Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

België verleent neonics-ontheffing voor bietenteelt

5 December 2018 - Niels van der Boom - 7 reacties

Suikerbietentelers in België mogen in 2019 gecoat bietenzaad met Cruiser of Poncho Beta gebruiken. De middelen bevatten de neonicotinoïden: thiamethoxam, beta-cyfluthrin en clothianidin. Ook zaaizaad voor wortelen en sla krijgt voor 1 seizoen een ontheffing.

De Europese wetgeving maakt het, ondanks een geheel verbod op neonicotinoïden, mogelijk om uitzonderingen op de regel toe te voegen. Dit kan alleen wanneer bijzondere omstandigheden gelden en enkel bij beperkt en gecontroleerd gebruik. Aangezien suikerbieten geen bloeiend gewas zijn, wordt het gebruik veilig voor insecten geacht.

7 lidstaten
De Belgische FOD Volksgezondheid kwam maandag 3 december met het nieuws naar buiten. Daarmee sluit het zich aan bij een lijst van Europese lidstaten die een ontheffing hebben toegekend. Het gaat onder meer om Polen, Denemarken, Tsjechië en Hongarije. België onthield zich eerder al van stemming op het Europese verbod, omdat het een uitzondering voor suikerbieten wilde.

In Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijft het gebruik van neonicotinoïden verboden. Dat is ook in Nederland het geval. Suiker Unie diende eveneens een verzoek voor ontheffing in, waarover nu beslist wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Eerder was minister Carola Schouten duidelijk over het handhaven van een verbod. Een ontheffing zit er volgens haar niet in. In België mogen boeren gecoat zaaizaad tussen 15 februari en 14 juni 2019 toepassen.

Aanvullende eisen
Aan de ontheffing zijn wel een aantal eisen verbonden. Zo mogen alleen telers die aan geïntegreerde gewasbescherming doen, gecoat zaaizaad gebruiken. Daarnaast mag 2 jaar na het zaaien van behandeld zaad geen bloeiende gewassen op het perceel worden geteeld. Dit geldt ook voor groenbemesters. Tarwe en granen mogen gezaaid worden en aardappelen (niet als vervolgteelt) in de 2 jaar erna. Bloeiende groenbemesters mogen wel worden gezaaid, maar voor bloei moeten deze worden afgemaaid.

Vanaf jaar 3 tot en met jaar 5 gelden eveneens beperkingen voor de vervolgteelt. Aardappelen, pootaardappelen, maïs en vlas zijn dan wel toegestaan, maar koolzaad bijvoorbeeld niet.

Toekenning te laat?
De vraag is nu in hoeverre een tijdelijke ontheffing hulp kan bieden. Er is niet voldoende capaciteit aanwezig bij de zaaizaadleveranciers om al het benodigde bietenzaad te coaten met neonicotinoïden, waardoor niet het gehele bietenareaal hiermee kan worden ingezaaid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Jpk 5 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10880694/belgi-verleent-neonics-ontheffing-voor-bietenteelt]België verleent neonics-ontheffing voor bietenteelt[/url]
Ondanks beperkingen kunnen telers hun suikerbieten beschermen
Ned moet weer het beste jongetje van klas zijn
Timmy 5 December 2018
Wat ze in België doen, is toch niet te controleren.
En niks het braafste jongetje van de klas.
Neem je verantwoordelijkheid, en laat niet alleen jou portemonnee leidend zijn
Jpk 5 December 2018
Door op greenpeace tour te gaan tommy weet je niet waar over praat
LJ 5 December 2018
Geachte Timmy,

Altijd makkelijk roepen, begrijp dat u geen bietenteler bent. Uiteraard kunnen we ook zonder de neonicotinoïden toe, dan wordt dat opgelost met extra bespuitingen en daarbij dus ook een verhoging van de kostprijs, echter dat zal menig burger een zorg zijn, mits het voedsel=primaire levensbehoefte pakket maar voor een appel en een ei in de winkel ligt, wat ook het geval is en dan ook nog kwalitatief goed en 'veilig' voedsel. Echter die extra bespuitingen zal u ook niet willen, evenals de teler, dus komen we maar op een ding uit. Maar wanneer u en vele andere schreeuwende burgers bereid bent het dubbele of drievoudige voor het voedsel pakket te gaan betalen, dan kan men dit soort zaken overwegen, natuurlijk wel hypocriet, daar er dan nog meer honger in de wereld zal gaan komen, mits alle landen eraan mee gaan doen, maar dat gaat niet gebeuren. Er wordt zo heerlijk 'klein' en bekrompen gedacht, wil je echt grote slagen slaan, gaan dan in Brazilie en VS en andere landen aan de gang waar massaal bestrijdingsmiddelen om genetisch gemodificeerde gewassen/soja wordt gespoten en onze heilige EU extra van die gewassen toelaat zodat de duitse auto's naar de VS kunnen, was een deal/eis Trump vs. EU. Dus houd aub op met wat roepen en bekijk het grote geheel eens.
Suikerbiet 5 December 2018
Ben wel benieuwd hoever NL nu met de ontheffing is, zaadbestelling komt er toch weer aan.
Abonnee
roy 5 December 2018
daar gaat de concurrentiepositie van Nederland. Schouten bedankt!
De teler 9 December 2018
En wat was de lto blij met deze minister toen ze aantrad. Als makke lammetjes liepen ze achter haar aan, want ze was immers een van ons, maar nu blijkt ze een wolf in schaapskleren te zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden