Oud-akkerbouwvoorman is het zat

Waar krijgen boeren niet de schuld van?

15 Mei 2018 - Boerenbusiness - 56 reacties

Oud-voorzitter van LTO Akkerbouw, Jaap Haanstra is het helemaal zat. "Boeren krijgen overal de schuld van", merkt hij op. Dit terwijl ze juist schoner en veiliger dan ooit produceren. Een voorbeeld is toen bekend werd dat ook in Nederland de insectenpopulatie sterk afneemt. Daarom stuurt hij een ingezonden brief naar Boerenbusiness.

Ik ben er klaar mee. We krijgen op dit moment het ene verwijt na het andere. En daarmee doel ik op alle sectoren. Echter, omdat ik nu eenmaal akkerbouwer ben, raakt dit mij het meest direct. Blijkbaar vermoorden we nu weer alle insecten, een andere keer zijn het weidevogels of gebruiken we kankerverwekkende glyfosaat. Wat er ook gebeurt de landbouwsector krijgt het op zijn bordje. Overigens zijn het meestal hele vage of indirecte, soms zelfs fout gezochte, conclusies.

Zwaluwen vol gif
Zo werd recent bekend dat de zwaluwen nu vol gif zouden zitten. Men zou eerst eens moeten kijken welke stoffen het zijn, en dan pas moeten kijken naar de gebieden waar ze overwinteren. De stoffen die gevonden worden in de vogels, worden namelijk al decennialang niet meer gebruikt in Europa.

We vragen alleen om waardering voor wat we doen

Onlangs zat ik met mijn hond bij de dierenarts. Daar lag een blad, volgens mij heette het 'De Dieren'. Daarin stond een artikel met als kop 'Plaats van misdrijf: de akker'. Alleen de kop zegt al genoeg. Wij hoeven als boeren geen respect en geen aai over ons bol, maar ik vraag wel waardering voor datgene wat wij doen. Net zoals ieder ander in dit land. Maar ik ben het meer dan zat zoals we nu neergezet worden.

Kleine groep
Er is een kleine groep in de samenleving die ons probeert zwart te maken. Dat moet stoppen, want anders weet ik niet waar ik met mijn boosheid heen moet. We produceren schoner en veiliger dan ooit. De samenleving krijgt voedsel tegen een prijs die zo laag is dat er heel veel geld overblijft om leuke dingen te doen.

We proberen met zijn allen nog schoner en verfijnder te worden en spannen ons tot het uiterste in om in 2030 geen residu meer op onze producten te hebben. Er is oog voor wat de natuur ons geeft en wat we graag willen behouden. We eren het leven.

Onverdiend
Wat er nu gebeurt en ons in de schoenen wordt geschoven, dat verdienen we niet. Ik schrijf dit nu en wellicht heb ik straks spijt dat ik dat gedaan heb. Maar wat er nu gebeurt, prikkelt elke vezel in mijn lijf en kan ik niet laten passeren. Ik roep dan ook eenieder op om in actie te komen. Ieder op zijn eigen manier. Zowel organisaties, coöperaties, politieke partijen als afnemers. Kortom: de gehele landbouwsector.

Trots
Wij produceren voedsel. Dat doen we veilig, bewust van de maatschappelijke discussies en de eisen van de consument en burger. Dat doen we vandaag, dat doen we morgen en dat doen we over 10 jaar nog. We komen met onze producten minstens 6 keer per dag in ieder gezin op tafel. Daar ben ik trots op. 

Ik ben ervan overtuigd dat de burger en de consument ons waardeert, maar de hetze door een bepaalde groepering in de samenleving moet stoppen. We moeten en mogen trots zijn op wat we doen en dat geldt ook voor de komende generaties. En laat het zo zijn dat zij ook voor het vak boer willen kiezen.

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
56 reacties
Abonnee
boerke 16 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10878541/waar-krijgen-boeren-niet-de-schuld-van][/url]
Een hele mooie brief , maar zorg er voor dat dit voor op de landelijke dagbladen komt.
Abonnee
Boer Jan 16 Mei 2018
Mooi stuk, geschreven door voormalig akkerbouw voorman.
Ik denk dat hierin verwoordt wordt wat heel veel collega telers voelen/ervaren.
Prima dat Boerenbusiness dit nu verder in beeld brengt.
De mannen van BoerBewust proberen via social media al veel langer de grote ongelijkheid zoals die over onze sector uitgespreid wordt te weerleggen en juist de positieve kanten te belichten!!
Geef dit platform de ruimte, en de burger zal onze sector meer omarmen!
DQ 16 Mei 2018
De biologische boeren onder ons worden anders wel heilig verklaart Jaap. Er is echter geen journalist die bedenkt dat de insecten en vogelstand de laatste jaren achteruit is gegaan van het onkruid branden en koper spuiten.
bookeskook 16 Mei 2018
boerke schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Een hele mooie brief , maar zorg er voor dat dit voor op de landelijke dagbladen komt.

Je kunt het artikel ook zelf delen via social media. Als iedereen dat doet heb je ook een groot bereik. De landelijke dagbladen publiceren alleen als het in hun straatje past of geld toe krijgen!
Piet 16 Mei 2018
Uit het hart gegrepen! een aantal jaren bij de chemische industrie gewerkt. De eisen die gewasbeschermingsmiddelen worden gesteld zijn ongelooflijk! Ik heb eens een insider horen vertellen dat de chemische industrie in staat is om een framboos na te maken. Deze zou echter nooit worden toegelaten omdat deze te veel giftige stoffen zou bevatten. Alle belangengroepen die nu bestaan (Boerbewust, TeamAgro NL, Boeren van Nederland e.d.) zouden hun krachten moeten bundelen en één vuist moeten maken tegen alle aanvallen van de ngo´s en andere organisaties die graag en veel in alle media hun "waarheid" rondroepen.
Abonnee
ongeloof 16 Mei 2018
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2037593/boer-krijgt-onterecht-de-schuld?utm_source=twitter&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed
Abonnee
Flevo uitje 16 Mei 2018
Onze collega's met vee: koeien, varkens en pluimvee o.a hebben al veel langer met totaal onbegrip en valse aantijgingen uit de sector te maken. Je kon er op wachten dat de akkerbouw er in de media van langs kreeg.

Hoe frustrerend ook, kijk eerst eens in de spiegel. Een pre-harvest bespuiting zodat het tarwe dorsen een dag eerder kan beginnen is waanzin. Toch zijn we aan dergelijke fratsen gewend geraakt. Doorgaan op de oude manier is ook geen optie.
Monique Vos 16 Mei 2018
Omdat het een Hype is. Zolang de massa zondenbokken nodig heeft en #conformisme niet afleert, verändert er niets. Invloedrijke mensen als bijv. Roos Vonk, hoogleraar sociale Psychologie, columniste, trainer/Coach en oud-voorzitter van Wakker Dier maken hier dankbaar gebruik van.
Agrarisch 16 Mei 2018
Zolang alle politicus nog naar verre bestemmingen vliegen hoor je niks over de luchtvaart, de grootste vervuiler. #eeneuropa
bookeskook 16 Mei 2018
@Monique; Vergeet ook de macht niet van het postcodeloterijgeld in medialand en bij de actiebedrijven(de zgn 'goede doelen')! Ze kopen de mediaaandacht met het geld waarin ze zwemmen dankzij de geldverslaafde postcodeloterijdeelnemers.
Theo 16 Mei 2018
Tegenwoordig is voedsel bijna een soort religie aan het worden en in een religie gaat het blijkbaar niet meer om de feiten, maar om de mening van de grootste roeptoeter. Bij veel optredens in de media gaan we vaak in de verdediging met o.a. feiten. Hier zijn onze tegenstanders (media, milieugroepen, etc) niet van onder de indruk. Het wordt een keer tijd voor de aanval. We hoeven niet altijd vriendelijk te zijn naar de media. Confronteer ze met een scherp weerwoord waarmee hun waanbeelden onderuit worden gehaald.
Martien Kroon 16 Mei 2018
Actie, in de komkommertijd de toegang tot de kantoren van Trowu, Greenpeace, de groene amsterdammer, natuurmonumenten blokeren met grote pakken stro. Vrachten vol. Dat geeft publiciteit, een spurt in de weerzin van deze partijen waardoor ze nog meer liegen en hun geloofwaardigheid volledig verliezen.

Moet klaar zijn met al die onzin
Jpk 16 Mei 2018
Lto ned en nfo krijgen een koekje van eigen deeg door mee te waaien met green peace en ngo zie plant gezondheid 2030 het ledenbelang vergeten
Jan Rijpma 16 Mei 2018
Mooi artikel Jaap
Dat is niet zo verwonderlijk, de meeste zwaluwen verblijven van september tot half april in Afrika waar nog volop DDT word gebruikt voor de bestrijding van de Malariamug. Zo'n onderzoek zegt niks over de Nederlandse landbouw. World Health Organization, Professor Maureen Coetzee : In 1999 had Zuid-Afrika een enorme malaria-epidemie. Dankzij het onderzoek dat we aan het doen waren, realiseerden we ons dat Anopheles funestus- muggen resistentie tegen de pyrethroïden hadden ontwikkeld die we binnenshuis spoten, wat een enorme toename van het aantal gevallen van malaria veroorzaakte. We konden aanbevelen om terug te schakelen naar het gebruik van dichloordifenyltrichloorethaan (DDT), en het Zuid-Afrikaanse programma voor malariabestrijding stelde een mozaïekschema op om de weerstand te beheren - wat betekent dat sommige huizen werden besproeid met DDT, terwijl anderen werden bespoten met pyrethroïden. Deze aanpak hielp de uitbraak te beëindigen en Zuid-Afrika heeft sindsdien geen grote epidemie doorgemaakt. bron: http://www.who.int/mal.../mpac/interview-maureen-coetzee/en/
woedend 16 Mei 2018
Ongelooflijk hoe de sector in een hoek gezet wordt. En waar is LTO .......... Ze laten het gewoon gebeuren.

Als er fraude is dan zitten ze gelijk in een televisie programma om te zeggen dat boeren criminelen zijn en dat ze die royeren. Terwijl je ze niet hoort als de boer even in de hoek gezet wordt met onwaarheden.

Dan moet er een oud voorman opstaan om dit een halt toe te roepen . Triest diep triest.

Voor wie is de lto eigenlijk belangenbehartiger
bookeskook 16 Mei 2018
woedend schreef:
Ongelooflijk hoe de sector in een hoek gezet wordt. En waar is LTO .......... Ze laten het gewoon gebeuren.

Als er fraude is dan zitten ze gelijk in een televisie programma om te zeggen dat boeren criminelen zijn en dat ze die royeren. Terwijl je ze niet hoort als de boer even in de hoek gezet wordt met onwaarheden.

Dan moet er een oud voorman opstaan om dit een halt toe te roepen . Triest diep triest.

Voor wie is de lto eigenlijk belangenbehartiger

Calon zijn beurs en de linkse partijen of RR zoals pvda waar Calon lid van is!
mevr.van der Bos 16 Mei 2018
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2037593/boer-krijgt-onterecht-de-schuld
Abonnee
de teler 16 Mei 2018
JpK en woedend, ik ben het helemaal eens, WAAR is LTO het laatste halfjaar, mijn lidmaatschapsfactuur ligt nog steeds onbetaald. Eerst maar eens wat voor mij doen voordat de factuur betaald wordt.
pootgoed telert 16 Mei 2018
ook wij hebben opgezegd vorige week. helemaal klaar met dat mee huilen in het politieke bos. ik weet niet welk belang ze vertegenwoordigen, maar niet die van ons
Flevoboer 16 Mei 2018
Ik ben het volledig met een van de reactie ‘s eens, waar is LTO in het hele verhaal. Er zijn nog wel een aantal voorbeelden te noemen waar ze in mijn beleving volledig gefaald hebben
Dirk 17 Mei 2018
VOLLEDIG MEE EENS ,maar dat de overheid misbruik maakt van ,die negatieve sfeer is misschien nog erger, de minachting waarmee je behandeld wordt, door de overheid went bij mij nooit , als ik zo behandeld zou worden de het bedrijfsleven waren zij snel failliet,RESPECT , ik zou het wel uit willen schreeuwen naar ambtenaren ,behandel mij zoals je zelf behandeld zou willen worden ,en toon wat compassie ,begrip ,en medemenselijkheid
Dirk 17 Mei 2018
VOLLEDIG MEE EENS ,maar dat de overheid misbruik maakt van ,die negatieve sfeer is misschien nog erger, de minachting waarmee je behandeld wordt, door de overheid went bij mij nooit , als ik zo behandeld zou worden de het bedrijfsleven waren zij snel failliet,RESPECT , ik zou het wel uit willen schreeuwen naar ambtenaren ,behandel mij zoals je zelf behandeld zou willen worden ,en toon wat compassie ,begrip ,en medemenselijkheid
Jpk 17 Mei 2018
Lto ned kan weer hopelijk gaanscoren op wolven dossier geen wolven toelaten in nedzie het ganzen dossier
Joep 17 Mei 2018
Kijk eens wat de consument aan medicijnen, zeep en creme in het riool laat lopen. Kijk ook eens wat er onderin de keukenkastjes staat.1 ha landbouw vervuild 1000 keer minder dan 1 ha stad. Je hoort er niets over.
LTO LAAT WAT VAN JE HOREN!
bookeskook 17 Mei 2018
@Joep Met een lege clubkas door te weinig leden kun je geen deuk meer in een pakje boter krijgen! LTO heeft zijn langste tijd gehad. Goede kartrekkers gaan voor zo'n stoffigge club niet meer aan de gang. Staat niet op je CV of linkdin! Daar wil je toch niet mee geassocieerd worden.
Dus ja wie kan dan nog wat van zich laten horen!
Abonnee
De teler 17 Mei 2018
Als ik de jaarrekening van hzpc goed lees, heeft lto 100 ha land verkocht aan hzpc voor 6 miljoen dus de clubkas is juist gespekt
idee 17 Mei 2018
boeren krijgen overal de schuld van Maar waar ik me nu over verbaas: dat we mevrouw Tiemen nu niet horen over, wat er in de Oostvaardersplassen is gebeurd met al die dieren Ze had volgens mij wel 2 keer per dag op tv moeten komen Ik vind dit wel een gemiste kans Heb een keer gelijk en dan ben je er niet!
geert 17 Mei 2018
Bij Rotterdam is een chemische fabriek die ondanks waarschuwingen van de overheid al jaren chemische stoffen op het oppervlaktewater loost. Als het een boer was ,was hij al lang gearresteerd.
Kjol 18 Mei 2018
Beste mensen, allemaal hebben jullie gelijk, maar het interesseert de burger totaal niet. De politiek hoef je al helemaal niets van verwachten, daar wordt een dubbele agenda gevoerd.
Timmy 19 Mei 2018
Jaap, je zet het mooi neer.
Ik denk dat we 'Wageningen ' eens aan het werk moeten zetten. Zij hebben in hun onschuld de landbouw een kant op geduwd, welke achteraf niet helemaal goed is. Ze/we weten tegenwoordig zoveel meer dan twintig of meer jaren terug. Als landbouw moeten we hen dwingen alle consequenties van proeven die ze doen te bekijken, en niet de kleine negatieve uitkomsten onderin de la stoppen. We weten dan de kleine uitkomsten in ppm uitgedrukt, toch negatief kan uitpakken in de natuur. En ze moeten niet zeggen: kijk de mensen worden nog steeds ouder, want die mensen zijn niet de enige bewoners van deze aardkloot.
Poly Mono 21 Mei 2018
Groot gelijk Jaap, maar wat baten kaars en bril als de uil niet....wil. De burger ligt er spijtig genoeg niet wakker...4 zaken zijn voor 95 % van de bevolking héél belangrijk: voetbal, lotto, seks en vooral veel verdienen zonder veel te werken. "Boer crepeert , groen regeert ", was 3 jaar terug en slogan van mij op een vlaamse boeren betoging tegen de rode en orange gebieden waar er praktisch NIETS meer kon door het communistisch gedoe van de groenen. als dit zo door gaat leveren ze straks nog de Paus, zo heilig zijn ze... wie groen is , moet nog rijp worden en dit wil zeggen socialist tot in de kist. bij ons hier vliegt er om de 2 minuten een vliegtuig boven onze kop.
wat daar uitstroomt is puur kanker verwekkend, zonder meer en er wordt geen taks op betaald. Verlang er maar niet naar, we hebben in onze westerse wereld dringend nood aan een shutdown op alle vlakken.
al eens nagedacht dat wij, geboren na WOII echt uniek zijn in de hele mensen geschiedenis.....?

Nog nooit honger gehad.
altijd kunnen en mogen ons gedacht zeggen.
we zijn er altijd maar op vooruit gegaan
en we hebben nog geen oorlog gekend.

denk daar eens over na aub
B. van het Landt 22 Mei 2018
Mooi verhaal, zeer goed. Dit soort geluiden moeten we vaker horen, inderdaad, liefst voorop de landelijke dagbladen. Alle punten hierboven zijn volledig correct en terecht. Enige probleem wat wij hebben is dat wij geen tijd hebben om te lobbyen of ons te organiseren. Wij komen om in het werk, verdienen niks, maar gaan door uit plichtsbesef, passie en overtuiging. Dat is bij veel mensen tegenwoordig ver te zoeken. Juist daarom hebben we weinig tijd om te vergaderen, bij elkaar te zitten of een vuist te vormen. Dat geldt voor belangenbehartiging en ook voor afzet. En dat wordt tegen ons gebruikt. Inderdaad, industrieën, politiek en algemeen belang zijn grote meerderheden, waar niemand tegen in verzet komt. Boeren niet. Enige manier om een vuist te maken, zou zijn om ECHT gezamenlijk de voedselproductie eens te laten stagneren. Stop de vanzelfsprekendheid dat er bij de retail drie keer per dag een "verse" vrachtauto komt bevoorraden. Laat de schappen maar eens drie dagen leeg. Eten blijft toch een basisbehoefte. Die gedachte is helemaal weg. Eten wordt als low-budget noodzakelijkheid gezien, wat altijd en overal verkrijgbaar is en waar je weinig aan uitgeeft. Maar vertier, vrije tijd, amusement en genieten, daar wordt volop aan gespendeerd. Inderdaad, de na-oorlogse generatie heeft de basisbehoeften naar de achtergrond verdrongen, omdat we geen schaarste meer kennen. De enige manier om tot de mensen door te dringen is om die schaarste te creëren. Laat ze maar eens op een houtje bijten. Als er weinig keuze meer is of zelfs weinig te eten, eens kijken of we dan kunnen leven van natuurterreinen, recreatie en vergroening. Dat wordt een karig maal. We zijn in Nederland verworden tot een stel luie managers en ambtenaren, die van achter een bureau geld verdienen met gebakken lucht. Dat kan omdat door onze welvaart en luxe de basisvoorzieningen een vanzelfsprekendheid zijn geworden. Die moeten we dus eens wat minder vanzelfsprekend maken. Maar dat valt niet mee, want door globalisering en internationale handel zul je dan wel sectorbreed één front moeten trekken. Om te beginnen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Van Oost-Europese landen kun je toch niet op aan met afspraken, bovendien draaien ze daar volledig op de subsidies uit Brussel. Het is dus doeltreffender die subsidies stop te zetten dan om hun medewerking vragen. Als we dan de agrarische sector in West-Europa kunnen bundelen, sta je binnen 2 weken oersterk. Maar dan mag er niemand de kluit belazen. Want als er 8 van de 10 besluiten geen agrarische producten te leveren onder een bepaalde prijs, maar de 9e en de 10e dan hun kans schoon zien om iets ONDER die prijs toch te leveren, dan werkt het niet. Je zult dat dus goed moeten organiseren en de onderkruipers blokkeren of afstraffen. Dat valt niet mee. Ga er maar aan. Dat kost lef, tijd en doorzettingsvermogen. Iemand moet naar voren stappen en dit op zich nemen. En dan niet de markt TEGEN ons laten werken door de consument voor iedere prijs in de kont te kruipen, maar de markt VOOR ons laten werken door schaarste te creëren. Aangezien onze maatschappij door geld geregeerd wordt, is de kans van slagen groot. Maar nogmaals, dat vereist een strakke organisatie, een breed draagvlak en veel commitment.
Leo 22 Mei 2018
Als boeren zijn wij net zo verwend als de rest van de bevolking.
Als wij moeten kiezen dan verkopen we ons produkt natuurlijk ook eerder aan een vette europeaan met geld dan een arme verhongerende afrikaan.

En al die vette mensen met hun anorexia partners kunnen allerlei eisen stellen aan hun voedsel en hoeven geen schuldgevoel te krijgen over het feit dat zij het eten opeten wat een ander niet betalen kan.

De kracht van de boodschap moet dus komen uit het feit dat hoge consumenten eisen leiden tot hogere prijzen aan de kassa en dat daarvoor goedkope arbeid uit binnen en buitenland misbruikt wordt en grote groepen consumenten uit de markt drukt.

Daar is geen boer schuldig aan...
B. van het Landt 22 Mei 2018
Ben het niet met je eens dat wij als boeren net zo verwend zijn als de rest van de bevolking. Gemiddeld genomen moeten we veel harder en langer werken, lopen veel meer risico, moeten enorm kapitaal investeren, krijgen weinig waardering. Je kunt ons wel verwijten dat het een eigen keuze is, en dat we dus niet moeten klagen omdat we ook anders kunnen kiezen. Wij kunnen ook als Jan Modaal op de bank gaan hangen en een TV bij de gemeente afhalen als we in de bijstand raken. Maar toch, willen we dat? Werken we dan niet liever dag en dacht om toch iets op te bouwen? Met andere woorden: inderdaad, ons eigen lot is indirect ons eigen keuze, maar het is tegelijkertijd ook ons levenswerk. Dat geef je niet zomaar op. Dat is ook de reden waarom boeren zo lang doorgaan terwijl ze eigenlijk niets verdienen. Funest voor de prijs, maar het zit 'm in de ziel. Zo zijn we, in hart en nieren. Doorgaan tot het niet meer kan, verrekken om op te geven. Dus nee, wij zijn als boeren beslist niet zo verwend als de rest van de bevolking. En daar kan ik aan toevoegen dat dit voor veel zelfstandig ondernemers geldt. Die schakelen allemaal een tandje bij als het nodig is, maar de meeste werknemers niet. Wat mij betreft mogen dus morgen alle CAO's, vakbonden en dienstbetrekkingen opgeheven worden, dan laat iedereen maar ZZP'er of ondernemer worden en zijn eigen broek ophouden. Eens kijken wat ze dan aan het werken gaan. Moet je dan eens zien hoe onze economie opleeft, dat worden Chinese toestanden! Afgelopen met de verwennerij, het genieten en de terrasjes. Eerst werken voor de kost, zorgen voor brood op de plank, en pas dan vertier. Genieten moet bijzaak zijn, maar voor de meesten onder ons is het werk juist bijzaak. "Dat de baas het maar betaalt, of de regering". DAt moet eens afgelopen zijn!
Abonnee
drent 22 Mei 2018
juist
Kjol 22 Mei 2018
Waarom je ergeren aan een ander als je tevreden bent?
B. van het Landt 23 Mei 2018
Waarom je niet ergeren als je niet tevreden bent?
Het verhaal van Jaap Haanstra maakt heel duidelijk dat we NIET tevreden zijn? We zijn het moe om overal de schuld van te krijgen. Dat lijkt me toch een zeer legitieme reden om je te ergeren! En terecht. Jaap heeft volledig gelijk.
We kunnen wel allemaal rozegeur en maneschijn prediken en veinzen tevreden te zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om dit niet over je kant te laten gaan. En dan denk ik dat je op een bepaald punt komt dat je zegt "dit pik ik niet langer".
En laten we dit ook eens omdraaien. Waarom ergeren burgers zich aan boeren als ze toch tevreden zijn? Wel voor een habbekrats willen eten en zich dan toch ergeren aan stank of modder op de weg. Wel de lusten, niet de lasten. Ik erger mij dus mateloos - samen met Jaap en vele anderen. En terecht. Ontevredenheid is daar het resultaat van, niet de oorzaak!
B. van het Landt 23 Mei 2018
Dit toont ook gelijk aan waarom we nooit tot een vuist zullen kunnen maken. Velen berusten in hun onmacht, anderen zien de problemen pas als het te laat is en sommigen accepteren het gewoon dat idioten zonder kennis van zaken iets van ons vinden en daar beleid op baseren. Het verzet van de meesten blijft beperkt tot wat gemopper op LTO, en door tijdgebrek komen we er vaak niet toe verder te gaan. En toch, als je het verhaal van Jaap leest, en de schrijnende gevallen van gezinsleed ziet, zou ik toch hopen dat het verzet wat vuriger wordt en we samen één vuist kunnen maken, ook al zijn we het niet over alle punten eens. Doen we dat niet, dan voorspel ik dat het met de meeste boeren en gezinsbedrijven binnen 10 à 20 jaar gedaan is. Dan zijn er alleen nog enorme bedrijven over, die tegen kostprijs moeten produceren, en de rest verkast naar elders. Zoals bij de meeste beleidsmaatregelen, blijkt pas achteraf als het te laat is, hoe averechts ze gewerkt hebben. Let maar op.
Jpk 23 Mei 2018
Alle dossiers die de overheid iin handen heeft rammelen aan een gebrek aan kennis ook de beroepspolitie onder aanvoering van de groot van d66 het is zeer simpel ned geen exportland meer maar dan ook er bij vertellen voedselpakket is nu 2 % maar wodt 40% van het inkomen van iedere ned
Abonnee
juun 23 Mei 2018
He Jaap zoken ik je weer af en toe moet er met de vuist op tafel worden geslagen dat meelopen wat lto nu doet leidt tot niets tot hier en niet verder dan maar geen overleg meer kan je het beter zelf uitleggen in een praatprogramma gewoon massaal lidmaatschap opzeggen
Bert Brunninkhuis 23 Mei 2018
Twee quotes springen er uit en verdienen aandacht. ‘We eren het leven’. En ‘ ‘We produceren voedsel. Dat doen we veilig.....’.
Mijn voorgevoel is dat u met uw betoog en met deze zinnen de vele nabestaanden van de minimaal 75 mensen die aan de Q-koortsuitbraak zijn overleden en de 1000-1300 mensen die chronisch ziek zijn geworden en nog dagelijks de gevolgen van hun ziekte ondervinden, niet zult overtuigen.
Zeker niet, waar de geitenindustrie elke aansprakelijkheid nog steeds uit de weg gaat en de overheid jarenlang heeft weggekeken en de gezondheid van de burgers heeft veronachtzaamd. Waar de vele slachtoffers van de grootste humanitaire ramp in Nederland sinds de eeuwwisseling nog steeds wachten op enige schadevergoeding, hebben de directe veroorzakers, de geitenboeren, acht jaar geleden deze vergoeding al geregeld. Voor zichzelf wel te verstaan.

Namens Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts,
Bert Brunninkhuis
Piet 23 Mei 2018
Beste Bert.Het gaat hier over akkerbouw, niet over geiten.
Poly Mono 23 Mei 2018
B. van het Landt schreef:
Mooi verhaal, zeer goed. Dit soort geluiden moeten we vaker horen, inderdaad, liefst voorop de landelijke dagbladen. Alle punten hierboven zijn volledig correct en terecht. Enige probleem wat wij hebben is dat wij geen tijd hebben om te lobbyen of ons te organiseren. Wij komen om in het werk, verdienen niks, maar gaan door uit plichtsbesef, passie en overtuiging. Dat is bij veel mensen tegenwoordig ver te zoeken. Juist daarom hebben we weinig tijd om te vergaderen, bij elkaar te zitten of een vuist te vormen. Dat geldt voor belangenbehartiging en ook voor afzet. En dat wordt tegen ons gebruikt. Inderdaad, industrieën, politiek en algemeen belang zijn grote meerderheden, waar niemand tegen in verzet komt. Boeren niet. Enige manier om een vuist te maken, zou zijn om ECHT gezamenlijk de voedselproductie eens te laten stagneren. Stop de vanzelfsprekendheid dat er bij de retail drie keer per dag een "verse" vrachtauto komt bevoorraden. Laat de schappen maar eens drie dagen leeg. Eten blijft toch een basisbehoefte. Die gedachte is helemaal weg. Eten wordt als low-budget noodzakelijkheid gezien, wat altijd en overal verkrijgbaar is en waar je weinig aan uitgeeft. Maar vertier, vrije tijd, amusement en genieten, daar wordt volop aan gespendeerd. Inderdaad, de na-oorlogse generatie heeft de basisbehoeften naar de achtergrond verdrongen, omdat we geen schaarste meer kennen. De enige manier om tot de mensen door te dringen is om die schaarste te creëren. Laat ze maar eens op een houtje bijten. Als er weinig keuze meer is of zelfs weinig te eten, eens kijken of we dan kunnen leven van natuurterreinen, recreatie en vergroening. Dat wordt een karig maal. We zijn in Nederland verworden tot een stel luie managers en ambtenaren, die van achter een bureau geld verdienen met gebakken lucht. Dat kan omdat door onze welvaart en luxe de basisvoorzieningen een vanzelfsprekendheid zijn geworden. Die moeten we dus eens wat minder vanzelfsprekend maken. Maar dat valt niet mee, want door globalisering en internationale handel zul je dan wel sectorbreed één front moeten trekken. Om te beginnen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Van Oost-Europese landen kun je toch niet op aan met afspraken, bovendien draaien ze daar volledig op de subsidies uit Brussel. Het is dus doeltreffender die subsidies stop te zetten dan om hun medewerking vragen. Als we dan de agrarische sector in West-Europa kunnen bundelen, sta je binnen 2 weken oersterk. Maar dan mag er niemand de kluit belazen. Want als er 8 van de 10 besluiten geen agrarische producten te leveren onder een bepaalde prijs, maar de 9e en de 10e dan hun kans schoon zien om iets ONDER die prijs toch te leveren, dan werkt het niet. Je zult dat dus goed moeten organiseren en de onderkruipers blokkeren of afstraffen. Dat valt niet mee. Ga er maar aan. Dat kost lef, tijd en doorzettingsvermogen. Iemand moet naar voren stappen en dit op zich nemen. En dan niet de markt TEGEN ons laten werken door de consument voor iedere prijs in de kont te kruipen, maar de markt VOOR ons laten werken door schaarste te creëren. Aangezien onze maatschappij door geld geregeerd wordt, is de kans van slagen groot. Maar nogmaals, dat vereist een strakke organisatie, een breed draagvlak en veel commitment.



u hebt het echt fatsoenlijk neer gepend, maar op die wijze zal het niet lukken. Komt er oorlog met véél ellende en boom schors vretende wandelende lijken, dan stromen de kerken vol en het boeren erf te klein voor voedsel bedeling. Vandaag heeft de bevolking NOCH kerk, NOCH boer nodig. 'k t kan verkeren zei Bredero
Jan 8 Juni 2018
@kjol. kom ik zomaar 2 verstandige reakties van u tegen "Waarom je ergeren aan een ander als je tevreden bent?" Dat smaakt naar meer.
Kjol 9 Juni 2018
Ik heb er nog meer, alleen begrijpt niet iedereen ze omdat er veel oogkleppen opgezet en koppen in het zand gestoken worden.
hans 10 Juni 2018
"Waarom je ergeren aan een ander als je tevreden bent?"

Lekker tevreden blijven, terwijl bijv.

anderen, collega's, jou prijs vernaggelen door overproductie opgestookt door de industrie,
of jou sector een slechte naam bezorgen bij jou klanten door illegale praktijken,
of, door jou afnemer of jou politiek, ongegronde regels ge-introduceerd worden waardoor jij op kosten gejaagd wordt zonder kans op betere prijzen,
of jou afnemer jou product slecht behandelt , wat ten koste van het product, en jou prijs gaat.

Ik noem maar wat, maar bij sommigen maakt dat kennelijk niks uit, die blijven dus maar tevreden.
stoffel 10 Juni 2018
greppels graven is voor mij een verzekerings premie ik kan het risico niet dragen .Zeker met het veranderende klimaat Net als de medewerker van het waterschap die op vakantie gaat naar Bali en een reisverzekering afsluit voor het gevat dat: waar ik bij op moet merken dat hij met deze reis net zoveel brandstof verstookt in 2 dagen als ik in een jaar gebruik voor mijn auto Dat is de tijd waar we nu met ze alle in leven
Klaas 10 Juni 2018
Eigenlijk zou het goed zijn als alle boeren konden zeggen, we kappen ermee ajuus. Redt je er maar mee maatschappij.

Helaas/gelukkig kan dat niet.
pendelaar 10 Juni 2018
@STOFFEL; Ga eens denken in oorzaak oplossen in plaats van in symptoombestrijding. Ga eens lief en netjes met je grond om in plaats van hem uit te boeren. Wellicht gewoon stoppen met ploegen en het bodemleven een echte kans geven?! En niet zeggen dat het luchtfietserij is, want er zijn collega's die het tegendeel laten zien.
Daar hoort wel bij dat het percentage rooivruchten in je bouwplan niet hoger mag zijn als 50 %. Vooral dat laatste is in de veel te intensieve akkerbouwgebieden een pijnpunt als je ziet wat voor vruchtwisselingen er beoefend worden. Echter indien men eens bouwplan breed gaat rekenen en ook eerlijk de minderopbrengsten en extra kosten door dit te intensieve bouwplan meerekent, kom je tot de conclusie dat het zowat gelijk is!!! Ik heb dan nog niet de prijseffecten in de afzetmarkt meegerekend die er vast komen met minder aardappelen, uien en peen!
jan 10 Juni 2018
laten we nou is beginnen met 5% van onze grond in de braak te gooien vrijwillig wereld wijd dan maken we een x een vuist naar de mensen hoe belangrijk we zijn in hun gevulde maag
Piet 10 Juni 2018
@Pendelaar; die greppels zijn er niet voor een klein buitje maar voor de plensbuien in korte tijd.Of je nou wel of niet ploegt, daar kan geen 1 kavel tegenop.En op veel gronden blijft ploegen een goede bewerking.
pendelaar 10 Juni 2018
@Piet Ik wil niet belerend zijn of te pretenderen dat ik alles beter weet.
Maar Piet ga eens kijken bij bedrijven die er al langer 100% mee bezig zijn en ook een passend bouwplan met veel bodemvoeding hanteren dan gaan je ogen echt open. En niet je laten afleiden door de verhalen van ecoploegen omdat het zogenaamd niet gemist kan worden. Dat lijkt zo te zijn op die bedrijven die veel te intensieve bouwplannen hebben en hun bodem niet voldoende respecteren en onvoldoende nadenken hoe op deze problematiek te reageren en daarom weer naar de oude fout grijpen! Hier in Z.O. Nederland waar we in 2016 zowat compleet verzopen kon je de percelen van de niet ploegers er zo uit halen in dat jaar. En wel in zeer positieve zin door de wormgangen die voor een zeer goede biologische drainage zorgen. Los van de verdere positieve effecten op het bodemleven en bodemstructuur.
Abonnee
Kjol 10 Juni 2018
hans schreef:
"Waarom je ergeren aan een ander als je tevreden bent?"

Lekker tevreden blijven, terwijl bijv.

anderen, collega's, jou prijs vernaggelen door overproductie opgestookt door de industrie,
of jou sector een slechte naam bezorgen bij jou klanten door illegale praktijken,
of, door jou afnemer of jou politiek, ongegronde regels ge-introduceerd worden waardoor jij op kosten gejaagd wordt zonder kans op betere prijzen,
of jou afnemer jou product slecht behandelt , wat ten koste van het product, en jou prijs gaat.

Ik noem maar wat, maar bij sommigen maakt dat kennelijk niks uit, die blijven dus maar tevreden.


Hans, je kunt beter hulp zoeken.
hans 10 Juni 2018
Kjol, maak je over mij maar geen zorgen, bedankt.
de beste stuurlui 10 Juni 2018
Wat me reusachtig verbaast is dat meneer Jaap H jarenlang een invloedrijke positie heeft gehad binnen de standsorganisaties. Heul links, heul rechts.
Nu vanaf de zijlijn weet hij het ineens beter en moeten "we" er dwars tegenin...
De chemische landbouw, en de stands organisaties, zijn beide achterhaald.
Daar kan geen 'boer bewust' (richt zich enkel op de chemische landbouw) tegenop, ook al ga je op de film met Donald Trump!
Wim Vogels alias pendelaa 10 Juni 2018
Piet schreef:
@Pendelaar; die greppels zijn er niet voor een klein buitje maar voor de plensbuien in korte tijd.Of je nou wel of niet ploegt, daar kan geen 1 kavel tegenop.En op veel gronden blijft ploegen een goede bewerking.

Piet ik ben nog eens in het land geweest en heb wat gefilmd, weliswaar amateuristisch, maar genoeg om te zien wat ik meen. Kijk maar eens op de volgende link: https://youtu.be/FVSl3DPZvOQ
Met vriendelijke groet en een fijne zondag nog.
Raymond Hills 18 Juli 2018
Bedankt aan iedereen die mijn bedrijf een goede reputatie op het gebied van financiering heeft gegeven. ons doel is om mensen met geld te helpen tegen een lage rente van 3%. wij bieden leningen wereldwijd. Ik wil dit medium gebruiken om iedereen te informeren die leningfinanciering van elk type nodig heeft, aarzel niet om contact op te nemen via de onderstaande gegevens.

Telefoon: +1 (201) 514-3274
WhatsApp: +1 (631) 483-9149
e-mail: raymondhillsfinance@gmail.com
website: http://www.raymondhills12345.wixsite.com/loan
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Vlees & Eiwit

Oninzichtelijke markt remt kansen peulvruchten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden