De kwaliteit van het Nederlandse pootgoed staat in België de laatste jaren steeds vaker ter discussie. Nu NAK heeft aangekondigd dit jaar geen nacontroles uit te voeren, neemt de onrust verder toe. Een zorgelijke situatie volgens Romain Cools, secretaris van Belgapom.
Het interview met Romain Cools is gehouden, voordat de NAK vrijdag 10 juli bekend heeft gemaakt tot eigen verrassing toch een lading testmateriaal te hebben ontvangen. Hierdoor gaat de nacontrole in Nederland toch door.
Een gebrek aan voldoende PCR-testmateriaal noopte NAK tot het besluit dit jaar geen nacontroles op pootgoed uit te voeren. Nieuws dat voor flink wat opschudding zorgt in de aardappelsector, ook bij onze zuiderburen. Voor Romain Cools een sprekend voorbeeld van dat er nog genoeg is om komende maanden zijn tanden in te zetten. Per 1 januari 2021 draagt hij het stokje over aan zijn opvolger Tom Vandenkendelaere. Cools blijft dan nog een half jaar als adviseur op de achtergrond betrokken. Ook blijft hij leider van het World Potato Congress tot de editie in Dublin die vooralsnog gepland staat voor eind mei 2021, maar indien nodig een jaar doorschuift.
Wat was uw eerste reactie op het NAK-besluit?
"Wij hebben het bericht uit de media moeten vernemen. Toen ik het bericht las, moest ik het eerst 3 keer lezen. Ik kon het kon niet geloven. Technisch gezien begrijp ik de kwestie heel goed. Door de uitbraak van corona is er een groot tekort aan PCR-testmateriaal. Ik kan echter niet geloven dat je het als organisatie zo ver hebt laten komen. Je zou toch voorbereid moeten zijn om de huidige situatie te voorkomen."
Welke problemen voorziet u in België als gevolg hiervan?
"De Belgische aardappelsector draait op Nederlandse rassen. Persoonlijk heb ik een zeer goede relatie met de leiders van de belangrijkste pootgoedhuizen. Dat neemt echter niet weg dat er door de slechte opkomst al enkele jaren grote zorgen bestaan in België over de continuïteit van de pootgoedkwaliteit. Het gevoel dat er een soort laksheid komt in het Nederlandse kwaliteitsbeleid zwelt aan. De huidige beslissing van de NAK kun je zien als de druppel. Juist nu de virusdruk dit jaar opnieuw hoog is. Kwalitatief goed uitgangsmateriaal is van cruciaal belang. Een visuele keuring in het veld is niet voldoende om die kwaliteit te kunnen borgen. Daarvoor zijn laboratoriumtoetsen nodig. Kun je pootgoed nog wel certificeren als je de kwaliteitscontrole niet op orde hebt?"
Welke stappen gaat de Belgische aardappelsector nemen?
"We hebben gelijk gecheckt of de keuringscapaciteit in België wel op orde is. Dat is het geval, maar hier is de pootgoedteelt natuurlijk veel kleiner. Daarnaast wordt er bekeken of er mogelijkheden zijn om Nederland te helpen aan testmateriaal. Die vraag is ook door het Vlaams Verbond van Pootgoedtelers gesteld. Verder kan ik mij voorstellen dat de NAK zelf ook nog naar oplossingen zoekt, maar de huidige boodschap was wel vrij duidelijk. En ja, die zorgt wel voor het nodige schudden en beven hier in België."
Gaat België meer pootgoed van andere bestemmingen betrekken?
"De alternatieven zijn zeer beperkt. België teelt een kleine 100.000 hectare aardappelen. Ik schat dat 90% van het gecertificeerde pootgoed uit Nederland komt. Afnemers zijn vaak gebonden aan bepaalde rassen. Het pootgoedaanbod uit Frankrijk sluit daar bijvoorbeeld niet op aan. Duitsland biedt wel een aantal alternatieven. Ik voorzie wel dat Belgische kopers daar actief naar gaan zoeken en dat Nederland dat gaat merken. Het risico bestaat ook dat wordt uitgeweken naar pootgoed van mindere kwaliteit. Dat kan onze sector jaren achteruit zetten. Daar is niemand bij gebaat."
Bespoedigt dit de aangekondigde ambitie om meer zelfvoorzienend te zijn in pootgoed?
"België telt zo'n 200 eigen pootgoedtelers, maar het gros van die teelt betreft vrije rassen die worden geëxporteerd. Tot nu was Nederland hét label voor hoge kwaliteit pootgoed. Vanwege de onrust hieromtrent richting de toekomst, heeft de sector eerder al samen met een aantal onderzoeksdiensten actie ondernomen. Samen wordt gekeken hoe de pootgoedproductie in België nieuw leven in te blazen. Een dure exercitie die mede door de coronacrisis even in de koelkast is gezet. Maar nu borrelt het steeds meer om eigen initiatief te nemen. Als de crisis goed en wel achter de rug is, zullen de activiteiten zeker hervat worden. Dit wordt één van de dossiers waar mijn opvolger de schouders onder gaat zetten."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10888318/grote-zorgen-over-kwaliteit-nederlands-pootgoed]‘Grote zorgen over kwaliteit Nederlands pootgoed’[/url]
Hoevepootgoed is altijd van goede kwaliteit omdat je het op je eigen bedrijf uitplant.
Het zou dom zijn dat je slecht pootgoed teelt voor je eigen bedrijf.
Is goed geregeld in België
https://www.hoevepootgoed.be/achtergrondinformatie/
Je mag gewoon je eigen pootgoed telen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit. En je betaalt natuurlijk de licenties.
altijd pootgoed kiezen waarbij het naknummer met een 1 begint.
In België wordt door FAVV eerst staal genomen van het perceel op aardappelcyste aaltjes. En tussen doodspuiten en oogst worden er 200 knollen meegenomen voor onderzoek.