Shutterstock

Opinie Joost Derks

Moeten we bang zijn voor de Chinese cryptoplannen?

21 Augustus 2020 - Joost Derks

In de wereld van digitale valuta trekt de bitcoin nu nog alle aandacht. Achter de schermen werken sommige centrale banken echter aan een crypto-variant van hun eigen munt. China heeft in dit opzicht een flinke voorsprong op de rest van de wereld.

De bitcoin steelt de afgelopen tijd absoluut de show in de financiële wereld. De digitale munt kwam deze week voor het eerst sinds begin 2018 weer boven de grens van $12.000 uit. Net als de rally van de goudprijs, is een groot deel van de bitcoin-opmars toe te schrijven aan de zwakte van de dollar.

De Amerikaanse munt staat onder druk, aangezien steeds meer partijen zich zorgen maken over de snel groeiende staatsschuld en het zeer ruime beleid van de centrale bank. Door dollars in te wisselen voor andere harde valuta's, goud en eventueel ook bitcoins, lopen ze erop vooruit dat de dollarkoopkracht in de toekomst mogelijk wordt ondermijnd door een oplopende inflatie.

De toekomst is digitaal
Het is lastig te voorspellen wat de inflatie in de toekomst doet. Aan de andere kant is de kans wel heel groot dat over enkele jaren de digitale munten van centrale banken meer de aandacht trekken dan cryptovaluta's als bitcoin. Voor een centrale bank kleven er namelijk enkele grote voordelen aan het uitgeven van een digitale versie van de eigen munt.

Het wordt dan veel makkelijker om het betalingsverkeer te volgen dan bij contante transacties. Een digitale munt sluit bovendien goed aan bij een economie die zich steeds meer in de digitale wereld afspeelt. Tenslotte wordt het ook een stuk eenvoudiger om rechtstreeks invloed uit te oefenen op de economie.

Banken buitenspel
Tijdens de coronapandemie probeerde de centrale banken er met allerlei maatregelen voor te zorgen dat banken de kredietkraan verder opendraaiden, zodat de economie zo goed mogelijk op gang bleef. Hoe makkelijk is het als bedrijven of zelfs de inwoners van een land een eigen rekening bij de centrale bank hadden? Daar kan dan rechtstreeks een bedrag op worden gestort als de economie een boost nodig heeft.

In de westerse wereld is dat voorlopig ondenkbaar. Als banken in één klap buitenspel worden gezet, ondermijnt dat het hele banksysteem en leidt dat mogelijk tot een financiële crisis. Het is ook de vraag of een dergelijke zet wel mogelijk is binnen de bestaande wetgeving. In China ligt dat anders.

Touwtjes in handen
De communistische partij heeft de touwtjes stevig in handen en alle grote banken zijn staatsbedrijven. Een digitale munt stelt president Xi Jinping in staat om meer controle over de economie te krijgen. Het is dan ook geen wonder dat China voorop loopt bij de ontwikkeling van een eigen cryptomunt.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Bank of China maar liefst 84 patenten met betrekking tot digitale valuta heeft aangevraagd. Deze week werd bovendien duidelijk dat een kleine test met de digitale renminbi wordt opgeschaald naar grote steden als Peking, Shanghai en Hongkong.

Ondanks de ambities is de kans klein dat de renminbi door deze initiatieven een grotere rol krijgt op het wereldtoneel van de valutahandel. Slechts 2% van alle valutareserves wordt aangehouden in de Chinese munt. De enige partij die voorlopig de dominante positie van de dollar kan ondermijnen, is de Verenigde Staten zelf.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden