Agrifoto

Analyse Biologisch

Hoge verwachtingen telers biologische aardappelen

10 Oktober 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Erg druk met de handel in biologische aardappelen, uien en peen is het nog niet. Voor een deel hangt dat samen met matige opbrengsten in het toch wel uitdagende groeiseizoen. Verwachtingen van boeren zijn daardoor hooggespannen. Kopers zijn minder zeker van hun zaak.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We starten ook dit seizoen weer met de DCA Indicatieprijzen voor aardappelen, uien en peen. In de biologische akkerbouw lijkt het aandeel dat echt vrij verhandeld elk seizoen iets in te boeten. Dat is overigens geen exclusieve trend in de biologische akkerbouw, maar speelt breder in de agrarische sector.

De hoge phytophthoradruk vanaf de start van het seizoen heeft zijn sporen nagelaten op de biologische aardappelmarkt. Een deel van de aardappelen zijn extreem vroeg gebrand zonder dat er opbrengst onder zat. Sommige telers hebben ervoor gekozen gedurende het teeltseizoen over te schakelen naar gangbaar onder het mom 'redden wat er nog te redden valt'. Het gevolg is dat het nu lastig is voor handelaren om biologische aardappelen te pakken te krijgen. Het zijn vooral de sorteerbedrijven die leveringsverplichtingen naar hun afnemers zijn aangegaan die nu met de vingers tussen de deur zitten. Zij maken min of meer de markt. Deels omdat ze moeten om aan de leveringsplicht te voldoen en deels om de concullega's voor te blijven. Telers vragen €1, maar dat is voor veel kopers net nog een brug te ver. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €75 tot €85 per 100 kilo, maar met de opmerking 'weinig handel'.

Geen haast
De markt voor biologische uien toont wel wat gelijkenissen met de aardappelen. Door hoge ziektedruk vallen de opbrengsten over het algemeen niet mee. Telers vertalen dat logischerwijs naar relatief hoge vraagprijzen. Dat zou goed terecht kunnen zijn, maar verwerkers zijn voorzichtig om wat vast te leggen. De DCA Indicatieprijs komt uit op €80 tot €90 per 100 kilo. Telers worden daar echter niet heel erg enthousiast van en hebben nog geen haast met verkopen.

Voor de handel in biologische bewaarpeen is het nog aan de vroege kant. De eerste percelen kunnen onderhand gerooid worden, maar sommige telers vinden het nog aan de warme kant. Met het oog op de kwaliteit is tijdig rooien en de peen niet te veel te laten verouderen op het land aan te bevelen volgens een insider. "De kans op vlekken op de peen later uit de bewaring neemt bij late oogst toe." De handel is nog tam. Deels is er nog wat aanbod van vroegere rassen. De opbrengsten van biologische peen lijken in tegenstelling tot aardappelen en uien goed. De DCA Indicatieprijs voor biopeen begint dit seizoen op €21 tot €26 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden