Opinie Joost Derks

Uniek karakter maakt bitcoin wispelturig

8 Mei 2020 - Joost Derks

De bitcoin heeft na half maart een indrukwekkende opmars ingezet. De cryptomunt is in iets meer dan anderhalve maand met maar liefst 75% gestegen. In de valutawereld is de bitcoin – net als andere cryptomunten - een vreemde eend in de bijt.

In tegenstelling tot gewone valuta’s worden cryptovaluta’s niet uitgegeven als wettig betaalmiddel door een land. Er is geen centrale bank die probeert om de inflatie op ongeveer 2% te krijgen of te houden. Volgens economen is een geldontwaarding rond dat niveau, voldoende om ervoor te zorgen dat mensen liever geld uitgeven dan oppotten, zonder dat de koopkracht te snel wordt uitgehold. Bij bitcoin ontbreekt dit mechanisme. Door de enorme prijsstijging van de munt, hadden de bezitters van de munt alle reden om hun munten vooral niet uit te geven.

Pizza van $90 miljoen
Sterker nog: wie wel gebruik maakte van de (beperkte) mogelijkheden om in bitcoin af te rekenen, staat er achteraf gezien niet heel slim op. Het beste voorbeeld daarvan is de pizzaman. Op 22 mei 2010 kocht Laszlo Hanyecz -een Amerikaanse computerprogrammeur - twee grote pizza’s bij een bekende keten. De 10.000 bitcoins waar hij mee afrekende, waren indertijd ongeveer $30 waard. Het is te hopen voor Hanyecz dat de pizza’s goed smaakten, want tegen de huidige koers is dat bijna $90 miljoen.

Energievreter
Een ander verschil met traditionele valuta’s, is dat het handelsvolume van bitcoin enorm veel lager en minder inzichtelijk is. Op de wereldwijde valutamarkt gaat op een normale handelsdag volgens de Bank of International Settlements (BIS) ongeveer $6,6 biljoen om. Dat is ruim 20 maal zoveel als de gezamenlijke waarde van alle cryptomunten ter wereld. E

n oneindig veel meer dan het handelsvolume van bitcoin & co. Eigenlijk is dat maar goed ook. Trendplatform Digiconomist heeft becijferd dat het computervermogen voor het uitvoeren van een bitcoin-transactie ongeveer 700 kWh aan energie kost. Ter vergelijking: daar kan een gemiddeld huishouden heel wat weken mee vooruit.

Verknippen en verhandelen
Volgens sommige berekeningen ligt het energieverbruik van de bitcoin-handel ongeveer even hoog als die van heel Zwitserland. Dat komt doordat elke transactie op heel veel computers wordt vastgelegd in de zogeheten blockchain. Met deze technologie kan op betrouwbare, fraude-ongevoelige wijze allerlei handelsinformatie worden opgeslagen.

Blockchain kan worden toegepast om de waardebewijzen van allerlei zaken in kleine stukjes te knippen en te verhandelen (tokenization). Mogelijk kiezen grote vastgoedfondsen- en bedrijven in de toekomst hiervoor bij het ophalen van geld bij beleggers in plaats van naar de beurs te gaan.

Speelbal van sentiment
Door het ontbreken van wereldwijde transactiestromen en de invloed van centrale banken met hun inflatiebeleid, is de bitcoin vooral een speelbal van marktsentiment. Je zult mij dan ook niet snel betrappen op een voorspelling of bitcoins meer of minder waard gaan worden.

Dat durf ik wel aan voor de blockchain-technologie en tokenization. Als het lukt om het hoge energieverbruik te verlagen, gaan daar de komende jaren zoveel nieuwe toepassingen voor komen dat je er de komende jaren nog veel over gaat horen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden