Verbreding

zoekdeboer

Bedrijfsreportage Zoek De Boer

'Groeien in koeien is ook maar meer van hetzelfde'

Een golfbaan op een melkveehouderij was een gewaagde stap, maar het bleek volgens Alfred Brinks een goede zet. Hij miste iets op zijn bedrijf en wilde er wat bij gaan doen. Groeien in het aantal koeien was ook een optie, maar dat vond hij meer van hetzelfde. Inmiddels zijn de activiteiten op de biologische melkveehouderij in het Drentse Holsloot flink uitgebreid en verbreed, maar de koeien staan altijd voorop. Met het toepassen van het Pure Graze System en drie keer daags melken is het bedrijf in meerdere opzichten uniek. 
1 Januari 2024
BoerenBed

Bedrijfsreportage Zoek de Boer

'Toerisme is stevige poot onder ons melkveebedrijf'

Het ontvangen van gasten was misschien wel de grootste uitdaging toen Henk en Margriet Smale zich aansloten bij BoerenBed. Nu bijna twintig jaar later is de conclusie dat het op dit punt juist enorm is meegevallen. Op zomerse hoogtijdagen verblijven er bijna net zoveel toeristen als melkkoeien op het bedrijf. 'Het is hard werken, maar het levert naast extra inkomsten ook veel voldoening op.'
26 December 2023
Op de Akkers

Bedrijfsreportage Nevenactiviteiten

'Saldo per hectare met campers is best goed'

Joost Jonker (54) had eigenlijk al een tijdje ‘minder plezier in het melken’ en een opvolger stond ook niet klaar. Toen hij Daphne Bakker (53) tegenkwam ging hij met een frisse blik naar het bedrijf in Zuid-Scharwoude kijken. Een tijdje hebben ze nog een melktap gehad, maar dat bracht toch niet wat ze ervan gehoopt hadden. Toen bleek de gemeente op zoek naar een agrarisch ondernemer die ‘iets met campers’ wou doen. “We waren geen camperaars, geeneens vakantiegangers”, stelt Joost. Toch was er een zaadje geplant dat uiteindelijk uitgroeide tot camperplaats Op de Akkers.
19 Oktober 2023
Maljaars

Bedrijfsreportage Nevenactiviteiten

'Een minicamping moet wel bij je passen'

Zeeland is van oudsher een echte landbouwprovincie. Sinds de aanleg van de Deltawerken heeft echter ook het toerisme een vlucht genomen. En het zijn niet alleen de grote vakantieparken en hotelketens die daar de vruchten van plukken. Een minicamping naast de boerderij is haast eerder regel dan uitzondering op een aantal eilanden. Boerenbusiness bracht in het kader van de serie over verbreding van agrarische bedrijven een bezoek aan de minicamping van de familie Maljaars in Biggekerke op Walcheren.
23 September 2023
Zoek de Boer

Bedrijfsreportage Verbreding

'Liever investeren in een melktap dan duur fosfaat'

Ooit waren ze intensieve melkveehouders in Brabant, nu boert de familie Van der Cruijsen biologisch in het Gelderse Angerlo. Eind de jaren '90 besloten Wilbert (60) en Astrid (57) het roer om te gooien en in 2007 werd het melkveebedrijf verplaatst. Sinds zes jaar heeft de boerderij een Bed & Breakfast die uitstekend draait. Een paar jaar geleden is daar een boerderijwinkel met melktap bijgekomen. 'Dankzij onze ligging leent ons bedrijf zich hier uitstekend voor, maar we snappen heel goed dat deze verbreding voor een polderboer minder toevoegt.'
18 Augustus 2023
Walhoeve

Bedrijfsreportage Nevenactiviteiten

'In tijd meer winkelier, in hoofd meer boer'

In de boerderijwinkel de Walhoeve in Goirle (Noord-Brabant) geeft eigenaar en vleesveehouder Corné van Roessel in een hoekje met zijn handen aan hoe groot – of beter gezegd klein – het 28 jaar geleden allemaal begon. Toen begon zijn moeder aan huis vlees te verkopen. Anno 2023 is de nevenactiviteit qua omzet eigenlijk de hoofdactiviteit geworden. Van Roessel lijkt ook een geboren winkelier, met een persoonlijke groet en praatje met bijna elke klant die binnenkomt. Maar in zijn hart is Van Roessel nog vooral boer. 'In tijd ben ik meer winkelier of eigenaar, maar in mijn hoofd zou ik meer boer willen zijn.' Dit is de eerste aflevering in een serie over nevenactiviteiten van agrarisch ondernemers.
14 Juli 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden