De agrarische sector is van oudsher een mannenwereld, waar vrouwen in de minderheid verkeren. Hoe zit dat in de top van grote Nederlandse agrarische bedrijven? Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zegt vrijdag 8 maart (Internationale Vrouwendag) in ieder geval dat ze er klaar mee is dat er zo weinig vrouwen in de top van het bedrijfsleven zitten.
Van Engelshoven eist dat minimaal 30% van de directie een vrouw is. Dat is nu niet het geval en daarom overweegt zij een 'vrouwenquotum'. Een belronde langs ForFarmers, FrieslandCampina en Vion leert dat agrarisch Nederland soms al wel en soms nog lang niet voldoet aan het ideaal van de minister.
Geen vrouw bij ForFarmers
Caroline Vogelzang, woordvoerder bij veevoerconcern ForFarmers, beaamt dat de agrarische sector vooral een mannenwereld is. In de 9-koppige directie van het beursgenoteerde bedrijf zit dan ook geen enkele vrouw. Wel zegt Vogelzang dat er steeds meer vrouwen op de werkvloer van het veevoerbedrijf te vinden zijn. Desalniettemin zijn zijn nog altijd ver in de minderheid; vorig jaar was maar liefst 82% van de werknemers een man. In de raad van commissarissen van ForFarmers is 1 van de 6 leden een vrouw.
"Wij hebben dus nog een inhaalslag te maken om aan de wens van de minister te voldoen", aldus Vogelzang. De woordvoerder laat weten dat bij de benoeming van nieuwe directieleden het geen doel is om vrouwen te benoemen. "Wij kijken naar alle profieleisen en dan kom je in de veevoersector nou eenmaal vaak bij een man uit."
Vion: 'Nog geen prioriteit'
Vleesconcern Vion kent een 7-koppige directie, die eveneens volledig uit mannen bestaat. Net als bij ForFarmers zit in de raad van commissarissen wel 1 vrouw. Nancy Aschman, de woordvoerder van Vion, meldt dat het benoemen van vrouwen in de top de laatste jaren geen prioriteit had. "Wij zijn met name druk geweest om Vion weer goed op de kaart te zetten."
- Nancy Aschman (Vion)
De woordvoerder zegt dat het onderwerp in de boardroom zo nu en dan wel ter sprake komt. "Het is een logisch vervolg dat wij met de doelstelling van de minister bezig gaan, al voeren we er nog geen actief beleid op." Volgens Aschman stuurt Vion, los van de verhouding man/vrouw, op een goede samenstelling binnen de directie; daarbij spelen ook leeftijd en nationaliteit een belangrijke rol.
Aschman laat weten dat er op de werkvloer bij Vion wel veel vrouwen werken, maar ook in de middenlaag van het bedrijf hebben mannen duidelijk de overhand.
FrieslandCampina voldoet ruimschoots
Bij FrieslandCampina zitten wel vrouwen in de top. Sinds enkele jaren is Jaska de Bakker namelijk CFO van de zuivelcoöperatie. FrieslandCampina heeft een 2-koppige directie (Executive board), waarbij Hein Schumacher de CEO is. Dit betekent dat FrieslandCampina ruimschoots voldoet aan de wens van minister Van Engelshoven.
Onder de directie staat het 'Executive Leadership Team'. Daar zijn 3 van de 8 directeuren vrouw. Dat is boven de doelstelling die kabinet Rutte-III stelt. Sjoerd van Sprang, de woordvoerder van FrieslandCampina, zegt dat het bedrijf het belangrijk vindt om een goede verdeling tussen man en vrouw te hebben; ook op de werkvloer. Daar kan FrieslandCampina volgens Van Sprang nog een verbeterslag maken.
Ook vrouwen bij Cosun
Ook bij Cosun werken vrouwen in de top, maar die zijn wel in de minderheid. In de 9-koppige directie bevinden zich 2 vrouwen. Daarmee zit Cosun nog onder de norm van 30%. Of het onderwerp ook prioriteit heeft, is niet duidelijk. Dit omdat de woordvoerder vanochtend niet bereikbaar was voor commentaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881616/voldoet-agribusiness-al-aan-het-vrouwenquotum]Voldoet agribusiness al aan het vrouwenquotum?[/url]