Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wat als handelsoorlog echt losbarst?

21 November 2019 - Joost Derks - 1 reactie

Het handelsconflict speelt weer op na dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump. Alhoewel het er schijn van heeft dat China over de langste adem beschikt, staat het niet vast dat er weer een compromis wordt bereikt.

Een paar weken terug leek een oplossing voor het handelsconflict binnen handbereik. Op 11 oktober vertelde een woordvoerder van het Witte Huis dat op hoofdlijnen een akkoord was bereikt. Dinsdag 19 november zei de Amerikaanse president echter dat hij op 15 december een pakket nieuwe invoerheffingen introduceert als er dan geen afsprakenpakket is waar hij tevreden mee is. De kans dat beide partijen de strijdbijl begraven is dus heel klein.

De grote wens van Trump is dat China de binnenlandse markt openstelt voor Amerikaanse bedrijven, en scherper let op bedrijven die het niet al te nauw nemen met intellectueel eigendom. Daar zit China echter niet op te wachten. Het land wil graag greep houden op ondernemingen met veel invloed op de binnenlandse economie. Ook hoopt het de technologische kloof met de Verenigde Staten te dichten. Een sterkere technologiesector moet de groeimotor van de toekomst worden. President Xi Jinping wil die handelsoorlog daarom op korte termijn uitvechten, om zo de groeikansen voor de langere termijn veilig te stellen. Het helpt dat de tarieven minder pijn doen dan de krantenkoppen vaak doen vermoeden.

Maakfabriek van de wereld
China staat bekend als exportland bij uitstek. De binnenlandse economie wordt echter steeds belangrijker als de economische motor. In plaats van 'Made in China', zijn het Vietnam, Cambodja en Bangladesh die de wereld overspoelen met artikelen. Daar komt bij dat China de economische groei op verschillende manieren op gang kan houden. De afgelopen jaren heeft de regering strenge maatregelen genomen om de overmatige kredietgroei in te dammen. Een soepeler beleid laat meer ruimte voor economische groei. Ook kan de regering de economie een impuls geven met wat fiscale maatregelen.

China kan het zich permitteren om de handelsoorlog voorlopig te laten doorsudderen. Aan de andere kant moet Trump rekening houden met de verkiezingen van 2020. Vanuit dit perspectief kunnen de nieuwe heffingen (die betrekking hebben op elektronica) zeer vervelend uitpakken. Volgens onderzoek van Reuters zit in maar liefst 92% van de producten die Apple verkoopt, onderdelen die onder deze nieuwe importtarieven vallen. Niet voor niets heeft Trump al gesuggereerd Apple vrij te stellen. Tevens heeft Trump zijn handen vol aan de binnenlandse politiek, nadat de Europese ambassadeur Gordon Sondland hem liet vallen tijdens een getuigenis in het impeachment-proces.

Eindejaarsrally
Het meest waarschijnlijke scenario is dat Trump straks een halfslachtig compromis presenteert, als een grote overwinning in die handelsoorlog tussen de landen. Op de aandelenmarkten is dat misschien het startsein voor een eindejaarsrally. De dollar doet mogelijk een stapje terug, omdat de financiële partijen liever kiezen voor valuta’s met een hogere groei en hogere rente zoals die uit opkomende landen. Zover is het voorlopig nog niet, want met Trump weet je het nooit.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
hans 22 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884761/wat-als-handelsoorlog-echt-losbarst]Wat als handelsoorlog echt losbarst?[/url]
Ik dacht even, even een artikel met een echte beschouwing.

"Einde aan het excessieve zelfverrijkingsmodel van enkelen in onze ultra-liberale wereld, met een eerlijker verdeling der welvaart aan de burger door mensen goedbetaalde banen in de maak-industrie in het vooruitzicht te kunnen stellen."

Nee, het blijft gebazel over muntwaardes wat alleen winst of verlies voor enkele speculanten betekent.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Nieuws Melk

China verbreedt onderzoek naar zuivelsteun EU

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden