De nacontrole van pootaardappelen bij de NAK is zo goed als afgerond. De uitslagen vertonen veel virusreacties en het landelijke verlagingspercentage komt uit op een kleine 31%. Ondanks de vele hercontroles en de latere start, verliep de nacontrole voorspoedig.
Eerder in het najaar lag het percentage nog op 35%, maar uiteindelijk is 31% in klasse verlaagd volgens de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK). Daarmee laat het recordjaar 2019 achter zich, toen er 35,6% werd verlaagd in klasse. Volgens Jeroen Winkelhorst, technisch coördinator bij de NAK, is het aantal verwerkte monsters redelijk in lijn met 2019. Dat kwam toen uit op zo'n 42.500 monsters.
51% verlaging in klasse S
De nacontrole verliep voorspoedig ondanks dat er later werd gestart en er veel herkeuringen werden aangevraagd. "We zijn in een afrondende fase, er wordt nog wel wat bemonsterd, maar dat is niet veel. In andere jaren richten wij ons op week 46 en dit jaar was dat week 48. We zijn door het latere seizoen ook twee weken later opgestart en dat zie je nu terug op het einde", licht Winkelhorst toe. Dat terwijl er ook veel spoedaanvragen werden gedaan van rassen die voorrang hadden met bijvoorbeeld overzeese exportbestemmingen en op tijd stonden. Ook werd duidelijk dat pootaardappelen dit groeiseizoen over het algemeen langer en meer misvormd zijn, waardoor het toetsen meer tijd in beslag nam. Daardoor duurde het soms langer dan normaal voordat uitslagen bekend werden.
De hoogste verlaging vindt plaats in de klasse S met 51%, een jaar eerder was dat 37%. Ook is er in totaal 3,1% afgekeurd en dat is hoger dan voorgaande jaren.
De verlagingen vallen dit jaar niet mee, maar komt waarschijnlijk door een samenhang van omstandigheden in dit groeiseizoen. Na de late aanplant door het natte voorjaar kwam de vroege en zeer grote luizendruk toen de planten amper boven stonden. Juist toen vond de infectie al veelvuldig plaats. Door de kleine planten, maar ook de droogte waren virusplanten nauwelijks tot niet zichtbaar waardoor virusoverdracht plaatstvond. In juli werd vervolgens bijzonder veel primair gevonden in verschillende rassen, wat deed vermoeden dat de nacontrole nogal eens kon tegenvallen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10907199/verlagingspercentage-nacontrole-is-31-procent]Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent[/url]
Als er 5 % mozaïek en/of bladrol in zit, is er nog prima consumptie van te telen zonder opbrengst verlies.
Welke consumptie teler plant hogere klasse dan A? Dan ben je toch een dief van je zelf.
Hoezo nultolerantie in S ? Bij 600 knollen in de nacontrole mogen er gewoon 2 reacties ( van de 12) zijn. Als je die koopt, dan plant je een gewas dat in de veldkeuring voldoet aan een A norm
Hoezo nultolerantie in S ? Bij 600 knollen in de nacontrole mogen er gewoon 2 reacties ( van de 12) zijn. Als je die koopt, dan plant je een gewas dat in de veldkeuring voldoet aan een A norm