Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Van ruilen komt huilen in Nederlandse stikstofcrisis

22 December 2021 - Boerenbusiness - 6 reacties

De rechter heeft uitspraak gedaan: Schiphol en de Amercentrale in Geertruidenberg hebben hun stikstofvergunningen niet in orde. Beiden moeten inkrimpen om hun uitstoot te verlagen. Maar hoe kom je aan stikstofvergunningen? Alleen de landbouw heeft ze.

De overheid wil toch de boeren onteigenen of onteigenen. Daarvoor zijn miljarden uitgetrokken in het vorige week (woensdag 15 december) gepresenteerde coalitieakkoord. Dat komt mooi uit, want dan kunnen Schiphol en de Amercentrale met de stikstofvergunningen van de boeren weer verder. Maar zo eenvoudig is dit niet: de landbouw stoot stikstof in de vorm van NH3 (ammoniak) en het broeikasgas methaan (CH4) uit. De landbouw neemt echter ook de meeste NH3, maar ook de NOx (stikstofoxide, van het verkeer en de industrie) weer op.

Opname wordt niet meegenomen
Wat de landbouw weer opneemt aan NH3 en NOx, wordt niet in de berekeningen meegenomen. Doordat de planten NH3 en NOx opnemen, groeien zij beter en nemen nog meer CO2 op. Dat gaat de opwarming van de aarde weer tegen. Methaan is een broeikasgas, maar wordt na tien jaar weer door de natuur opgenomen. Stel: u heeft 100.000 koeien en elke koe stoot tien eenheden methaan per jaar uit. Dat is per jaar 100.000 koeien x 10 eenheden methaan is dus 1 miljoen eenheden methaan uitstoot per jaar.

Deze methaan is na tien jaar weer voor het grootste deel door de landbouw opgenomen. Dus over tien jaar hebben die 100.000 koeien het volgende uitgestoten: 100.000 koeien x 10 eenheden methaan per jaar x 10 jaar = 10 miljoen eenheden methaan uitstoot. Het elfde jaar blijft dit 10 miljoen, want in het elfde jaar is het eerste jaar weer afgebroken door de natuur. In honderd jaar hebben deze 100.000 koeien totaal nog steeds 10 miljoen eenheden methaan uitgestoten. De veestapel in Nederland is sinds 1980 ten opzichte van nu fors gekrompen en dus stoot de veestapel nu veel minder methaan uit dan in 1980 en blijft constant. Verder is de NH3 uitstoot door verschillende maatregelen en de afname van de veestapel ook drastisch verminderd.

Schiphol stoot NOx en CO2 uit
Schiphol is een ander verhaal. Zij stoten stikstof in de vorm van NOx en het broeikasgas CO2 uit, die zorgt voor de opwarming van de aarde. NOx geeft veel fijnstof en is schadelijk voor de gezondheid van de mens. Het uitgestoten CO2 duurt ongeveer duizend jaar voordat de natuur het afgebroken heeft. Wat betekent dit? Stel: Schiphol stoot net zoveel uit als 100.000 koeien, dus per jaar 1 miljoen eenheden broeikasgas.

Na tien jaar is dit 10 miljoen eenheden broeikasgas. Nu het elfde jaar: de uitstoot blijft zoals in de landbouw geen 10 miljoen, maar wordt dan 11 miljoen. Immers, pas na duizend jaar zijn de eerste broeikaseenheden uitstoot (CO2) afgebroken door de natuur. Na duizend jaar is de uitstoot 1.000 x 1 miljoen = 1 miljard eenheden broeikasgas. Een enorm verschil met de landbouw.

Landbouw neemt ook vervuiling op
Zo maar omruilen van stikstof van onze landbouw tegen stikstof voor infrastructuur en industrie is dus het meest onverstandige besluit, wat de politiek kan nemen. Infrastructuur en industrie geven alleen vervuiling. Landbouw geeft vervuiling, maar neemt ook heel veel vervuiling weer op. Helaas wordt deze opname niet meegenomen bij de berekeningen. Letterlijk gaat het gezegde op: van ruilen komt huilen.

Nederland heeft op dit moment twee grote problemen. De energiecrisis en de grondstoffencrisis. De energiecrises is op te lossen, wanneer de overheid dat wil. (waterstofproductie in landen waar de zon altijd schijnt, zoet/ zout water, eb en vloed, thoriumcentrales en er zijn nog wel meer oplossingen te bedenken). De grondstoffencrisis is lastiger, want de grondstoffen raken wereldwijd op en zijn dus niet duurzaam.

De landbouw is de enige sector, die naast voedselproductie, ook duurzame grondstoffen voor de industrie kan produceren. Immers ieder gewas groeit elk jaar weer opnieuw en put de aarde niet uit. Steeds meer industrieën gebruiken landbouwproducten als basis voor grondstoffen. China kijkt wel vooruit en koopt wereldwijd grote boerderijen op. Willen wij ons huidig consumptiepatroon behouden, is de landbouw onmisbaar. Wanneer onze politiek zijn verstand gebruikt, is dat de enige conclusie: onze landbouw behouden in plaats van te vernietigen.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
6 reacties
Abonnee
ODK 22 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10895747/van-ruilen-komt-huilen-in-nederlandse-stikstofcrisis]Van ruilen komt huilen in Nederlandse stikstofcrisis[/url]
Eindelijk gezond verstand!!
stefan 22 December 2021
De auteurs proberen hier de kortcyclisch een langcyclische koolstof kringloop uiteen te zetten, maar zijn denk ik niet echt op de hoogte is van het concept Global Warming Potential (GWP). De GWP van methaan is ongeveer 28. Dit betekent dat over 100 jaar methaan een 28 keer sterker broeikasgas is dan CO2. 100.000 eenheden methaan zijn dus in context van broeikasgassen niet gelijk aan 100.000 eenheden methaan, maar geljk aan 2.800.000 eenheden methaan. Als je dat meneemt zie je dat de landbouw een enorm aandeel heeft in de emissie van broeikasgassen waar op korte termijn makkelijk iets aan te doen is. Ja, de broeikasgassen van Schiphol blijven langer in de lucht zitten, maar we we willen in de context van klimaatproblematiek zo snel mogelijk verandering (binnen decennias), en niet pas over 1000 jaar, en in die context is de aanpak van methaan cruciaal
Abonnee
Challenger 22 December 2021
In de context zoals de huidige bestuurselite het graag ziet is dat ze vooral de boerenstand zien ophoepelen, alleen nu blijkt dat andere vervuilers die enkel uitstoten en geen co2 vastleggen dan wel binden en geen vergunning hebben aangepakt worden, loopt het plannetje anders dan besteld bij de rapportjes schrijvers.

Met bijgeprint geld The Great Buyout faciliteren, en de generatie na ons het laten ophoesten.
Abonnee
Nonkel 22 December 2021
Bezie de heisa nu met de winterpret in oostenrijk die de mist in gaat en het moge duidelijk zijn dat het brood niet meer belangrijk os op de wereld, maar alles in het teken staat van het organiseren van de spelen om het volk te vermaken. De luxe discussie om miljarden te steken in het behoud van enkele plantjes in natuurpark Nederland en de rest van de wereld goed voedsel te onthouden, make dat des te duidelijker. We amuseren ons als westers volk naar de dood.
kleii 22 December 2021
Graag een Poetin als minister president
Abonnee
Zuidwest 23 December 2021
kleii schreef:
Graag een Poetin als minister president
Dan mag je je hersens wel laten ontkronkelen, beter dan hier kun je het niet hebben.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden