Shutterstock

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Woensdag 12:00 uur - Klaas van der Horst

Niet alleen Westerse zuivelbedrijven hebben last van politieke onrust die mede vanuit Peking wordt gecoördineerd, ook eigen Chinese bedrijven hebben ermee te maken. Een goed voorbeeld is de Chinese nummer 1 kindervoedingsproducent Feihe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Feihe zette vorig jaar voor omgerekend ruim €2,5 miljard om en boekte een winst van €455 miljoen. Het ziet zich nu onder vuur genomen door Chinese nationalisten, die optreden met goedvinden van en soms ook aangespoord door de Chinese communistische partij. De nationalisten beschuldigen Feihe er op social media van samen te werken met een Japans bedrijf en Japanse grondstoffen te gebruiken in Chinese kindervoeding. Ze roepen daarom op tot een boycot van zuivelproducten en kindervoeding van Feihe, zo meldt Radio Free Asia.

Samenwerking
Feihe erkent de samenwerking met het Japanse Kyowa Hakko Biochemical Co, maar weerspreekt dat Japanse grondstoffen worden gebruikt en stelt dat de onterechte beschuldigingen en oproepen het bedrijf veel schade berokkenen. Als de beschuldigingen op social media aanhouden, zal Feihe dan ook niet aarzelen om juridische stappen te nemen, stelt het. Feihe werkt samen met Kyowa Hakko Biochemical Co voor de ontwikkeling van een lactoferrine-rijke kindervoeding.

Nationalisten
Japan is voor veel nationalistische groepen een dankbaar haatobject. De communistische partij moedigt kritiek op het land ook regelmatig aan, onder meer als bliksemafleider bij problemen en relletjes met Japanse bedrijven of burgers worden zo regelmatig aangewakkeerd, maar soms lopen de nationalistische protesten een beetje uit de hand.
Feihe is, vanuit de onderneming gezien ook beducht voor de sentimenten, want behalve dreigen met juridische actie ziet het zich ook gedwongen om zich solidair te verklaren met de nationalisten. "Feihe deelt, als vertegenwoordiger van de Chinese nationale ondernemingen, dezelfde patriottische gevoelens als onze consumenten," zo verklaart het.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden