Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

5 Maart 2024 - Wouter Baan - 2 reacties

In haar jongste sectorrapport geeft Rabobank aan dat de marges voor Nederlandse melkveehouders in de eerste helft van 2024 kunnen verbeteren. Daarnaast voorziet de bank een lagere melkproductie in ons land, net als in veel andere Europese lidstaten. 

Na een moeizame tweede helft van 2023 zijn er volgens Rabobank betere tijden op komst in de melkveehouderij. De stijgende melkprijzen die bij diverse verwerkers deze maanden worden doorgevoerd, verhogen de marges van melkveehouder. Rond de seizoenspiek verwacht Rabobank melkprijzen (inclusief bonussen en premies) rond €50 per 100 kilo. Dit zijn overigens uitbetalingsprijzen die op dit moment al haalbaar zijn bij onder meer FrieslandCampina en A-ware met hun top melkstromen. 

Voor 2024 wordt door de bank uitgegaan van een gemiddelde Europese melkprijs van ongeveer €47,5 per 100 kilo. De recent gestegen zuivelprijzen voor boter en kaas bieden ruimte voor verhogingen, hoewel de markt in grote lijnen veel stabieler beweegt dan vorig jaar.

Melkaanvoer in de min
De stijgende melkprijzen leiden niet tot een hogere productie in Nederland. Rabobank voorziet in de eerste helft van dit jaar een daling van 2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee neemt de teruggang wel iets af vergeleken met de krimp van 3% die in januari nog zichtbaar was. De impact van de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv of Lbv-plus regeling) op de melkveehouderij en melkvolumes zal dit jaar nog beperkt zijn, schat de bank in. Op dit moment heeft 2,4% van de melkveebedrijven in Nederland een aanvraag ingediend voor deze regeling.

Europabreed verwacht Rabobank eveneens een lagere melkproductie. In de eerste helft van 2024 wordt een teruggang van 0,6% verwacht, maar in de tweede helft zal de krimp vermoedelijk wat afzwakken. Met uitzondering van Polen is in vrijwel alle grote melk producerende lidstaten een productiedaling zichtbaar. Ook in de Verenigde Staten is er sprake van een lichte krimp. En hoewel Nieuw-Zeeland in januari wel meer melk produceerde, vermoedt de bank ook daar een beperkte teruggang later dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
anna 5 Maart 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10908130/rabobank-voorziet-betere-marge-voor-melkveehouder]Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder[/url]
De Rabobank legt lekker veel druk bij onze melkverwerkers. Zullen ze blij mee zijn. Rendement verbetering: iemand zal het moeten doen zal de bank denken!
Abonnee
melkert 5 Maart 2024
melkveehouderij moet weg van rabobank/D66 geheime agenda
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Toch strengere regels melkverkoop aan huis

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Analyse melk

Wet OHP: eerlijkere prijs voor niet-coöperatieboeren

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden