Vion Food Group

Interview Ronald Lotgerink

Vion ambieert vleesketens voor members only

28 Maart 2019 - Eric de Lijster - 10 reacties

Nadat het programma Good Farming Balance 2 jaar geleden geïntroduceerd werd, wil Vion in de loop van 2019 een nieuwe stap zetten. Met het strategische initiatief 'Building Balanced Chains' (BBC) wil het vleesconcern toewerken naar vraag- en conceptgestuurde ketens, waarbij tevens de digitalisering een sprong vooruit zet. "Het gaat om ketens voor members only, met een goede prijs voor de deelnemende veehouders", zegt topman Ronald Lotgerink in een interview met Boerenbusiness.

Lotgerink is inmiddels ruim 6 maanden CEO van Vion, nadat hij jarenlang als topman bij Zwanenberg Food Group werkte. Toch had hij geen lange inwerktijd nodig bij het vleesconcern, want de 4 jaar daarvoor was hij al commissaris bij Vion. "Ik ben in de eerste maanden dan ook geen verrassingen tegengekomen. Ook heb ik geen spijt van de overstap, want het is een boeiende baan. Je bent op deze post de spin in het web van de Nederlandse vleesketen."

Investeren
De kersverse directeur wil daarom niet alleen maar stappen zetten in de herstructurering van het vleesconcern, maar hij wil ook meer investeren in de productielocaties. Enerzijds is dit nodig om de kosten te drukken en anderzijds om aan te sluiten op de meest actuele wensen van de klanten van Vion. Zo wordt, naast de productielocatie en het hoofdkantoor in Boxtel, druk gegraven voor de fundering van de nieuwe locatie voor een verdere integratie van de versactiviteiten. Daarvoor is €35 miljoen gereserveerd.

Vion ambieert ook om de vleesketen opnieuw in te richten. Daarbij moet niet het aanbod leidend zijn, maar de vraag. Dit is een volgende stap; na de introductie van Good Farming Balance (2017), dat de varkenshouders meer prijszekerheid moet bieden. "Inmiddels valt ongeveer 90% van de aanvoer onder Good Farming Star, Good Farming Balance of Organic", zo vertelt Lotgerink trots. In Duitsland is het project afgelopen jaar gestart en er doen nu 50 varkensbedrijven mee. "De meerkosten voor deelname aan Good Farming Balance worden vergoed, de varkenshouder heeft zekerheid. Daarin heeft Vion een rol als verkeersagent."

Optimale verwaarding
Het is voor Vion een aanmoediging om te werken aan vraaggestuurde ketens, waarbij (kort gezegd) groepen veehouders worden gekoppeld aan groepen afnemers. De deelnemers kunnen een specifieke keten dan, in onderlinge afstemming, zo efficiënt mogelijk inrichten voor een optimale verwaarding van het product. Kortom: wanneer een varkenshouder in zijn bedrijfsvoering rekening houdt met de specificaties van een concept van de supermarkt, dan levert dit voor beide partijen winst op. "Vion kan in dit proces de verkeersagent zijn, met ons brede internationale netwerk aan zowel de aanbodzijde als bij de retail. Het is aan ons om de verwaarding te ontwikkelen."

Vion heeft het initiatief gedoopt tot 'Building Balanced Chains', waarbij vooral wordt gekeken naar de Europese markt. Lotgerink ziet ruimte voor 6 tot 7 ketens, waarbij het aanbod van de veehouders wordt gekoppeld aan de specifieke vraag van supermarktketens. "De rest blijft vrije markt. Hier blijft ruimte voor ongeveer 30% van het aanbod." Het bedrijf mikt op de Europese markt dan veel meer op de verwaarding van het vlees, terwijl het volume voorlopig leidend blijft op de groeiende Aziatische markt.

De CEO denkt dat zowel de agrarisch ondernemer als supermarktketen bereid is zich in die specifieke keten aan elkaar te verbinden. "Het klopt dat je als ondernemer binnen een keten minder vrijheid hebt, maar daar krijg je letterlijk wel meerwaarde en zekerheid voor terug. Dat is een overweging die elke veehouder voor zichzelf moet maken, al gaat zeker niet elke ondernemer zich hierin thuis voelen."

Sturende rol
Ook in de retail is niet elke partij direct overtuigd van participatie in een keten, geeft Lotgerink ruiterlijk toe. "Retailers, zoals supermarkten, zoeken naar een onderscheidend product, waarbij bijvoorbeeld de prijs een van de onderscheidende factoren is. Het is aan ons om hier als verkeersagent een sturende rol in te vervullen."

Daarbij is vergaande digitalisering in de vleesketen van groot belang, zo benadrukt Lotgerink. Hij is ervan overtuigd dat het delen van informatie (via blockchain) doorslaggevend is voor een betere verwaarding. "Aan het einde van de keten moet de consument, bijvoorbeeld via het scannen van een QR-code op de vleesverpakking, kunnen zien waar het vlees vandaan komt. Dit verhaal hoort bij de hedendaagse transparantie die klanten verwachten. Daar moeten wij in investeren en als sector ons verder in ontwikkelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
hogman 28 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881844/vion-ambieert-vleesketens-voor-members-only]Vion ambieert vleesketens voor members only[/url]
Zie je het al voor je .Je wordt gekoppeld ofwel geketend aan een ketenpartner. Vion is verkeersagent... lees geen inkoper. Dus bij onvoldoende opbrengst blijft Vion buiten schot. Het is namelijk jouw ketenpartner die niet genoeg wil betalen.Geen domme jongen die Ronald Logterink
vkhouder 28 Maart 2019
Het probleem is dat in Nederland de boer de enige is in de agrosector of keten. Die efficiënt, flexibel en goedkoop werkt. Hierdoor is de kostprijs van vlees te hoog in vergelijking met de concurrenten op de wereldmarkt. Omdat de rest van de keten dat prima vind willen ze niks veranderen en dat leid tot scenario's die Hogman beschrijft.

Het accent ligt in Nederland teveel op door middel van marketing, geld te verdienen AAN een boerderij. Meerwaarde creëren voor investeerders en aandeelhouders. Dit zou doormiddel van gedragsverandering bij de periferie moeten veranderen in meerwaarde creëren voor de boer. Zo krijgen we weer een krachtige sector. Zolang als de belangrijkste schakel de zwakste blijft gaat het een keer mis. Nu zijn we aan het kannibaliseren.

Het is toch de gek om te vertellen dat banken het niet meer zo belangrijk vinden dat de boer een hypotheek aflost. Omdat ze op meer plaatsen in de keten investeren en daar weer voordeel hebben bij een stabiele goedkopen aanvoer van bijvoorbeeld vlees of vraag naar producten als veevoer etc.(overproductie).

Je moet naar een systeem waarbij een boer geld verdient aan het faciliteren van het verdienmodel voor de periferie. En niet meer een inkomen uit de markt proberen te halen. Dan is weer iedereen in de keten gelijkwaardig.
jan veltkamp 28 Maart 2019
Ik ben het toch niet helemaal eens met Hogman. Vion was altijd al een waardeloze verkoper en daarom is er nooit verdiend. Nu worden ze alleen verwerker (wat ze best goed doen) en heeft de boer veel meer keuze om ergens aan mee te doen en daardoor ook meer direct invloed op de verkoop van z,n varkens
vanplateringen 28 Maart 2019
vkhouder, je schrijft een ingewikkeld verhaal. Boeren zijn al 50 jaar de lul en dat zal ook nog wel 50 jaar zo blijven. Alle ingewikkelde en vooral dure praatjes ten spijt. Pas wanneer er nog 10 boeren in Nederland over zijn dan kun je er een draai aan geven, qua marktmacht, niet eerder. Tot die tijd zijn alle boeren , groot of klein gewoon slaven van het systeem. Slaap dus nog maar even verder.
John 30 Maart 2019
Kleinschalig lopen er al meerdere initiatieven. Ze verkopen de delen vlees zelf op de specifieke markt. En wat ovet is kan met dr bulk mee.
John 30 Maart 2019
Kleinschalig lopen er al meerdere initiatieven. Ze verkopen de delen vlees zelf op de specifieke markt. En wat ovet is kan met dr bulk mee.
Joop 30 Maart 2019
Het voordeel van uitsnijderij is dat je niet afhankelijk bent van de binnenlandse vleesproductie. Uitsnijderijbedrijven werken al veel met import vlees, omdat goedkoper is, vervolgens kunnen de vleesproducten weer geëxporteerd worden.
Frans 31 Maart 2019
Zeugenhouder is sluitpost met voerwinsten van 300 tot 1000 euro. Alle andere ketenpartners kennen een stabiele marge al is voor de vleesvarkenshouder de stabiele voerwinst van 80 euro wel te laag.
Bart Jan 31 Maart 2019
@Frans, biggen hoeven niet meer te stijgen, immers er komen niet meer biggen van. ( je schreef destijds ook dat verder dalen van de biggen prijs geen nut had)
Frans 1 April 2019
Deze Frans koopt biggen. Vorig jaar voor 30 euro en straks denk ik voor 80-plus.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Waarom Vion er financieel zo beroerd voorstaat

Nieuws Varkens

Continuïteit Vion in gevaar na nieuw financieel debacle

Analyse Varkens

Promotie van CFO Klimp bij Vion is niet onlogisch

Nieuws Ondernemen

Vion laat andere CEO de nieuwe strategie uitvoeren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden