Al acht maanden wordt er getrokken aan een zogenaamd Landbouwakkoord. Maar wat voor akkoord moet bereikt worden? Boeren hebben geen idee van wat er wordt besproken, maken zich ongerust en voelen op grond van wat er uitlekt dat er langzaamaan steeds meer wordt uitverkocht.
Het lange onderhandelen, het weglopen van organisaties en de impact van gelekte voornemens (strenge GVE-norm, landschapsgrond, nog meer waterkwaliteitseisen) maken ongerust. En buiten het onderhandelingstraject om zet de minister ook nog druk met oogstverboden na een bureaucratisch vastgestelde datum. Wat denkt deze overheid eigenlijk van ons? Is het gek dat de onrust en ontevredenheid toenemen en de spanning op bedrijven om te snijden is? Wij moeten van alles inleveren, maar de overheid komt verplichtingen tegenover ons niet na. Zie de duizenden PAS-melders en de mensen met een niet-werkende stal, een stal die door de overheid is gepusht, maar die nu geen hulp krijgen. Ook hebben we het derogatieverlies, de verplichte bufferstroken, de stikstofzorgen. Wij hebben de falende wetgeving niet gemaakt die tot deze problemen heeft geleid, maar worden er wel op afgerekend. Is deze overheid nog ergens op aanspreekbaar?
Pas op voor boemerang
Wij willen echte oplossingen, waar ook boeren mee kunnen leven. Is de uitkomst anders, dan gaat dit grote onrust opleveren en zich als een boemerang keren tegen de onderhandelaars in het landbouwoverleg, ongeacht aan welke kant van de tafel men ook zit. Dreigen dat de overheid bij geen akkoord zelf maatregelen neemt, maakt bij ons geen indruk en komt altijd uit zwakte. Een slecht akkoord zal de ontwikkeling in de landbouw, de modernisering, innovatiekracht en wil tot investeren jaren op achterstand zetten. Ook de consument is daar niet mee gediend. Te meer omdat verduurzaming vraagt om product van dichtbij.
Boeren geloven in kennisontwikkeling en wetenschap, maar dan wel in onafhankelijke wetenschap, geen gekleurde kennis op bestelling. Door het constante sturen van de overheid met modellen, normen en selectieve metingen is ons vertrouwen tot een nulpunt gedaald. Wij willen daarom eerst geloofwaardige metingen en andere data, voordat we verder kunnen praten.
Het kan anders
Het kan ook anders. Spreek ons aan op enthousiasme en zakelijk meedenken. We kunnen ook op eigen kracht veel bereiken, zie bijvoorbeeld hoe we het gebruik van antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen hebben gereduceerd. De landbouw staat aan de vooravond van een enorme verandering. Digitalisering, robotisering en sensortechnologie gaan het verschil maken. Daarvoor is een bedrijfstak nodig die enthousiasme, verdiencapaciteit en lef heeft. We hebben als Nederlandse landbouw bijzonder goed opgeleide boeren, met unieke kennis en kunde, maar ook met oog voor onze omgeving. En vergeet onze bijdrage aan de handelsbalans niet.
Besef ook hoe markten werken. Die zijn niet ambtelijk maakbaar. En vergeet niet de voedselzekerheid. Op deelgebieden is Nederland grootexporteur, per saldo niet zelfvoorzienend. In een gistende wereld met een forse bevolkingstoename, een afnemende hoeveelheid landbouwgrond en niet vanzelfsprekende watervoorziening kan de landbouw hier niet worden ondergeschoffeld. Denk goed na waar je mee bezig bent. Het huidige traject zorgt voor ongelukken! Gezien de berichten die ons bereiken, zijn wij van mening dat een landbouwakkoord geen toegevoegde waarde heeft en ondertekenen niets dient. Zeker niet voor de jonge generatie.
Wij, ondertekenaars van deze oproep, hebben eerder onze bestuurlijke verantwoordelijkheid gedragen.
Jacob Bartelds (oud-voorzitter LTO Noord)
Geart Benedictus (oud-voorzitter NTLO)
Jaap Haanstra (oud-voorzitter LTO Akkerbouw en bestuurder LTO Noord)
Toon van Hoof (oud-vicevoorzitter ZLTO)
Hans Huijbers (oud-voorzitter ZLTO)
Noud van Vught (oud-bestuurder ZLTO)
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10904627/oud-topbestuurders-lto-stop-uitverkoop-landbouw]Oud-topbestuurders LTO: Stop uitverkoop landbouw[/url]
Het ergste van alles is nog dat de FDF de macht heeft overgenomen bij LTO!
Daar is heen woord spaans aan. Sjaak heeft het vast gehoord want hij heeft het overleg opgeschort.
Misschien heeft hij het door: bemestingsnorm per ha dan is eis norm gve per ha overbofig maar alleen politici luchtgietserij . Ik ben zeer benieuwd welke flapdrol vanavond Adema komt helpen. Blijf bij je eisen Sjaak en kaat ze stikken in hun flut regels !!!!!
NL exporteert 3x meer stikstof dan zij importeert. Die tijdbom staat ons nog te wachten! Dwangvoeding moet stoppen, om obese van landbouwdieren te stoppen en hen een dierwaardig bestaan te gunnen. Dankzij marktwerking (BBB, CDA, SGP, VVD, CU, LTO zijn voor) krijgen boeren te weinig voor hun melk en vlees en de boeren de klos.
Hogere prijzen en afschaffen van al die subsidies. Als boer wil je toch geen steuntrekker zijn en geen loser.
NL exporteert 3x meer stikstof dan zij importeert. Die tijdbom staat ons nog te wachten! Dwangvoeding moet stoppen, om obese van landbouwdieren te stoppen en hen een dierwaardig bestaan te gunnen. Dankzij marktwerking (BBB, CDA, SGP, VVD, CU, LTO zijn voor) krijgen boeren te weinig voor hun melk en vlees en de boeren de klos.
Hogere prijzen en afschaffen van al die subsidies. Als boer wil je toch geen steuntrekker zijn en geen loser.
Het ergste van alles is nog dat de FDF de macht heeft overgenomen bij LTO!
"Tijdbom" raaskaalt, veel geschreew en weinig wol.
"AG" heeft gelijk: niet meer en meer bulkprodukten voor een rotprijs. Minder koeien per bedrijf en minder melk per koe, maar wel voor (veel) hogere prijzen.
Tijdbom praat als LTO, meer, meer & meer. Boeren in navolging van LTO maken land- en tuinbouw zo kapot. Drastische verandering is nodig, anders keert het wal het schip. Een procentje (agrariërs) van alle NL-bedrijven boet jaar in, jaar uit al macht in.
In de volgende EU-begroting wordt het landbouwbudget drastisch gesnoeid, wat ik je brom.