De brexit wordt uitgesteld tot donderdag 31 oktober, zo kwam woensdag 10 april naar buiten. Dat besluit verliep onder de regeringsleiders in de Europese Unie niet zonder controverse. Hoe kijken verschillende bedrijven in de agribusiness naar dit besluit?
Veevoerconcern ForFarmers meldt de wijzigingen binnen de brexit rustig af te wachten. "We proberen in deze periode van veel onzekerheid zoveel mogelijk contact te houden met onze klanten en hen het beste advies te geven", zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten. "Wel denken we dat we op korte termijn hinder gaan ondervinden in de import en export van onze producten."
Daarentegen heeft ForFarmers wel een duidelijk voordeel, omdat het veel productiecapaciteit in Groot-Brittannië heeft. Dat zorgt er onder andere voor dat de handel met het vasteland van Europa beperkt is.
'Er verandert weinig'
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina laat weten dat zij weinig verandering verwachten. Volgens een woordvoerder van de zuivelcoöperatie gaat de verwerker door met de voorbereidingen die in gang waren gezet. Hierbij moet met name worden gedacht aan het maken van afspraken met de afnemers en douane.
FrieslandCampina is overigens gebaat bij een zogenaamde 'zachte brexit'. Dit omdat het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk geen productiefaciliteiten heeft. Om ervoor te zorgen dat de export van haar zuivelproducten goed blijft verlopen, moeten er dus duidelijke handelsafspraken worden gemaakt.
Ook de woordvoerder van vleesconcern Vion geeft aan dat het uitstel van de brexit weinig impact heeft op de bedrijfsvoering van de slachterij. Het concern meldt daarbij zelf geen varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk te produceren. "We exporteren echter wel veel bacon naar het land; elke week gaat ongeveer 5.000 ton bacon vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk."
'Voordeel halen uit brexit'
Opvallend is dat ForFarmers op de lange termijn juist voordeel verwacht te behalen uit de brexit. De varkenssector in het Verenigd Koninkrijk is namelijk voor circa 40% afhankelijk van import. "Daarom wordt verwacht dat de varkenshouders in het land gaan opschalen, en daar kunnen wij als voerconcern weer van profiteren", zo laat de woordvoerder weten. Dit liet Yoram Knoop, de CEO van ForFarmers, ook al doorschemeren door te zeggen dat hij verwacht te profiteren van een harde brexit.
Bij Vion verwachten ze niet dat de brexit op lange termijn veel wijzigingen met zich mee gaat brengen. "Om dit ook na de brexit in goede banen te leiden, hebben we al wel diverse maatregelen genomen. Zo zijn we druk met het regelen van de douane-formaliteiten. Echter, voor nu is het met name business as usual", aldus de woordvoerder van de slachterij.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.