Shutterstock

Opinie Joost Derks

Japan en de vloek van de zwakke yen

28 Augustus 2020 - Joost Derks

De Japanse economie krijgt het naar verhouding zwaar te verduren in de nasleep van de coronacrisis. Hierdoor komt de traditioneel sterke yen steeds meer onder druk te staan.

In de valutawereld wordt soms gesproken over de vloek van de sterke yen. De kracht van de munt - die onder meer voortvloeit uit de rol van veilige haven in tijden van onzekerheid - maakt Japanse exportgoederen soms relatief duur in het internationale handelsverkeer. De laatste maanden verliest de yen echter gestaag terrein.

Na de eerste week van mei is de munt met bijna 10% gedaald ten opzichte van de euro. Toegegeven: die beweging zegt evenveel over de kracht van de euro als over de zwakte van de yen. Maar het is een duidelijk signaal dat er op de valutamarkt een prijs hangt aan de enorme stimuleringspakketten die de Japanse regering en centrale bank hebben ontvouwd.

Hard nodig
Die steunmaatregelen waren overigens hard nodig ook. Als je naar de economische cijfers uit Japan kijkt, lijkt het niet zo vreemd dat de yen onder druk staat. Onlangs werd bekend dat de economie tussen begin april en eind juni met 27,8% is gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Uiteraard is Japan niet het enige land waar het coronavirus grote economische schade aanricht, maar vergeleken bij andere landen in de regio wordt de economie relatief zwaar getroffen. Daar komt bij dat de economie al in een recessie verkeerde, voordat het virus echt om zich heen greep. Als gevolg van vergrijzing en een krimpende bevolking is de economische groei in de afgelopen decennia maar zelden in de buurt gekomen van een schamele 2%.

Fijne rugwind
Voor de Japanse exportsector is de lage yen een aangename rugwind, maar de voordelen moeten niet worden overschat. In de jaren '60 en '70 vormde een bloeiende exportindustrie nog de belangrijkste motor achter de opkomst van Japan. Het economisch momentum stuwde het land uiteindelijk op tot tweede economie ter wereld, totdat China die positie 10 jaar geleden overnam.

De afgelopen decennia hebben Japanse ondernemingen een groot deel van de productie verplaatst naar andere landen. Hierdoor hebben de koerscapriolen van de yen wat minder impact op het bedrijfsleven dan in het verleden. Toch kleven er aan een goedkope yen allerlei voordelen. Omdat uit het buitenland ingevoerde goederen duurder worden, kan de inflatie waar het land lange tijd naar snakt misschien eindelijk weer wat oplopen.

Machteloos toezien
Als de daling van de yen in een stroomversnelling terecht komt, hoeft Japan overigens niet machteloos toe te kijken. De vreemde valutareserve van het land is sinds de jaarwisseling met bijna $100 miljard toegenomen tot ruim $1.400 miljard. Het is echter lang geleden dat de centrale bank in actie moest komen om de munt een duwtje in de rug te geven.

De vorige ingreep dateert uit de periode tijdens de nasleep van de Azië-crisis van 1997. Indertijd kocht het land binnen enkele maanden met dollars en andere valuta's voor bijna $40 miljard aan yen. Voorlopig lijkt een dergelijke ingreep nog ver weg. Wat de centrale bank en de regering betreft, kan de glijvlucht van de munt nog flink doorzetten voordat er gesproken wordt over de vloek van de zwakke yen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Opinie Joost Derks

Zo worden kerstinkopen in Londen een dure zaak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden