Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Oninzichtelijke markt remt kansen peulvruchten

28 Augustus 2024 - Redactie Boerenbusiness

De vraag naar eiwitrijke peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten en linzen neemt wereldwijd toe, aldus een recent rapport van de Rabobank. Daardoor groeit de internationale handel en stijgt de productie in verschillende landen. Toch zou de markt zich beter kunnen ontwikkelen, meent de bank. Voorwaarde is dat de markt voor peulvruchten transparanter wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de bank neemt de interesse in peulvruchten toe, omdat peulvruchten de grond van nature verbeteren en emissies uit de lucht halen. Dit aspect zorgt met name voor enthousiasme in ontwikkelde economieën. In die economieën is er vooral interesse in vleesvervangers die van de proteïnerijke gewassen worden gemaakt. In opkomende markten groeit de populariteit ook. Daar wordt de populariteit van de hele peulvrucht echter aangewakkerd door de positie van peulvruchten als goedkope proteïnebron.

Groeimarkt
Het gevolg hiervan is dat de internationale handel in peulvruchten toeneemt. Sinds 2015 is de wereldwijde export met 29% toegenomen. De groei per jaar ligt volgens de bank op 3%. In 2024 verwacht de bank dat per jaar 21 miljoen ton peulvruchten wordt geëxporteerd.  Dat is 20% van alle proteïnerijke peulvruchten die in een jaar geproduceerd worden. Met name gedroogde erwten, kikkererwten en linzen doen het goed. Gemiddeld gezien steeg de export van deze categorieën met 68%.

De grotere vraag trekt nieuwe markten aan. Zo is de productie van Russische gedroogde erwten aanzienlijk toegenomen en steeg de Argentijnse productie van allerlei soorten bonen volgens de Rabobank aanzienlijk. Ook op het gebied van verwerking worden de kaarten opnieuw geschud. Zo heeft Turkije zich ontwikkeld tot een centrale verwerker voor bonen die in het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden geconsumeerd.

Gebrek aan transparantie
Ondanks de groei blijft er volgens de Rabobank echter potentie onbenut. Een gebrek aan transparantie remt de handel, zo meent de bank. Vanwege een gebrek aan openbare data is de markt voor proteïnerijke peulvruchten ondanks haar omvang geen commoditymarkt. Dit remt volgens de analisten van de Bank het investeringspotentieel. Als de markt transparanter zou worden, dan zou die volgens de bank haar huidige nichepositie kunnen ontstijgen.
 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden