In de veldkeuring van het pootgoed is de tweede keuring voor een belangrijk deel afgerond. Het verlagingspercentage bedraagt tot week 30 12,3%. Voor ongeveer 4.300 hectare is toestemming gegeven het loof te vernietigen en van 1.100 hectare is het loof vernietigd.
Bacterieziek is met 63% de belangrijkste oorzaak voor verlaging van het pootgoed, zo blijkt uit de gegevens die de keuringsdienst NAK dinsdag 27 juli publiceerde. Bacterieziek wordt gevolgd door mozaiek met 23% en 14% is om overige redenen verlaagd.
Het verlagingspercentage ligt lager dan in 2020 en 2019 toen het respectievelijk 12,8% en 14,5% bedroeg. 1,5% van het pootgoed is afgekeurd dit jaar. Dat is meer dan vorig jaar toen 1,2% werd afgekeurd, maar minder dan in 2019 met 2,2% afkeur. De regio's Noord II (zandgronden) en Zuiden scoren bovengemiddeld in het percentage dat verlaagd is, terwijl Noord I (kleigronden) en Midden het beter doen dan gemiddeld. Bij het percentage afkeur doet Noord I het met 0,9 % beduidend beter dan de andere regio's.
Doorlichten bestuursstructuur
Naast de voortgang van de veldkeuring maakte het bestuur en de directie van de NAK bekend dat ze het voornemen hebben om een externe deskundige naar de organisatie te laten kijken. Aanleiding voor deze adviesopdracht is om de organisatie goed aan te laten sluiten op de praktijk. Dat de directeur over 4 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, speelt daarbij ook een rol.
Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.