Vietnam is naarstig op zoek naar varkensvlees, als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, en heeft daarom een overeenkomst gesloten met Rusland. Tegelijkertijd onderzoekt Hong Kong of het niet meer varkensvlees vanuit Zuidoost-Azië kan importeren en verwacht China dat de varkensvleesimport dit jaar de 3 miljoen ton zal bereiken.
Rusland en Vietnam hebben een handelsovereenkomst gesloten voor de export van varkensvlees, zo melden de Russische overheidsinstanties. Met deze overeenkomst kan Rusland grotere hoeveelheden varkensvlees en bijproducten richting Vietnam exporteren. Dat land kampt namelijk al maanden met een vleestekort, als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.
Het ministerie van Landbouw in Rusland maakte eerder ook al bekend te verwachten dat de varkensvleesexport in 2019 met ruim 20% zou kunnen stijgen tot ongeveer 100.000 ton. Op dit moment exporteert het land met name varkensvlees naar Hong Kong, Vietnam en voormalig Sovjet-Unie. Rusland ziet op termijn ook kans voor export naar China, Japan en Zuid-Korea.
Chinese import naar 3 miljoen ton
Uit een nieuw rapport van Reuters blijkt dat ook China dit jaar flink meer varkensvlees moet importeren als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Door die uitbraken is de varkensstapel in het land met bijna 50% geslonken. De cijfers verwachten dat de varkensvleesimport dit jaar uitkomt op minimaal 3 miljoen ton. De totale invoer van vlees, waaronder ook pluimveevlees en rundvlees worden gerekend, komt naar verluidt uit op 6 miljoen ton.
Ook Hong Kong is op zoek naar varkensvlees en onderzoekt daarom de mogelijkheid om levende varkens uit andere Zuidoost-Aziatische landen (bijvoorbeeld Maleisië, Thailand en Zuid-Korea) te importeren. Er worden momenteel dagelijks 1.700 varkens vanuit China geïmporteerd, maar dat waren er eerder (voor de uitbraken van Afrikaanse varkenspest) nog iets meer dan 4.000.
Wachten op vaccin
Het is dan ook een tegenvaller dat Australische wetenschappers onlangs schreven dat het nog minstens 5 jaar duurt voordat een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest wordt ontwikkeld. "Tot dat moment is het louter mogelijk te vertrouwen op traditionele methoden van ziektebestrijding, zoals het ruimen van besmette varkens, het begraven van karkassen en het desinfecteren van bedrijven", aldus de onderzoekers.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.