De afzet van biologische producten is in Duitsland bijna een kwart gegroeid in 2020. Ook het aantal agrarische bedrijven dat biologisch is gaan boeren, is fors gegroeid. De coronapandemie heeft geresulteerd in meer vraag naar biologische producten. Kan Nederland profiteren van de sterke vraag?
Van oudsher is Nederland een belangrijke leverancier van zowel gangbare als biologische producten in Duitsland. Inmiddels maakt dit segment bij onze oosterburen een grote groei door. Van de totale landbouwsector in het land is 10% nu biologisch. De Farm-to-Fork strategie van de EU heeft als doelstelling om in 2030 een kwart van de landbouwsector biologisch te laten zijn. Groeit de sector in dit tempo door dan wordt die doelstelling behaald.
Flink meer bio-landbouwgrond
Duitse consumenten hebben in het coronajaar 2020 voor €15 miljard aan levensmiddelen gekocht. Dat is een stijging van 22% met 2019. Ook agrarisch ondernemers in het land zijn in toenemende mate aan het omschakelen. Het totaal biologisch landbouwareaal nam 5% toe (85.000 hectare) en het aantal bio-bedrijven is tot 35.000 gestegen. In 5 jaar tijd kwamen er ruim 8.000 nieuwe bedrijven bij, terwijl in diezelfde periode 12.000 bedrijven stopte. Deze cijfers publiceert de Duitse bond voor biologische landbouw BÖLW.
Het totaal areaal biologische landbouwgrond in Duitsland ligt volgens BÖLW op 1,7 miljoen hectare. Daarvan is ruim een miljoen gecertificeerd door brancheorganisaties. Het grootste biokeurmerk – zowel qua deelnemers als areaal – is Bioland. Op twee staat Naturland gevolgd door Biopark. Het Demeter-label telt in Duitsland 1.740 deelnemers en 93.000 hectare.
Gras en graan
Het Duitse statistiekambt Destatis raamt het areaal bio-landbouwgrond met 2,16 miljoen hectare nog iets groter. Verreweg het grootste deel (32%) betreft blijvend grasland. Een kwart is landbouwgrond waar vooral graangewassen op worden verbouwd. Het areaal bio-aardappelen bedroeg afgelopen jaar net geen 10.000 hectare. De bio-groenteteelt kwam op 15.000 hectare. Juist aardappelen, groente en fruit worden veelal biologisch gekocht. Eieren spant de kroon met 44% uitsluitend bio.
Juist voor deze gewassen liggen er kansen en gaat veel naar Duitsland toe. In het zuiden van Duitsland zitten de grootste supermarktketens en verwerkingsbedrijven, schrijft de Landbouwraad van Duitsland. Per persoon geven Duitsers jaarlijks €144 uit aan bio-producten. Dit is bijna het dubbele van het EU-gemiddelde. Recent onderzoek toont aan dat vooral vrouwen uit gezinnen met een bovenmodaal inkomen veel biologische producten in de supermarkt kopen. Als redenen daarvoor worden hoofdzakelijk de strenge dierwelzijnseisen genoemd en op nummer 2 de mogelijk lagere milieubelasting. Lokale herkomst staat op 3.
Liever lokaal
Het lokale karakter van de biologische consumptie is voor Nederland in toenemende mate een hindernis. Dat tonen ook de cijfers. Duitsers kopen bio-producten vooral in (bio)supermarkten. Het segment andere winkels – zoals landwinkels of webwinkels – groeide in 2020 met 35%.
Consumenten kiezen er steeds vaker speciaal voor om lokaal te shoppen. Biologische groenteabonnementen stegen ook fors. Volgens BÖLW werd minder vaak voor de supermarkt gekozen, omdat winkelend personeel het contact met mensen wil vermijden in verband met de coronapandemie. De keuze voor lokaal geproduceerd voedsel is een hindernis voor producten met Nederlandse hindernis. Duitsland mag dan de grootste bio-markt in de EU zijn, consumenten zijn kritisch en de lat ligt hoog.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.