Shutterstock

Opinie Geesje Rotgers

Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken

31 Oktober 2021 - Geesje Rotgers - 6 reacties

Niet echt een verrassing, maar wel ontluisterend om te lezen. Hoe de overheid probeerde om Jaap Hanekamp en mij aan banden te leggen. Omdat wij kritisch schreven over stikstof.

Jaap als wetenschappelijk onderzoeker, ik als onderzoeksjournalist. Onlangs kwamen honderden pagina's aan interne stikstofcorrespondentie in de openbaarheid, met een WOB-procedure (Besluit op Wob-verzoek over de totstandkoming van het rapport In gesprek over ammoniak: contouren van een uitweg uit de controverse). Die geven een prachtige inkijk in het optreden van de overheid tegen 'lastpakken'.

We moeten terug naar eind 2017. De spanning over het ammoniakbeleid, de boerenstikstof, is dan hoog opgelopen. Niet bij ons, maar bij het ministerie van landbouw. Wij wilden de WUR-metingen hebben van ruim 200 bemestingsproeven in het veld. Alles ouder dan vijf jaar was echter niet meer beschikbaar. Aldus Wageningen UR (WUR) en de minister in koor. De verloren metingen van WUR kregen ruim aandacht in de media.

Draagvlak voor ammoniakbeleid
Landbouwminister Carola Schouten (foto) wil weer draagvlak voor haar ammoniakbeleid. Zij laat de Tweede Kamer weten ammoniakdialogen te gaan organiseren. Met het Rathenau Instituut als mediator. Beleidsmakers, boerenorganisaties, natuurclubs en andere betrokken moeten met elkaar om tafel. Zij moeten samen bespreken hoe de beleidsdoelstellingen het beste kunnen worden gerealiseerd. Jaap en ik ontvingen ook een uitnodiging voor een dialoogsessie. Vreemd. Ervoor zorgen dat beleidsdoelstellingen worden gerealiseerd, is niet direct een taak van de journalistiek en wetenschap. Hier konden wij ons niet aan verbinden, wij meldden ons af.  

Onze afmelding sloeg in als een bom op het ministerie, blijkt uit de gewobte stukken. "De belangrijkste critici hebben afgezegd" en "zij waren de aanleiding om dit hele traject te starten". Het staat er echt zo. De minister krijgt het advies van haar ambtenaren om geen genoegen te nemen met onze afmelding en 'de critici' aan boord te trekken. Ik herinner me nog de telefoontjes, heb nog de brieven en mails. Afmelden kon niet.

De verloren metingen
Toch bleven wij ons afmelden, in mijn herinnering wel een keer of zeven. Jaap en ik gaven aan wel te willen praten over het wetenschappelijke dispuut, waarover wij op dat moment in conclaaf waren met WUR en het RIVM. Dat ging onder meer over de verloren metingen. Grappig om te lezen hoe de overheid reageerde op ons aanbod. Kunnen wij als overheid wel toestaan dat critici de agenda bepalen? En moet onze overheidsdelegatie dan niet zwaarder?

De bijeenkomst vond uiteindelijk plaats op 8 juni 2018. De 'gevestigde orde' kwam met een zware delegatie van een man of tien. Tijdens de bijeenkomst ging het mis. Een wetenschapper van WUR liet zich ontvallen dat alle meetdata gewoon beschikbaar waren. Die waren niet weg, zoals WUR en de minister iedereen hadden voorgehouden. De vlam sloeg in de pan.

Een pittig gesprek
Daags na de bijeenkomst is er een mailwisseling over het incident binnen het ministerie. "Binnen WUR zal er nog wel een pittig gesprek zijn over de mededeling van [naam weggelakt], was voor iedereen een verrassing." Een pittig gesprek met een wetenschapper, omdat hij de waarheid sprak? Wat wordt het tijd dat op het stikstofministerie de boel wordt uitgemest.

Geesje Rotgers

Onderzoeksjournalist in de agrarische sector
Reacties
6 reacties
Martien Schoenmakers 1 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10894953/hoe-overheid-stikstofkritiek-poogde-te-verstikken]Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken[/url]
Het lijkt wel of Geesje te maken heeft met de Nederlandse overheid, ik maakt niet anders mee, list en bedrog, enkel om hun eigen waanideeen door te drijven, de waarheid is maar bijzaak.
Abonnee
Jan4072 1 November 2021
Gisteravond het programma 2doc ging over de komst van windmolens in Groningen en Drenthe. Duidelijk voorbeeld hoe de regering in NL omgaat met de lokale belangen van burgers. In afgelopen weken is er schande gesproken over de rechtsgang in Polen. Hier in NL is het absoluut niet beter en misschien nog wel erger. Alleen in Polen komen ze er eerlijk vooruit en hier in NL zijn ze (de politiek in den Haag) gehaaider in het verdoezelen. Wat Geesje hier boven omschrijft is exacte kopie van de gang van zaken met de grote windmolenparken. IDe bevolking in Groningen en Drenthe de lasten en het ongemak en in Den Haag de grote jongens die de lusten en het grote geld opstrijken.
Henk. 2 November 2021
Geesje hou je rug recht en ga alleen voor de keiharde werkelijkheid.! Al is de waarheid nog zo erg, ga ervoor.!!
Harm 6 November 2021
Henk. schreef:
Geesje hou je rug recht en ga alleen voor de keiharde werkelijkheid.! Al is de waarheid nog zo erg, ga ervoor.!!
Zolang politici thierry baudet, Wilders en caroline van der plas gestenigd worden door verkozen "politici", de tollenaars van onze arbeid dankzij gewetenloze stemmers die eenvoudigweg het vertrouwen opzeggen zonder enige vorm van protest in hun ultieme verraad aan de mensheid, zolang word alles weggeven.

Nederland is niet meer, ons boerenland is dood dankzij stikstofwaanzin weggegeven voor nieuwbouw kindersubsidie, het zwaard van het schip pensioenfondsen eindeloze groei.
Abonnee
hub.lindelauff 6 November 2021
het kabinet drukt de boeren de afgrond in ze moeten de boeren niet uitkopen maar de boeren helpen met hun bestaan en boeren bedrijven er moeten zelfs nog meer boeren bij komen in veehouderij. akkerbouw en pluimvee boeren bedrijven is het mooiste wat is geef de de boer de ruimte en help ze
Piet 6 November 2021
hub.lindelauff schreef:
het kabinet drukt de boeren de afgrond in ze moeten de boeren niet uitkopen maar de boeren helpen met hun bestaan en boeren bedrijven er moeten zelfs nog meer boeren bij komen in veehouderij. akkerbouw en pluimvee boeren bedrijven is het mooiste wat is geef de de boer de ruimte en help ze
volgens mij heet dat beleid

politieke truc nu al tien jaar lang:

geen beleid?
(dan kan je het dus alleen maar fout doen)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden