Het Deutsche Bauernverband (DBV), de grootste Duitse boerenbond, en zuivelkoepel MIV (de Duitse NZO) zijn tegen verplichte contracten voor de levering van melk aan de industrie, zoals minister Özdemir van landbouw voorstelt. Ze verwijten de minister dat hij doet alsof hij boeren wil helpen, terwijl hij in de praktijk enkel op lagere melkprijzen mikt.
Opvallend is dat het DBV zich qua taal juist het meest kritisch uit, terwijl de doorvoering van artikel 148 van de Gemeenschappelijk marktordeningsverordening in de Duitse nationale wetgeving boeren juist zou moeten helpen. Het DBV voelt zich evenwel helemaal niet geholpen met de wetgeving die Özdemir voorstelt, maar spreekt van verdraaiing van gegeven advies en noemt het voorstel 'een schandaal'. Özdemir, die lid is van de Duitse Groenen, zou er slechts goedkoop mee willen scoren in de nu lopende verkiezingsstrijd.
Prijs, volume en duur
Over artikel 148 van de GMO wordt al bijna twee jaar gesproken in Duitsland. Doel van de Europese verordening is om boeren sterker te maken tegenover industrie en retail. Özdemir wil dat doen door boeren en zuivel te verplichten om voor minstens 80% van de te leveren melk vaste afspraken te maken over te leveren volume, prijs en contractduur. Ook de coöperatieve zuivel moet volgens hem aan die eis voldoen. Dit om boeren meer bedrijfszekerheid te geven. Özdemir zegt zich voor zijn wetsvoorstel mede te baseren op het advies van de Toekomstcommissie Landbouw.
Dat laatste is volgens het DBV onmogelijk, omdat er geen aanbevelingen van deze commissie zijn waarop de voorstellen van de minister zijn te baseren. Holger Hennies, een van de vicevoorzitters van het DBV zat in de Toekomstcommissie en zegt direct te kunnen bewijzen dat de minister niet de waarheid spreekt. Volgens Hennies leidt de verplichte contractering alleen maar tot lagere melkprijzen voor de boer.
Duitse zuivel lam
Het Duitse Milchindustrieverband (MIV) heeft ook grote bezwaren, maar op andere punten. Volgens deze organisatie maakt de minister de zuivelindustrie vleugellam door sterk beperkende nationale regelgeving op te leggen aan een sector die moet opereren in een internationale en ook erg volatiele markt. Een fundamenteel bezwaar tegen het plan van Özdemir is dat hij met zijn voorstellen de vrije mededinging wil beperken, en daarmee de Duitse zuivel eenzijdig verzwakt. Ook tasten zijn voorstellen volgens het MIV het principe van de contractvrijheid aan.