Day afters zijn altijd hectisch, emotioneel en onzeker. Daarom is het moeilijk om eventuele gevolgen van een Brexit aan te geven. De eerste reacties uit de Nederlandse vlees- en voersector zijn in eerste instantie overwegend nuchter, want ook de Britten blijven eten en handelen en dat nuanceert de nieuwe werkelijkheid een beetje.
Dé van de Riet, woordvoerder namens het COV, respecteert de uitslag zoals die is. ‘Voorlopig nog blijven de omstandigheden zoals ze zijn en verandert er niets, maar op termijn worden de verhoudingen anders. Allereerst is de uitslag nu vooral een politieke kwestie en blijven de handelsstromen intact. De EU en Groot Brittannië moeten nu tot elkaar komen, zodat er een werkbaar model ontstaat om ook in de toekomst handelspartners te blijven.’
Groot Brittannië is momenteel de belangrijkste afzetmarkt van Nederlandse varkensvlees binnen Europa. Om de jaarlijkse omzet van ruim 460 miljoen te kunnen continueren, is het belangrijk dat er na een Brexit een acceptabel handelsverdrag ontstaat. Volgens Van de Riet is zijn hierin verschillende scenario’s mogelijk. Als voorbeeld noemt de COV zegsman de verdragen met Zwitserland en Noorwegen die ook niet tot de EU behoren. ‘Ik verwacht dat de Britten, ondanks de naderende Brexit, een belangrijk handelspartner blijft. ‘De Britten zijn van nature traditioneel ingesteld en hechten veel waarde aan traditionele relaties. Daarom verwacht ik niet dat een Brexit veel impact geeft voor bijvoorbeeld de Nederlandse Bacon export.’
Voerfabrikant ForFarmers heeft flink wat belangen in Engeland en gaat dus ongetwijfeld veel merken van de gevolgen van de Brexit. Woordvoerder Caroline Vogelzang laat weten dat de ontwikkelingen op korte termijn wat stagnerend kunnen werken op het financiële resultaat. ‘Zowel onze kosten als onze opbrengsten in Engeland zijn op basis van de Engelse pond. De ForFarmers Group rapporteert echter wel in Euro’s, wat betekent dat de Engelse resultaten worden doorvertaald naar Euro’s. Door de uitslag reageert de pond gespannen en daardoor kan de wisselkoers op korte termijn negatief uitpakken voor ons’, zo luidt de verklaring van Vogelzang.
Voor de midden- en lange termijn is ForFarmers opvallend positief over de Brexit consequenties. ‘De varkenshouderij in Engeland is voor circa 60 procent zelfvoorzienend. Door de Brexit is het aannemelijk dat de importkosten van varkensvlees duurder worden voor de Britten en dat Britse varkenshouders ruimte krijgen om de productie op te schroeven.’ Volgens de woordvoerderkan de Brexit daarom juist positief uitpakken voor het beursgenoteerde voerconcern. Het aandeel van ForFarmers lijkt in eerste instantie niet onder de indruk te zijn van het Brexit nieuws. Vanochtend om negen uur werd geopend op 5,90 euro, terwijl om half 11 het aandeel zelfs 7 cent pluste.
Henny Swinkels, woordvoerder namens de Van Drie Group, laat weten dat de devaluatie van pond voor korte termijn wat zorgen geeft. ‘De uitstaande gelden in ponden zijn vandaag ongeveer met 10 procent afgewaardeerd en dat zorgt voor onrust in de handelsstromen. Engeland is voor ons een belangrijke afzetmarkt voor kalfsvlees, dus wij hopen en verwachten dat de pond normaliseert.’ Verder verwacht Swinkels dat export naar Engeland, ook na uitreding, gewoon stand blijft houden.
Net als veel mensen keek ook Nancy Arschman, hoofd communicatie Vion Food, vanochtend met enige verbazing naar het nieuws. De zegsvrouw van Vion vond het nieuws te vers om inhoudelijk een reactie te geven. ‘Binnen Vion liggen niet direct scenario’s klaar om hierop te kunnen reageren, omdat de consequenties eigenlijk niet te voorspellen zijn. Voorlopig is het afwachten wat voor impact dit heeft in de politieke belangen, alvorens het bedrijfsleven in actie kan komen.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.