5 vragen aan Marc van Doorn

'Kunstmest onmisbaar in melkveehouderij'

29 Maart 2018 - Anne Jan Doorn - 8 reacties

De meningen over kunstmest zijn sterk verdeeld. Zo keerde A-ware zich recent tegen het gebruik van kunstmest in de melkveehouderij. Hoe kijkt Marc van Doorn, voorzitter van Meststoffen Nederland, aan tegen de kwestie?

Zuivelaar A-ware en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) laten anti-kunstmestgeluiden horen en zijn van mening dat de melkveehouderij zonder kunstmest kan. Heeft kunstmest nog een toekomst in die sector?
"Absoluut, Meststoffen Nederland staat voor duurzame bemesting. In onze visie daarover is de basis dierlijke mest, aangevuld met kunstmest. Dit om de juiste voedingsstoffen op het juiste moment bij het gewas te brengen. Kunstmest is, in tegenstelling tot de negatieve geluiden van A-Ware en de NMV, slechts een zeer klein onderdeel van de broeikasgasemissies van de melkveehouderij (ongeveer 3%). Bovendien levert de meest gebruikte kunstmest (KAS) verwaarloosbare ammoniakemissies, ten opzichte van koemest. Dus krijg je door het gebruik van kunstmest, naast een basisbemesting met dierlijke mest, nog steeds de beste balans."

Meeste kunstmest is geïmporteerd in de vorm van voer

Past kunstmest in een circulaire landbouw?
"Ja. Als je de cirkel groot genoeg maakt, leveren we kunstmest aan de akkerbouwer en die levert zijn producten aan een veevoerbedrijf. Vervolgens levert die aan het melkveebedrijf, waar het product omgezet wordt in melk en mest. Van mest maak je biogas in een vergister, waarvan je weer kunstmest kunt maken. Volgens het CBS (2015) is de voornaamste externe bron van stikstof geïmporteerd krachtvoer. Dat is geproduceerd met kunstmest van buiten Nederland. Kunstmest is voor het grootste deel de bron voor de nutriënten die ons melkvee verwerkt, hetzij in of buiten Nederland. Zonder kunstmest geen voer, en dus ook geen circulaire landbouw."

Hoe ziet de toekomst van kunstmest zonder gas eruit?
"Momenteel is het economisch gezien het meest rendabel om kunstmest op basis van gas te produceren, ook in Nederland; alternatieven zijn mogelijk op basis van (groene) elektriciteit. Echter, dit is vooralsnog maar liefst 3 keer zo duur. Ook hebben we niet genoeg stroom en kabels om deze omschakeling te maken. Verder is het belangrijk om te weten dat bijna alle kunstmest in Nederland op basis van geïmporteerd gas wordt gemaakt, dus niet op basis van gas uit Groningen."

Hoe realistisch is een wereld zonder kunstmest?
"Volledig onrealistisch; kunstmest voedt het leven in de wereld. Zonder kunstmest kunnen er 50% minder mensen en dieren bestaan, ten opzichte van nu. De verwachting is echter dat de wereldbevolking nog groeit met enkele miljarden mensen. Daarom staat Meststoffen Nederland voor het duurzaam voeden van leven."

Hoe zal de prijsvorming van kunstmest in de toekomst zijn, als de gasprijzen stijgen?
"Gas is de belangrijkste kostenpost voor met name stikstofmeststoffen; hogere gasprijzen geven dus een opwaartse druk voor de kunstmestprijzen. Aangezien we nauwelijks gas uit Groningen gebruiken, ben ik een groot voorstander van het ontkoppelen van de importgasprijs en de gasprijs in Groningen. Zo zou de overheid door het gas uit Groningen duurder te maken de omschakeling kunnen bevorderen en het probleem van de reducties in Groningen sneller kunnen oplossen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
thieu 29 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878040/kunstmest-onmisbaar-in-melkveehouderij][/url]
De man preekt voor eigen parochie. Het is niet uit te leggen dat er mest moet worden afgevoerd en dat daar weer kunstmest voor wordt terug gekocht.
Als je daar bij nog eens bedenkt dat er in Nederland door de kunstmestindustrie ongeveer 7 MILJARD kuub gas wordt gebruikt voor de productie van kunstmest.
Het werd ook hoog tijd dat iemand eens een keer aan de bel trekt. Hulde aan A-ware, van LTO valt weinig te verwachten
Pas op!! 29 Maart 2018
Realiseer je wel dat E-Ware mooie sier wil maken naar de buiten wacht. En dan is waarheid even niet belangrijk. Er is nog een hele markt te veroveren voor E-Ware, ook is Ahold geld schieter voor deze club. Wellicht dat de NMV voorzitter leverancier is van A-Ware.
Arnold 29 Maart 2018
Helemaal mee eens @thieu het is inderdaad zo krom als wat
opa 30 Maart 2018
ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is. { andere woorden iedereen lult in zn eigen straatje. Waar je komt kom je dat maak niet uit . En zolang men dat blijft doen zal en niks veranderen. Alles draait tegenwoordig om commercie. Jammer want echte kennis gaat verloren.
herre bartlema 31 Maart 2018
Met kunstmest wordt hier kennelijk KAS bedoeld. Dat is een vorm van plantenvoeding die zowel bij productie als bij toediening veel milieubelasting oproept. Daarom is in 2008 in het Convenant Schoon en Zuinig in artikel 7.5 afgesproken te werken aan alternatieven. Die zijn er gelukkig, kom maandag 9 april as naar het bedrijf van Wim den Hoed te Dordrecht voor een demo hierover,voor meer info 0651596092 www.precisiebemestingzuidholland.nl
tem 31 Maart 2018
die man lult zo goed ,dat hij het met stropdas en grote lach zelf ook nog geloofd ook.
Jp kievit 1 April 2018
Met een klein beetje boeren verstand zien we klimaatverandering eraankomen alles moet eraan gedaan worden om de opbrengsten per ha gelijk of te verhogen
Abonnee
info 1 April 2018
Kunstmest is en blijft kunstmest en is gemaakt om bij te sturen in de groei van een gewas en niet gemaakt om er een gewas totaal op te laten groeien behalve de substraat teelt. Bij grond hoort organische mest en om de grond gezond te houden moeten we geen kunstgrepen toepassen en het verhaal van hierboven is maar voor een klein deel waar en milieu technisch niet meer van deze tijd , we kunnen de mineralen gewoon uit de mest maken wat voor de toekomst beter is nu wordt kippenmest verbrand dat kan anders.
Schraar 2 April 2018
De methaan uitstoot door de koe is onderdeel van een korte koolstof kringloop. Gras neemt CO2 op, koe eet gras, stoot CO2 en CH4 uit. CH4 wordt binnen 10 jaar weer omgezet in CO2. CO2 wordt weer door plant opgenomen, enz. Is wel uitstoot, maar zorgt niet voor toename broeikasgassen in de atmosfeer.
Dit in tegenstelling tot het aardgas waar mee KAS gemaakt wordt. Zit net als alle fossiele brandstoffen al duizenden/miljoenen jaren in de grond en de CO2 die bij verbranding ontstaat komt er extra bij en zorgt voor toename broeikasgassen in de atmosfeer.
De methaanuitstoot die verantwoordelijk wordt gehouden voor 70% van de bijdrage vanuit de veehouderij mag helemaal niet meegeteld worden. Alleen gebruik van fossiele brandstoffen door de veehouderij mag gezien worden als bijdrage van de veehouderij aan de klimaatverandering. De kunstmestfabricage wordt dan een veelvoud van de 3% die van Doorn noemt.
Als aanvulling prima, maar rundveemest af moeten voeren en kunstmest aanvoeren is bizar. Welke idioot heeft ooit verzonnen dat er maar 170 kg N uit dierlijke mest bemest mag worden en heeft het zelfs klaar gekregen dit Europees vast te leggen. Daar ligt de oorzaak van dit probleem.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Kunstmest

Kunstmestdump en spanning zet EU op scherp

Analyse Kunstmest

Rusland wil exportheffing op kunstmest schrappen

Analyse Meststoffen

Prijzen kunstmest kunnen op termijn gaan stijgen

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden