Shutterstock

Opinie Joost Derks

China: een megamacht met een minimunt

15 Mei 2020 - Joost Derks - 1 reactie

China haalt al jarenlang alles uit de kast om de Verenigde Staten bij te halen als grootste economie ter wereld. Ook op het vlak van internationale politiek en technologie neemt de Chinese macht toe. In de valutawereld is de renminbi echter veroordeeld tot een rol in de marge.

Na weken van slecht economisch nieuws, was er een paar dagen geleden eindelijk weer eens een positief bericht. In China werden in april ruim 2 miljoen auto’s verkocht. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde maand van 2019. Het is geen toeval dat de economische meevaller uit China komt. Het land werd als eerste getroffen door de corona-uitbraak. Door de strenge maatregelen die daar snel werden genomen, kon de Chinese economie ook weer vrij vlot op gang komen. Bovendien speelt mee dat de onderliggende groei in het land al jarenlang behoorlijk is.

Megamacht in opkomst
Zelfs een handelsoorlog met de Verenigde Staten en de corona-uitbraak kunnen niet verhinderen dat de invloed van China in allerlei opzichten flink toeneemt. Denk bijvoorbeeld maar aan economie, politiek en technologie. De valutawereld is echter een opvallende uitzondering. De renminbi speelt daar nauwelijks een rol van betekenis.

Het aandeel van de munt in de wereldwijde valutahandel komt slechts uit op 4,3% volgens onderzoek van de BIS en het IMF. Eigenlijk is dat beeld nog te positief, want er is sprake van dubbeltelling omdat er bij elke transactie 2 valuta’s betrokken zijn. Het handelsaandeel van de dollar komt dan ook op 88,3% en voor de euro is dat 32,3%.

Rol van betekenis
Enkele jaren geleden zag het er nog naar uit dat de renminbi wel degelijk een rol van betekenis ging spelen op het wereldtoneel. In 2016 werd de munt nog opgenomen in de speciale trekkingsrechten van het IMF. Dat is vooral een symbolische zet, aangezien het belang van dit valutamandje flink is verwaterd toen het systeem van vaste wisselkoersen werd losgelaten.

Wat nog wel vastzit, is de renminbi zelf. De Chinese overheid laat de munt slechts in een smalle bandbreedte rond de Amerikaanse dollar bewegen. President Xi Jinping wil niets liever dan de link met de dollar doorknippen. Maar dat betekent dat de renminbi een speelbal wordt van internationale handelsstromen, speculanten en andere krachten.

De schaduw van de valutawereld
Daar zit Jinping niet op te wachten. China is namelijk hard op weg om aandelen- en obligatiemarkten steeds meer open te stellen voor buitenlands kapitaal. Een sterk schommelende munt kan grote buitenlandse beleggers afschrikken. Bovendien zijn de Verenigde Staten veruit de belangrijkste handelspartner.

Hoewel het land omschakelt van een exporteconomie naar een model dat draait op interne consumptie, is het wel zo fijn als uitvoerbedrijven en buitenlandse importeurs kunnen rekenen op een vrij stabiele valuta. Hoewel China smacht naar een onafhankelijke en sterke munt, is de renminbi voorlopig veroordeeld tot een rol in de schaduw van de valutawereld.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
hans 15 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10887292/china-een-megamacht-met-een-minimunt]China: een megamacht met een minimunt[/url]
Ja die dollar ......

In de benen gehouden door Neo-kolonisaties, intimidaties, en oorlog(sdreiging), en door grote Chinese opkopen van die dollar.

China kan wel anders willen, maar houdt met haar goedkope productie onze "welvaart" in stand. En een duurdere Renminbi geeft hier mega-inflatie.

Zie wat er met Khadaffi gebeurde die de olieprijs los wilde koppelen van de Petrol-dollar .....

En de euro, iets zeer tijdelijks ...... bedrukt wc-papier!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden