De export van varkensvlees vanuit de Europese Unie zal naar verwachting aan het einde van het jaar 12% hoger liggen dan afgelopen jaar. Voor 2020 wordt een vergelijkbaar exportniveau verwacht. Dat blijkt een recente publicatie van de Europese Commissie.
De verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in China wordt in het rapport als belangrijkste oorzaak van de exportgroei gezien. Hierdoor is de varkensstapel in China flink gekrompen en is een kloof ontstaan tussen de productie en consumptie van varkensvlees in het land. Deze kan op korte termijn niet worden opgevangen door import.
Deskundigen schatten een daling van de Chinese varkensproductie van 20 tot 35% in 2019, wat een verdubbeling van de wereldwijde handel in varkensvlees zou betekenen. Ook in andere Aziatische landen, waaronder Vietnam en Cambodja, verspreidt AVP zich. Consumenten zullen hun vleesconsumptie deels anders invullen, vooral met pluimveevlees.
Export naar China groeit fors
In de eerste vier maanden van 2019 is de export van varkensvlees uit de EU naar China 37% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee heeft China een aandeel van 43% in de totale export. De export naar Vietnam is bijna verdubbeld naar een aandeel van 2%. De totale EU-uitvoer van varkensvlees groeide met 17% en het slachtafval met 6%. Verwacht wordt dat eind 2019 de totale export van varkensvlees uit de EU 12% hoger ligt en dat die exportgroei wordt vastgehouden in 2020.
Productie groeit niet mee
Ondanks de toenemende wereldvraag naar varkensvlees en de stijgende prijzen daalde de productie in de EU. In het eerste kwartaal van 2019 was sprake van 0,7% daling ten opzichte van het jaar ervoor. Van de belangrijkste varkensvlees producerende landen heeft alleen Spanje de productie vergroot. In Duitsland, Nederland en Polen daalde de productie aanzienlijk. Verwacht wordt dat het EU-aanbod van varkensvlees dit jaar stabiel blijft en volgend jaar gematigd zal groeien met ongeveer 1,4%.
De prijzen voor zowel varkensvlees als biggen zijn sinds half maart scherp gestegen en hebben het hoge niveau van 2017 bereikt. Door de hogere prijzen voor varkensvlees zal de Europese consumptie per hoofd van de bevolking naar verwachting dalen met 0,5 kg in 2019 (tot 32,1 kg).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.