Friesland, de landbouwprovincie bij uitstek, is ook dit jaar weer populair bij burgers en boeren. De bewoners blijven er nuchter onder. Dat wordt algemeen gezien als een belangrijk kenmerk van hun aard, evenals gemeenschapszin. Het is niet toevallig dat de wortels van de nummer 3 op de coöperatielijst gerangschikt naar grootte, Royal FrieslandCampina, in Friesland liggen.
Met een nuchtere aanpak een groot gemeenschappelijk belang dienen, dat doet ook Jan Huitema. Dankzij het uit Friesland afkomstige lid van de liberale fractie van het Europarlement, komt er nu vaart in de erkenning van mineralenconcentraat als kunstmest. Over 2 jaar is dat naar verwachting een feit en dat is geweldig nieuws voor alle ondernemers in de open teelten als akkerbouwers, vollegrondsgroentetelers en melkveehouders.
Meststof die niet uitspoelt
Zij krijgen de beschikking over een betaalbare ammoniumhoudende vloeibare anorganische stikstof-kalimeststof, die zeer geschikt is voor precisiebemesting. Namelijk een meststof die niet uitspoelt en zich laat plaatsen in de wortelzone tot op stoeptegelniveau. En in elke gewenste dosering van kant tot kant, zonder verliezen door emissie en uit- en afspoeling. Zonder verliezen op rijpaden, langs perceelsranden en op kopakkers.
De leveranciers van anorganische snelwerkende plantenvoeding uit bewerkte organische mest krijgen er een forse afzetmarkt bij. Een lang gekoesterde wens. Het is goed hier te vermelden dat alle gewassen ammoniumstikstof kunnen opnemen en dat gras en aardappelen er een voorkeur voor hebben. Voor grasland zijn de doseringsadviezen voor ammoniakale stikstof daarom 20% lager dan bij breedwerpige toediening in het voorjaar. Samen met het aanbod aan andere alternatieven voor kunstmeststikstof, zoals stikstof uit luchtwassers, kan in de Nederlandse vraag naar snelwerkende anorganische stikstof worden voorzien.
Oplossingen voor stikstofcrisis
Huitema geeft ook gehoor aan de oproep van onze premier om oplossingen aan te dragen voor de stikstofcrisis, nu zo duidelijk uit de feiten blijkt hoe groot het aandeel van kunstmest is in de stikstofuitstoot. In de Factsheet Emissies en depositie van stikstof in Nederland, recent opgesteld op verzoek van het ministerie van LNV, blijkt dat stikstofkunstmest circa 8% van de landelijke ammoniakuitstoot veroorzaakt. Dat is evenveel als de uitstoot door de pluimveehouderij en iets meer dan de helft door de varkenshouderij. Ook de uitstoot van stikstofoxiden door stikstofkunstmeststoffen is substantieel.
Deze hoge emissies zijn een gevolg van oppervlakkige breedwerpige toediening van stikstofkunstmest in de open teelten. Met de technieken van de 21ste eeuw, die high- en low- tech kunnen zijn, kunnen die emissies snel geheel worden teruggedrongen. Namelijk door toepassing van de 4 juistheden van bemesting met hoge precisie tot op de vierkante meter.
Nadeel mineralenconcentraat
Dat kan door de beschikbaarheid van gps, in combinatie met sturing op basis van camerabeelden en taakkaarten, door het ruime aanbod van precisiemeststoffen als mineralenconcentraat die mondjesmaat in de wortelzone te doseren zijn en door de komst van werktuigen met minimale bodemdruk.
Een nadeel van mineralenconcentraat is, ondanks de naam, het lage gehalte aan stikstof en kalium. Dankzij de pilotprojecten die in Nederland lopen, bestaan er nu allerlei toedieningstechnieken die aan dat bezwaar tegemoet komen. Sleepslangen van het product, al dan niet in combinatie met drijfmest, is zo’n oplossing. De robotisering biedt echter ook veel perspectief voor gebruik van laaggeconcentreerde meststoffen door aan de kopakkers een mobiel laadstation voor een of meer bemestingsrobots te plaatsen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884881/het-vervangen-van-kunstmest-gaat-door]Het vervangen van kunstmest gaat door[/url]
Ook lekker verzurend voor je grond dat spuiwater uit de luchtwassers.
Spuiwater is in de tarweteelt toch onbruikbaar, veel teveel kuubs met de veldspuit verrijden hoor.
En een spaakwiel of Sleepslang geeft veel sporen als het een nat voorjaar is. En nts over de vorst rijden geeft geen sporen
Zal toch stikstof moeten spuiten, als u akkerbouwer bent. Heel raar dat zwavel de maatstaf is voor bemesting. Zwavelsulfaat op een vol gewas spuiten is aardig efficiënter hoor. En kan gelijk met de andere bespuitingen mee.
Gebruiken jullie ook geen mobiele telefoon , akkerbouwer en regelbedenker ? Kom gerust naar Dairy Campus , 24 januari 2019 10.00-12.30 Leeuwarden , dan leggen we- het innoverende bedrijfsleven-uit waar we mee bezig zijn ten behoeve van een levensvatbare rendabele landbouw , dus ook voor jullie. Het bedrijfsleven moet komen met de beste landbouwkundige praktijken, het is niet anders.