Shutterstock

Nieuws Stikstofwet

STAF: Provincie creëert zelf piekbelasters in stikstof

19 Januari 2021 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De Provincie Gelderland creëert zelf piekbelasters door nieuwe natuur tegen veebedrijven aan te plussen. Daarbij heeft de provincie gekozen voor stikstofgevoelige natuur, waardoor deze natuur meetelt voor het stikstofbeleid. Het gevolg is dat deze veebedrijven nu als forse piekbelasters te boek komen te staan. Dit meldt Stichting AgriFacts (STAF) na onderzoek.

Volgens STAF was dit voor veel bedrijven met een eenvoudige handeling te voorkomen geweest. Wanneer Gelderland voor haar natuurontwikkeling een afstand van 100 meter had aangehouden tot deze bedrijven, dan was de piekbelasting de helft minder. Bij 250 meter is dat 65%, meldt de organisatie.

Nu zijn de nieuwe natuur dicht tegen de veebedrijven aangetekend en heeft het bovendien de bestemming stikstofgevoelige natuur meegekregen. Dit heeft de provincie volgens STAF ook al ingetekend op de habitatkaart in de Aerius Aankoopcalculator, met als gevolg dat de veebedrijven nu als een forse piekbelaster uit het programma rollen. De Rijksoverheid gebruikt de Aankoopcalculator, zo geeft STAF aan, om te bepalen welke bedrijven piekbelaster zijn en voor opkoop in aanmerking komen.

Niet te zien voor publiek
Gelderland heeft in 2017 het actualisatieplan voor nieuw te realiseren natuur vastgesteld. Daarbij zijn zoekgebieden aangewezen voor in totaal 7.300 hectare, om uiteindelijk 5.300 hectare nieuwe natuur te kunnen realiseren. Deze zoekgebieden heeft de provincie alvast ingetekend in Aerius en tellen, zo betoogt STAF in een verklaring, al mee voor het stikstofbeleid. De stichting tekent daarbij aan dat deze nieuwe gebieden niet te zien zijn in de zogeheten Aerius Monitor, de tool die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor het publiek. 

STAF merkt op dat vooral in de Rijntakken talrijke zoekgebiedjes voor stikstofgevoelige natuur zijn ingetekend, bij elkaar naar schatting 5.000 hectare. Deze gebieden zitten geregeld zowat tegen bedrijven aan ingetekend, meldt de organisatie in een verklaring. De stikstofgevoelige natuur en een deel van het bedrijf liggen in hetzelfde hexagoon. "Aerius Aankoopcalculator berekent voor deze bedrijven een enorme piekbelasting. Wanneer de provincie voor haar natuurontwikkeling een afstand van 100 meter had aangehouden tot deze bedrijven, dan was de piekbelasting de helft minder. Bij 250 meter is dat 65%", concludeert STAF.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
kempenboer 19 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10890705/staf-provincie-creeert-zelf-piekbelasters-in-stikstof]STAF: Provincie creëert zelf piekbelasters in stikstof[/url]
Lekker creatief bezig, provincies! Vast wel een parlementaire enquête en kabinetscrisis waard over een paar jaar. Ga zo door!
Abonnee
Kjol 19 Januari 2021
En de idioterie gaat maar door
Abonnee
Vrij grof 19 Januari 2021
Dankjewel Geesje!!! Geweldig dat je dit hebt ontdekt.
Henk. 20 Januari 2021
Dit is een gigantische corruptie van de natuur-ambtenaren van de provincie Gelderland.! Dit is vergelijkbaar met de corruptie in Colombia en Venezuela.! Dat dit in Nederland zou kunnen, en dat we zover zouden dalen, dat hadden we 25 jaar geleden niet kunnen bedenken.! Met dank aan onze natuurfrieks.! Dit is de zoveelste les; Vertrouw newer en nooit de Gemeentelijke, Provinciale en Landelijke Overheid.!!!
Abonnee
TO 21 Januari 2021
de toeslagaffaire heeft duidelijk gemaakt dat Nederland in een papieren werkelijkheid leeft. Wat op papier staat is wet.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden