Shutterstock

Opinie Joost Derks

Australische dollar niet meer down under

1 Mei 2020 - Joost Derks

In de valutawereld steelt de Australische dollar de afgelopen weken de show. De bosbranden zijn gedoofd, de corona-uitbraak gaat grotendeels aan het land voorbij en de centrale bank heeft de twijfels van valutahandelaren weggenomen.

Een renteverlaging is vaak een goede manier om een munt minder populair te maken. Als de rente daalt, gaan financiële instellingen en grote beleggers namelijk op zoek naar een andere, beter renderende bestemming voor hun vermogen. Bij de Australische dollar gebeurt precies het omgekeerde. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de munt met ruim 12% gestegen sinds de Bank of Australia de officiële rente verlaagde tot het laagste niveau ooit: 0,25%. Het einde van de muntopmars is bovendien niet in zicht.

Bosbranden en corona
In de eerste maanden van dit jaar ging de Australische dollar nog flink onderuit. Grote bosbranden dreigden een flinke rem te zetten op de economische groei. Ook werd het land indirect zwaar geraakt door de corona-uitbraak bij belangrijke handelspartner China. Toch heeft de centrale bank heel lang de verleiding weerstaan om de economie via een renteverlaging een duw in de rug te geven.

Het vooruitzicht dat de rente nog verder kon dalen, was voor veel partijen aanleiding om de Australische dollar toch nog maar even links te laten liggen. Dat was 11 weken geleden al aanleiding om te schrijven dat een renteverlaging door de Bank of Australia, het signaal kon zijn dat de dollarydoo uit de as ging herrijzen.

De comeback van de dollarydoo
Dollarydoo is een bijnaam van de Australische dollar. Een petitie om de muntnaam officieel aan te passen om de munt wat populairder te maken in de valutawereld, kreeg 5 jaar geleden maar liefst 70.000 handtekeningen. Ook zonder de naamswijziging wint de Australische dollar de laatste weken snel terrein.

Dat is er voor een deel aan te danken dat de Chinese economie sneller op gang komt dan die van de rest van de wereld. Dat geldt dus ook voor de Australische export. De waardestijging is behalve de kracht van de dollarydoo, ook de zwakte van andere valuta’s. De euro en de Amerikaanse dollar hebben een stapje teruggedaan, in reactie op de enorme stimuleringspakketten die aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zijn doorgevoerd.

Kiwi kiest het kielzog
De Australische dollar is niet de enige munt die de wind in de rug heeft van deze ontwikkelingen. De Nieuw-Zeelandse dollar – ook wel kiwi genoemd – is de afgelopen weken met bijna 10% gestegen ten opzichte van de dollar. Uiteraard speelt hierbij ook mee dat de corona-uitbraak grotendeels aan beide landen voorbijgaat.

In Australië heeft de ziekte tot nu toe minder dan 100 slachtoffers gemaakt. In Nieuw-Zeeland zijn dat er nog geen 20. Zolang beide landen erin slagen om het virus beter onder controle te houden dan in de rest van de wereld – en zo te voorkomen dat de economie ernstig ontspoort – kan de opmars van de dollarydoo en de kiwi doorzetten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden