De melkveehouders die het erop hebben gegokt om de eerste snede te maaien, hebben over het algemeen een vlotte hergroei. Hoog maaien en snel bemesten resulteert in hopelijk een vlotte tweede snede voor de melkveehouders.
De gemiddelde grasgroei ligt met 160 kilo droge stof per dag aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Waar vorig jaar de droogte de groei remde, is daar dit jaar geen sprake van.
Een aantal graslandpercelen van de Ruwvoertour zijn zwaarder gemaaid dan de planning was. Hoog maaien is dan ook de trend geweest binnen de Boerenbusiness Ruwvoertour deelnemers. Op 1 deelnemer na heeft nu iedereen gemaaid. Voor de Zeeuwse melkveehouder Ruben Marijnissen uit Nieuwerkerk staat de tweede snede alweer bijna voor de deur. ''Voor nu is de planning om 29 mei te gaan maaien en het gras zal dan rond de 3.000 tot 3.500 kilo droge stof zitten'', vult Marijnissen aan.
Het is zachts gezegd niet het warmste voorjaar dat Nederland heeft gekend, maar de graslandpercelen gedijen er prima onder. ''Te koud is het niet voor het gras en er is genoeg vocht beschikbaar. Dat in combinatie met de beschikbare nutriënten resulteert in een prima hergroei na het maaien'', vertelt Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest Nederland van Limagrain.
In de grafiek hierboven is goed te zien dat na het dipje rond Pinksteren, de temperaturen mooi gaan oplopen. Met name de maïs verlangt naar deze temperatuurstijging en het geeft de kans voor het grasland om op te drogen na alle regenval van de afgelopen weken. Ook biedt het de mogelijkheid aan de melkveehouders om te maaien waar de eerste snede nog op het land staat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.