Stichting Agrifacts (STAF) heeft een gevoelig onderzoek openbaar gekregen over de productie van stikstof door het natuurbeheer zelf. Alle perikelen over stikstof en energie roepen de vraag op: heeft de overheid wel een visie?
De publicatie van STAF ging niet vanzelf, maar moest via een WOB procedure die werd aangespannen door de Farmers Defence Force (FDF). Een onderzoek in de natuurgebieden van de provincie Drenthe, uitgevoerd door de Universiteit van Antwerpen in opdracht van de provincie Drenthe. Uit de 286 meetpunten is vastgesteld dat uit de lucht van buitenaf 22,5 kilo stikstof kwam. Maar uit de natuurgebieden zelf kwam door allerlei factoren als ontbossing, verdroging, verstoring van de natuurbodem 30 tot zelfs 250 kilo stikstof vrij.
Natuurlijke NH3 hoort in natuur
Dit verbaast mij niet. Immers, een van de grootste stikstofbronnen op aarde zijn de moerassen waar de rivier de Nijl ontstaat. Allemaal NH3 stikstof. Dezelfde natuurlijke stikstof als de NH3 van onze veestapel. Wat mij wel verbaasd, is dat de natuurorganisaties en de overheid de boeren telkens weer de schuld geven van het teveel aan stikstof in de natuurgebieden Maar niet erkennen, dat de natuurgebieden zelf een veelvoud aan stikstof produceren. Hun eis van schrale natuurgebieden gaat dus nooit lukken, ook al hebben zij alle boeren verdreven. De natuurlijke NH3 hoort in de natuur en laat de planten op aarde groeien.
Hoe kan je als overheid onze boeren, een voor onze samenleving belangrijke groep mensen, zo benadelen en opzadelen met hoge kosten. Terwijl de grootste veroorzaker, de natuur zelf, buiten schot blijft. Het begint op een nieuwe toeslagaffaire te lijken.
Fossiele brandstoffen. vervangen
Wat niet natuurlijk is, is de NOx stikstof die vrijkomt bij de verbranding van allerlei brandstoffen. Deze NOx hoort niet in de natuur thuis en het duurt heel lang voordat het uit de natuur is verdwenen. Dit kunnen wij alleen maar bereiken door onze fossiele brandstoffen te vervangen voor niet fossiele brandstoffen. Alle media en ook politiek Den Haag zijn er vol van: voor het jaar 2050 zelfvoorzienend van energie, dus geen fossiele brandstoffen meer en dus geen NOx uitstoot meer.
Wat een mooi droombeeld. De politieke partijen roepen, alleen niemand heeft een plan hoe dit moet worden gerealiseerd. Voor je zulke dingen roept, moet je toch minstens een plan hebben en publiceren hoe je dit gaat doen. Alle fossiele brandstoffen moeten dan worden vervangen door elektriciteit. Dit betekent een toename van ons elektriciteitsbehoefte met de factor 10. En dat moet dan met windmolens en zonnepanelen. Bakken subsidie worden hier aan uitgegeven. Heel veel subsidie gaat via de buitenlandse investeerders naar het buitenland. Zonde van ons belastinggeld, maar wat voor gevolgen hebben deze doelen van de overheid?
De politiek roept maar wat
Willen wij dit realiseren, moeten wij niet alleen onze Noord- en Waddenzee vol zetten met windmolens, maar ook het hele vaste land voorzien van windmolens en zonnepanelen. Veel boeren moeten weg, voor huizenbouw is geen plaats meer, onze natuurparken moeten er ook aan geloven. Elke vogel die wegvliegt, wordt door alle wieken van de molens neergesabeld.
Is er trouwens wel genoeg koper op de wereld voor alle elektriciteitkabels? Kortom, onze politiek roept wat - zoals zo vaak - maar weet zelf niet wat zij roept. Is het niet veel beter om hier eerst eens over na te denken. Ik zie maar een paar oplossingen. Dat zijn ten eerste kerncentrales. Maar dan kerncentrales die geen afval geven en niet gevaarlijk zijn. Deze kerncentrales zijn bijvoorbeeld de zogeheten Thorium centrales. De ontwikkeling van deze centrales staat in de kinderschoenen en de politiek moet hier eigenlijk geld in steken om dit van de grond te krijgen.
Zonnepanelen in woestijn
Ten tweede: zonnepanelen in een woestijn plaatsen om daar waterstof te maken. Waterstof is gemakkelijk te vervoeren en kan met een kleine aanpassing via ons bestaande gasnet worden getransporteerd. Wij leveren de bewoners voedsel in ruil tegen waterstof. Zij geen hongersnood en wij energie. Een win-win situatie. Nog beter: in warme landen met spiegels warmte omzetten in energie. Dan creëren wij ook geen toekomstige afvalberg van de zonnepanelen, die heel moeilijk te recyclen zijn.
De eerste gevallen van branden met zonnepanelen op het dak hebben al plaatsgevonden. Met als gevolg : een groot gebied om dat gebouw sterk verontreinigd met heel fijne restanten van de zonnepanelen. Creëren wij niet een nieuwe milieuprobleem, nog erger dan ons asbestprobleem al is?
Onze grond is veel te schaars om op te offeren voor zonneparken. Nu leggen wij nieuwe woonwijken aan zelfs zonder gasnet. Onbegrijpelijk, laten wij eerst eens goed nadenken over onze toekomst, voordat wij zomaar lukraak wat doen.
Jaap Majoor
Laag Zuthem
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10892866/stikstofpolitiek-lijkt-op-nieuwe-toeslagaffaire]Stikstofpolitiek lijkt op nieuwe toeslagaffaire[/url]
Even snuffelen leert dat Ruud Hendriks les geeft in kringlooplandbouw aan de has in dronten. Die baan zal ook wel deels worden betaald door de overheid of milieuclubs. Daarom geeft hij ons overal de schuld van, want zijn inkomen hangt er vanaf.