Shutterstock

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

9 Juli 2024 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Rabobank en FrieslandCampina hebben zich aangesloten bij ReFerm, een consortium van negentien organisaties dat een totaalconcept waarbij maximale reductie plaatsvindt van zowel ammoniak als methaan terwijl tegelijkertijd groen gas, elektriciteit en kunstmestvervanger wordt geproduceerd. De Rabobank ziet in ReFerm een partner om bottlenecks - waarvan juridische borging van emissiereducties in vergunningen een heel belangrijke is - op te lossen 'zodat de weg vrij wordt gemaakt voor een bredere uitrol van monomestvergisting in Nederland'.

"Een aantal doelstellingen van ReFerm zijn het versnellen van vergunningverlening, inzicht krijgen en leren van bestaande vergisters, en randvoorwaarden scheppen voor een robuust verdienmodel. Zowel Rabobank als FrieslandCampina zijn waardevolle partners om deze doelen te bereiken", aldus consortiummanager Sietse Draaijer in een verklaring.

Met monomestvergisters kunnen veehouderijen hun stikstof- en broeikasgasemissies verlagen. Daarnaast zetten ze mest om in biogas, dat tegen een vergoeding geleverd kan worden aan het gasnetwerk. De kosten zijn echter hoog en moeilijk financierbaar. Minimaal €1,5 miljoen kost volgens Rabobank de installatie voor opwaardering van het gas tot aardgaskwaliteit, stalaanpassingen, infra en na-opslag voor het digestaat. Nog te weinig projecten zijn voor een bank financierbaar, aldus Rabobank. Dit wijt de bank aan 'de beperkte vergunningsverlening en het huidige subsidieniveau'. Rabobank hoopt samen met de partners de barrières weg te kunnen nemen - op basis van bewijsvoering met praktijkcijfers en door juridische borging van emissiereducties in vergunningen. 

FrieslandCampina is al sinds 2016 actief op gebied van monomestvergisting, schrijft de coöperatie op haar website. "Samen met leden-melkveehouders hebben we veel kennis en ervaring opgebouwd die we als consortiumpartner zullen inbrengen. Daarnaast faciliteert FrieslandCampina kennisdeling tussen melkveehouders door middel van bijvoorbeeld workshops en studiegroepen."

Bij voorkeur meer dan 15.000 ton mest op één locatie
Marijn Dekkers, sectormanager Melkveehouderij bij Rabobank zegt in de persverklaring van de bank dat de doelstelling van ReFerm, een toekomstbestendige agrarische sector, naadloos aansluit op het doel van de bank: 'een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties'. "Rabobank heeft als visie dat in 2040 een toekomstgerichte veehouderij emissiearm is en dat kan onder andere door een vergister op het erf te plaatsen of (verse) mest aan een vergister te leveren. Op basis van twintig jaar ervaring met het financieren van biogasinstallaties zien wij een professionele vergister van bij voorkeur meer dan 15.000 ton mest op één locatie als meest toekomst bestendige model. Bij deze omvang is het ook eerder interessant om een stikstofstripper, en dus de productie van kunstmestvervangers, toe te passen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jan jansen 9 Juli 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10909615/frieslandcampina-en-rabo-zetten-in-op-mestvergisting]FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting[/url]
"bezint eer ge begint". Ook mestvergisting is een vorm van afhankelijkheid! Al decennia lang is onze sector afhankelijk van allerlei "wijsneuzen" die verdienen aan ons. Risico's mbt de vergisting worden vooraf niet afgedekt, komen volledig ter verantwoording van betreffende ondernemer. In vesteringen van tonnen aan euro's, met NUL garantie voor de toekomst. Betreffende veebedrijven komen verder onder vuur te liggen a.g.v hun noodzakelijke groei verplichting. Investeringen moeten immers terug verdiend worden. Er is in Nederland maar één oplossing voor de toekomst en dat is weidegang!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Weg uit stikstofkeurslijf vereist meer scherpte

Achtergrond Stikstof

Onderzoek ruimt barrière stikstof op voor PAS-melder

Achtergrond Stikstofstemming

Rummenie heeft meer nodig dan stikstofbril

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius en de steeds groter wordende stikstofhobbel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden