China heeft te maken met één van de grootste overstromingen van de afgelopen 30 jaar. 26 provincies in de oostelijke helft van de Aziatische grootmacht zijn getroffen door het water. In deze regio bevindt zich ook het grootste gedeelte van de Chinese landbouw, hoe staat dat er nu voor?
De agrarische sector in China wordt hard getroffen door de overstromingen. Voor zover bekend is zo'n 1,5 miljoen hectare aan gewassen verwoest, een economisch verlies van ruim $3 miljard. De Chinese regering heeft tot op heden $47 miljoen aan boeren en producenten in de getroffen zuidelijke provincies beschikbaar gesteld voor het herstel van hun bedrijf en ter compensatie van de verliezen.
De voedselprijzen in China zijn in juni met zo'n 11,1% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit komt naast de overstromingen ook door de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest uitbraak. Hoewel laatstgenoemde enigszins op zijn retour leek, zorgen de overstromingen er naar verluidt juist weer voor dat er een nieuwe golf zijn opmars maakt. Dit zou komen doordat het virus zich mogelijk via grondwater verspreidt. De meeste varkensbedrijven bevinden zich in de getroffen provincie Sichuan.
De gewassen die het hardst getroffen worden door de wateroverlast zijn rijs-, koolzaad en katoenvelden. Deze gewassen zijn binnen de Chinese landbouw enkele van de meest belangrijke onderdelen. Naast deze gewassen worden ook vele andere gewassen getergd door de overstromingen, zoals tarwe, maïs en pinda's. Het grootste gedeelte van de Chinese landbouw bevindt zich namelijk in het zuidoosten van het land.
De overstromingen zorgen voor enorme overlast. Van de 433 rivieren in het getroffen gebied hebben zeker 33 een recordhoogte bereikt. Naar verluidt zijn er minstens 31 mensen overleden en zijn ruim 23,85 miljoen mensen de dupe van de overstromingen in minstens 24 provincies. Toch zijn er ook berichtgevingen dat er al ruim over de 100 mensen overleden of vermist zijn dankzij het noodweer, met ruim 35 miljoen mensen die de dupe zijn.
Daarbij is het gevaar nog steeds niet geweken. Volgens sommige weerberichten komt er nog meer regen aan. Iets wat absoluut niet wenselijk is voor de stand van de rivieren, maar ook niet voor de waterstand en de staat van verschillende dammen. Ook andere belangrijke gebouwen en bruggen hebben last van het water.
Getroffen gebieden
De meest genoemde provincies waar ze met enorme wateroverlast kampen zijn Jiangxi, Hubei, Anhui, Sichuan, Guangxi en Hunan. In Jiangxi werd net voor het weekend (24 juli) het waarschuwingsniveau teruggehaald van de hoogste, naar de op één na hoogste niveau. Een dag ervoor brak er in de provincie Anhui nog een dam. Geografisch gezien is de overeenkomst dat elke getroffen provincie in het (zuid)oostelijke gedeelte van China ligt. De meeste provincies sluiten op elkaar aan, maar wetende hoe groot China qua oppervlakte is, is het toch opvallend hoe de overstromingen zich verspreiden. Zo ligt Sichuan veel centraler dan bijvoorbeeld de kustprovincies Guangxi, heeft het minder meren en andere grote waterwegen maar wel veel overlast.
De heftige regenval van de afgelopen maanden is overigens een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het regenseizoen in China duurt van juni tot en met augustus. Toch zorgt het niet elk jaar voor problemen op dezelfde schaal als dit jaar. Wel vallen er elk jaar honderden doden door overstromingen en aardverschuivingen door de hoeveelheden water die in deze periodes met bakken uit de lucht komt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.