Ik wil eerst even het volgende vooropstellen: de stikstofcrisis is geen crisis. Het is een door de politiek zelfgecreëerde crisis die feitelijk niet bestaat. Ik blijf mij de afgelopen weken dan ook verbazen.
Ik verbaas mij over het feit dat er geen antwoord is op de vraag waarom toentertijd de keuzes gemaakt zijn in het Natura2000-dossier. En ben ook verbaasd over waarom we niet de normen aanhouden of aanpassen die mogelijk zijn binnen Europees beleid, zodat er rekenkundig gezien geen crisis meer is. De oplossing die ik hieronder schets, is enkel hypothetisch en feitelijk enkel uitvoerbaar als de politiek en de ambtenaren niet blijven werken met hun eigen rekenmachines.
Niemand weet hoe het hoofd kan worden geboden aan de problematiek aangaande stikstof en hoe de landbouw in bedwang wordt gehouden. In elk geval zijn er waarschijnlijk veel boeren die rond Natura2000-gebieden ondernemen, die op termijn weinig tot geen perspectief hebben. Iets dat volgens mij de woede veroorzaakt. Ondernemen zonder perspectief is het ergste wat je kunt overkomen. Het doet denken aan de periode 1950-1960, waarin er ook boeren waren zonder perspectief.
Haagse visionairs
Daar hadden visionairs in de Haagse politiek echter een oplossing voor: de Flevopolders. Een nieuw stuk land met goede grond die boeren die elders in de knel zaten of geen perspectief hadden een nieuwe kans geboden werden. En zie hoe het heeft gewerkt. Dezelfde overheid kan nu met hetzelfde Flevoland de boeren rondom Natura2000 opnieuw perspectief bieden.
Het Rijksvastgoedbedrijf bezit nog duizenden hectare grond in Flevoland, die zij nu per opbod voor korte tijd verpacht (tegen de hoofdprijs). Het bedrijf laat boerderijen leeg staan en daar antikraak- mensen in wonen. Bovendien hebben we nog steeds de Stichting Erf die tijdelijk gronden beheert voor de overheid in Flevoland en de doelstelling heeft om uiteindelijk te worden opgeheven. Stichting Erf beheert ook 1.000 hectare grond. Ook zien we in Flevoland veel slapende pachters. Oftewel, pachters die feitelijk niet meer boeren maar de pacht niet terug geven en via slimme constructies tot aan hun dood een boerderij bezet houden.
Kringloop sluiten
Ik vermoed als je de slapende pachter €20.000 per hectare biedt dat men onmiddellijk bereid is om de pacht in te leveren. Met deze drie groepen gezamenlijk schat ik in dat er op korte termijn makkelijk 6.000 hectare landbouwgrond kan worden vrijgespeeld. Daarmee de mogelijkheid en de weg vrijmakend voor boeren bij Natura2000-gebieden, die echt willen blijven boeren, weer perspectief bieden. Veehouders zijn ook zeer welkom voor Flevoland om daarmee de kringloop (ook een eng woord) voor akkerbouwers beter te laten sluiten.
Dit overdenkende blijft het allemaal dus heel apart dat de overheid zelf de sleutel daarvoor in de hand heeft en 60 jaar geleden eigenlijk al de oplossing heeft gecreëerd voor een mogelijk (fictief) probleem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884673/rijksvastgoedbedrijf-kan-stikstofcrisis-snel-oplossen]Rijksvastgoedbedrijf kan 'stikstofcrisis' snel oplossen[/url]