Eigen foto

Achtergrond Ondernemen

Bemesting in NV-gebieden steeds meer onder druk

30 Januari 2025 - Jan Willem Veldman - 53 reacties

Het opstellen van een bemestingsplan is dit jaar een stukje moeilijker geworden. Verspreid over Nederland zijn er verschillende NV-gebieden opgedoken waarin vanaf dit jaar 20% minder stikstofruimte te gebruiken is. Boeren vragen zich af wat de beste manier is om hiermee om te gaan.

Zoals bekend hebben verschillende gebieden in Nederland een kleurtje gekregen waarmee aangetoond wordt dat ze een NV-gebied zijn. De waterkwaliteit moet verbeterd worden. Onder akkerbouwers zijn er zorgen dat gewasopbrengsten gaan kelderen.

Uit onderzoek van de Mestbank Vlaanderen, blijkt dat 80% van de percelen aan de nitraatnorm van 100 milligram per liter voldoet. Op dit moment is dat niet meer voldoende om aan de KRW-norm (Kaderrichtlijn Water) te voldoen, die ligt namelijk op 50 mg/l. Als er gekeken wordt naar de KRW-norm, haalt slechts 30% deze drempel.

Niet alleen de regelgeving wordt grilliger, het weer de afgelopen jaren ook. Proeven tonen aan dat er na hevige regenbuien 30 tot 40 kilo stikstof per hectare kan uitspoelen, geeft Van Iperen aan.

Beschikbare ruimte voor meststoffen efficiënt inzetten
Elke teelt heeft een eigen stikstofbehoefte. Frederick Roseboom, bedrijfsadviseur bij Delphy, stelt dat het belangrijk is om de beschikbare ruimte voor meststoffen efficiënt in te zetten. "Dit begint met een basisgift van kunstmest, omdat deze aan de voorkant beter te sturen is. Door eerst voldoende kunstmest toe te dienen, kan vervolgens worden geëvalueerd wat er overblijft en hoe dit het beste verdeeld kan worden."

Het optimaliseren van bemesting, zoals het splitsen van giften in plaats van alles in één keer toe te dienen, kan ook bijdragen aan een verminderen van het residu, stellen zowel Van Iperen als Roseboom. Het zorgt ervoor dat gewassen precies krijgen wat ze nodig hebben op het juiste moment. Gekeken naar bijvoorbeeld de uienteelt, vindt de meeste stikstofopname plaats tussen 15 juli en 15 augustus. De meeste stikstof in die periode strooien, is voor het voorkomen van residu het meest efficiënt.

Huidige bedrijfssaldo behouden
In de NV-gebieden kan het vanaf komend jaar voorkomen dat de basisgift niet voldoende is voor de gewasbehoefte van het gewas. In dat geval is tarwe vaak het eerste gewas waarop bespaard wordt, omdat het minder goed rendeert dan andere gewassen. Roseboom stelt dat veel telers zich in eerste instantie vooral richten op de korte termijn. Bij een beperkte ruimte is het financieel het meest voor de hand liggend om minder aan tarwe toe te kennen. De ruimte die hiermee bespaard wordt kan ingezet worden op gewassen met een hoger financiële opbrengst, om uiteindelijk het huidige bedrijfssaldo te behouden.

Gevraagd naar of het gebruik van bladmeststoffen kan helpen, zegt Roseboom: "Bladmeststoffen worden doorgaans alleen geadviseerd als er vooraf al een duidelijk tekort te verwachten is. In de boekhouding moet aangegeven worden hoe de beschikbare ruimte is benut, maar hoe die ruimte precies wordt ingevuld, is aan de teler zelf".

Cosun doet N-mineraalmeting
Het belangrijkste is om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare middelen, zodat boeren nog steeds het optimale resultaat uit hun gewassen kunnen halen. Daarom zijn ze bij Cosun vorig jaar begonnen met de N-mineraalmeting. Hierbij worden er twee metingen uitgevoerd, waarbij de voorjaarsmeting inzicht geeft in de stikstofniveaus op verschillende dieptes, vertelt Willem Huisman, Agro-contracter bij Cosun Beet Company. "Hierdoor kun je samen met je teeltadviseur de bemesting optimaliseren." De herfstmeting laat zien wat de overgebleven hoeveelheid stikstof na de teelt is. "Hierdoor kun je nitraatuitspoeling beperken en volgend jaar gerichter bemesten."  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden