Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wat als de handelsoorlog echt uit de hand loopt?

26 Augustus 2019 - Joost Derks - 5 reacties

De voortslepende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China beheerst tegenwoordig de financiële krantenkoppen. De strijd beïnvloedt ook op allerlei manieren de exportkansen van Nederland.

De handelsoorlog tussen de landen wordt steeds verder opgestookt door de Amerikaanse president Donald Trump. Vrijdag 23 augustus maakte hij bekend dat de importtarieven op $550 miljard aan Chinese goederen per 1 oktober met 5% worden verhoogd. Deze maatregel volgt op een pakket andere tariefsverhogingen. China kondigde eerder als tegenzet al een invoertarief aan voor allerlei Amerikaanse goederen. Hoewel de 2 landen geen belangrijke exportbestemmingen zijn en zich duizenden kilometers bij Nederland vandaan bevinden, heeft het handelsconflict wel degelijk impact op de vooruitzichten voor landbouwbedrijven.

De handelsoorlog zet namelijk een rem op de groei van de Amerikaanse economie. Het bedrijfsleven daar is meer geld kwijt aan goederen vanuit China, terwijl onvoorspelbare acties van Trump voor onzekerheid zorgen in de financiële sector. In het eerste halfjaar lag de economische groei in de Verenigde Staten nog boven de 3%. Uit de peiling van Bloomberg blijkt nu dat economen rekening houden met een groei van minder dan 2% in het lopende kwartaal. Circa 33% van de ondervraagden denkt dat binnen 1 jaar een recessie ontstaat in de Verenigde Staten. En als Amerika niest, dan wordt Europa verkouden. Denk bijvoorbeeld aan de wijze waarop de Amerikaanse kredietcrisis in 2008 omsloeg naar een Europese schuldencrisis.

Oppassen voor recessie
Een vertraging van de economische groei in Europa is slecht nieuws voor de handel. Het staat overigens niet vast dat er een recessie komt in de Verenigde Staten. De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) heeft de rente onlangs namelijk iets verlaagd om de economie een impuls te geven. Jerome Powell, de voorzitter van de bank, vertelde daarbij wel dat hij voorlopig geen aanleiding ziet voor een volgende rentezet. Deze visie herhaalde hij eind augustus. Dat werd hem niet in dank afgenomen door Trump, die zich afvroeg of Powell een grotere vijand van de Amerikaanse economie is dan de Chinese premier Xi Jinping.

Trump ziet het liefst dat Powell de rente flink verlaagd. Hierdoor krijgt de economie een duw in de rug, terwijl de dollar terrein verliest. Financiële partijen zoeken dan naar valuta's met aantrekkelijkere renteniveaus (net zoals diverse spaarders voortdurend speuren naar de hoogste rente). Die lagere dollar verbetert de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in de Verenigde Staten. De waardedaling van de dollar leidt doorgaans tot een stijging van de valuta’s in de opkomende landen. Dat is een nadeel voor alle bedrijven die invoeren uit Ethiopië, Kenia en Colombia. Degenen die concurreren met ondernemingen uit dollarlanden profiteren dan juist. In afwachting van meer oorlogstaal kan het geen kwaad om goed in kaart te brengen welke risico’s en kansen er op de valutamarkt ontstaan als de handelsoorlog verder oplaait.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
5 reacties
Boudewijn Poldermans 27 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883775/wat-als-de-handelsoorlog-echt-uit-de-hand-loopt]Wat als de handelsoorlog echt uit de hand loopt?[/url]
Ik mis een belangrijk onderdeel. In hoeverre kan Nederland profiteren van substitutiehandel vooral naar de VS en in mindere mate naar China ?
Xi Jinping is geen premier maar president en secretaris generaal van de CCP.
Kjol 27 Augustus 2019
Klopt, de EU had dikke praat dat er geprofiteerd zou worden van de handelsoorlog tussen de US en China. In de tussentijd is de economische groei in de EU ingezakt en in de US flink gegroeid.
Peter 27 Augustus 2019
Ook de EU moet de PRC de duimschroeven aanzetten. Niet alleen om de belangrijkste reden die Trump heeft: oneerlijke handelspraktijken, maar nog meer omdat PRC agressief internationaal beleid hanteert en thuis de mensenrechten met voeten treedt en dat ook van zijn hulpontvangers verlangt.
Want voor de communistische partij van China (en Noord Korea) gelden mensenrechten niet.
Een mensenleven, misschien behalve van een partijlid, telt ook niet* Herhaling van de massa slachtingen die China heeft gekend kan niet worden uitgesloten.

Zulke (handels)partners hebben we NIET nodig en moeten we kalt stellen. Wie verzint dat praatje dat we China nodig hebben? Omwille van 5G? so what, wie heeft 5G nodig?
* geldt ook voor Rusland als puntje bij paaltje komt.
Gijsje 27 Augustus 2019
Wat minder groei kent alleen maar voordelen: herijking van bestand beleid. Dat houdt ons scherp. Laat Trump maar eens goed zijn neus stoten, verwent verongelijkt mannetje. Hij wil alleen zijn zin door de trot van anderen duwen. Dit tot schade van zijn landgenoten. Ik ga met de mestverspreider demonstreren mocht hij ooit in Nederland komen
schoenmakers 1 28 Augustus 2019
Ben je al met je mestverspreider richting Rutte en co geweest, daar zit meer verkeerd als bij Trump
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden