bietenteelt[/url]