Shutterstock

Opinie Joost Derks

America First, brexit second?

12 November 2020 - Joost Derks

De verkiezingszege van Joe Biden en de zeer veelbelovende onderzoeksuitkomst van een Covid-19-vaccin bij Pfizer trokken de afgelopen dagen alle aandacht op financiële markten. Ondertussen loopt het Britse pond ook op, als reactie op een mogelijke brexit-deal.

Het Amerikaanse volk weet - na maanden campagnevoeren en dagen van stemmen tellen - eindelijk waar het aan toe is. Op 20 januari betreedt Biden als 46ste president van de Verenigde Staten het Witte Huis. In hoofdlijnen laat zijn beleid zich al uittekenen. Eerst gaat Biden dan de economie een nieuwe boost geven om het herstel na de Covid-19-pandemie aan te jagen. Dankzij de ontwikkeling van een veelbelovend vaccin, kunnen politici, bedrijven en financiële markten sinds deze week ook weer plannen maken voor de langere termijn.

Voor Biden zijn het verbeteren van de gezondheidszorg en het opknappen van de verwaarloosde infrastructuur de grote speerpunten van zijn beleid voor de komende 4 jaar. Van zoveel duidelijkheid over toekomstplannen, kunnen we hier in Europa alleen maar dromen. We weten zelfs nog niet eens hoe de handelsrelatie met Groot-Brittannië er na 31 december uitziet. Maar daar komt op korte termijn verandering in.

Streep door de rekening
Er is nog heel weinig tijd over om goede afspraken te maken. Een eventueel akkoord moet namelijk ook worden vastgelegd in regelgeving. Tenslotte moet er ook officieel goedkeuring komen van het Britse parlement en van alle Europese regeringsleiders. Als er voor de EU-top van volgende week 19 november geen basisovereenkomst ligt, kunnen we ons schrap zetten voor een no deal-brexit.

Voorlopig speelt de Britse premier Boris Johnson nog hoog spel. Hij gaat controversiële wetgeving voor het binnenlands handelsverkeer opnieuw voorleggen aan het Lagerhuis. Begin deze week leed hij nog een pijnlijke nederlaag. Het Hogerhuis stemde de wet weg, omdat deze in strijd is met internationale wetgeving. Het pond veerde toen met 1% op, aangezien valutahandelaren erop rekenden dat Johnson nu meer vaart achter de onderhandelingen gaat zetten.

Zege Biden: de gevolgen voor brexit
Ook in andere opzichten neemt de druk op Johnson snel toe. Hij heeft veel te verliezen door de verkiezingswinst van Biden. Zittend president Donald Trump stond namelijk te popelen om een handelsakkoord met hem te sluiten, zodra het land zonder goede afspraken uit de EU zou stappen. Zijn opvolger is daar een stuk minder happig op. Biden toonde zich al enkele keren een uitgesproken tegenstander van brexit. De kans is groot dat hij na zijn aantreden meer energie gaat stoppen in het aanhalen van de banden met de Europese Unie, dan in onderhandelingen met Groot-Brittannië.

De Britse handelsdelegatie lijkt niet helemaal ongevoelig voor de groeiende druk. Verschillende nieuwssites berichtten op woensdag dat er mogelijk halverwege volgende week een voorlopig akkoord gaat komen. Het pond heeft daar met een koersstijging van circa 2% sinds het weekend al een klein voorschot op genomen. En nu maar hopen dat beide partijen er ook echt uit komen, zodat er na de opstekers van de Amerikaanse verkiezingen en het Covid-19-vaccin straks ook een golf van brexit-optimisme over de valutawereld spoelt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden