Shutterstock

Opinie Joost Derks

Inflatie aanpakken? In Brazilië lukt dat wél

13 Oktober 2022 - Joost Derks

Op het WK is Brazilië straks een van de grote kanshebbers voor de titel. Maar ook in andere opzichten kan het geen kwaad om eens een voorbeeld te nemen aan het land. Veel landen zouden jaloers zijn op de wijze waarop de Braziliaanse centrale bank inflatie onder controle krijgt.

Over iets meer dan een maand gaat het WK in Qatar van start. Volgens wedkantoren is Brazilië favoriet om het toernooi te winnen, met een kleine voorsprong op Argentinië. Een zege kan de economie van het Latijns-Amerikaanse land een broodnodige impuls geven. Zakenbank Goldman Sachs becijferde enkele jaren geleden dat de economische groei na een zege op een groot toernooi met een paar procentpunt toeneemt. De lokale aandelenmarkt van een WK-winnaar ligt in de eerste maand na het WK zelfs 3,5% hoger dan het wereldwijd gemiddelde. In dat opzicht hebben beleggers dit jaar overigens weinig te klagen over Brazilië. Met een rendement van ruim 10% ligt het rendement van de Bovespa-Index veel hoger dan dat van de wereldindex, die met 25% daalde.

Het geheim achter een stabiele real
De indrukwekkende rally van de Braziliaanse beurs heeft verschillende oorzaken. De grote energie- en mijnbouwbedrijven profiteren van de sterk gestegen grondstofprijzen. Daar komt bij dat de aandelen na een daling in 2021 aantrekkelijk gewaardeerd waren. Ook de opvallend stabiele real speelt een rol. Sinds de jaarwisseling is de munt met ruim 5% gestegen ten opzichte van de dollar. Ter vergelijking: de euro is juist met 14% gedaald. De real-kracht is te danken aan doortastend optreden van de centrale bank. De Banco Central do Brazil (BCDB) werd pas in februari 2021 officieel onafhankelijk van het politiek bestel. Voorzitter Roberto Campos Neto laat er sindsdien geen gras over groeien. Hij heeft de rente in hoog tempo opgeschroefd van 2 naar bijna 14%.

Economie krijgt weer wat lucht
Die aanpak blijkt te werken: de inflatie is gedaald van ruim 12% in het voorjaar tot net iets meer dan 7% in september. De lagere inflatie geeft de centrale bank ruimte om de voet van de economische rem te halen en in 2023 de rente mogelijk wat te verlagen. Daarmee krijgt de economie weer wat meer lucht. Maar hoe de komende maanden eruit zien, hangt behalve van het WK vooral af van de presidentsverkiezingen. Op 30 oktober kunnen Brazilianen hun stem uitbrengen op zittende president Jair Bolsonaro of uitdager Luiz Inácio Lula da Silva. Die laatstgenoemde is na de eerste stemronde op 2 oktober afgetekend favoriet voor de zege.

Wat gaat Lula doen?
Lula was tussen 2003 en eind 2010 ook al president. Zijn vorige regeringsperiode kenmerkte zich door een groeiende overheidsinvloed in het bedrijfsleven en door een oplopende staatsschuld. Dat zijn geen zaken die veel enthousiasme opstoken in de financiële wereld. Aan de andere kant ligt er volop ruimte voor Lula om de internationale betrekkingen te verbeteren. De banden met de Verenigde Staten en Europa zijn onder het bewind van Bolsonaro behoorlijk verslechterd. Maar kan Lula ook goed samenwerken met een echt onafhankelijke centrale bank? Voorlopig moet hij eerst de verkiezingen zien te winnen. Maar met een BCDB die erin slaagt om de inflatie omlaag te duwen (en met het WK in aantocht) is dit niet het moment om tegen de real te wedden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden