Comeback oude rassen

NEPG: Beschikbaarheid pootgoed in EU wisselend

8 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De organisatie North Western European Potato Growers (NEPG) onderstreept in een persbericht het tekort aan pootaardappelen voor seizoen 2017-2018. De gevolgen voor het areaal verschillen echter per land binnen de EU-5. De verwerking neemt juist toe, waardoor zoveel mogelijk alternatieven worden gezocht. Oude rassen beleven hierdoor een comeback.

Ook de NEPG concludeert dat de beschikbaarheid van pootgoed de areaaluitbreiding dicteert. Met een toename in de verwerkingscapaciteit van 700.000 tot 800.000 ton is de vraag zeker aanwezig. De contractprijzen van vroege aardappelen, voor levering half juli, zijn gemiddeld met 3 euro per 100 kg gestegen. Voor de hoofdoogst fritesaardappelen is dat 1 tot 1,50 euro per 100 kilo. De uitgangspositie van de contracten is veelal niet gewijzigd, maar wel onderhandelbaar.

700-800

duizend ton

meer verwerkingscapaciteit in 2017

Echter, volgens de aardappelorganisatie zijn verschillen binnen de EU-5 te detecteren. Zo heeft Groot-Brittannië geen pootgoedtekort en is de situatie in Duitsland iets minder prangend dan in de overige drie landen.

Het is zoeken naar alternatieven om toch een areaaluitbreiding te kunnen realiseren. Onder andere het poten van de maat 28/55 millimeter, snijden van pootgoed en gebruik van dubbeldoelrassen in zetmeelgebieden. Ook nieuwe veelbelovende rassen worden naar voren gehaald. Volgens NEPG gaan 'oude rassen' als Bintje, Asterix en Desiree een comeback beleven. Vooral Bintje zet in België in op een substantiële areaalgroei. Toch compenseren de verwerkers in hun contracten de hoge pootgoedkosten voor Bintje niet. Omdat fritesfabrieken de pootgoedvoorziening grotendeels in handen hebben – en teruglevering van de totale opbrengst verplicht is – wordt rekening gehouden met een uitbreiding van de contractteelt.

Bij een normaal seizoen en hectareopbrengst zijn er –zelfs wanneer een areaaluitbreiding uitblijft – volgens NEPG voldoende aardappelen beschikbaar. Daarbij houdt het rekening met de capaciteitsuitbreiding. De opbrengst per hectare heeft uiteindelijk de grootste invloed. Niet het areaal.

Naar verwachting vallen de voorraadcijfers, die aan het eind van februari worden gepubliceerd, lager uit dan vorig jaar in deze periode. Door hogere tarrapercentages zijn meer tonnen nodig om het contract vol te leveren, waardoor het volume vrije aardappelen zeker lager uitkomt. De dagmarkt weerspiegelt dit. 95 procent van alle Duitse bewaaraardappelen hebben al een bestemming. Daarnaast schat NEPG in dat Groot-Brittannië verder aan de markt komt op het vasteland. Dat gebeurt nu al voorzichtig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Verlagingspercentage pootgoed verrassend hoog

Interview Mark Zuidhof

'Enkel nog jaarcontracten met prijs bij fritesrassen'

Nieuws aardappelen

Pootgoed industrierassen weer tot maat 60

Nieuws aardappelen

Veldkeuring NAK: meer verlaging door bacterieziek

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden